Prvi čovek “Majkrosofta“ u Srbiji: Prag za upis informatičkih odeljenja nije realan i trebalo bi ga spustiti

7 jula, 2017

Kašnjenje plana upisa, malo vremena za pripremu prijemnog, pa i nezainteresovanost neki su od razloga što su ostale prazne klupe u odeljenjima talentovanih za informatiku u čak pet gimnazija, dok će preostalih osam škola upisati manje đaka od planiranih.

Naime, odeljenja za đake talentovane za informatiku i računarstvo, koja se ove godine uvode prvi put, od septembra će pohađati oko 170 đaka, umesto planiranih 300.
Sva mesta su popunjena u samo četiri škole, te se u Prvu beogradsku gimnaziju, Šabačku gimnaziju i Mitrovačku gimnaziju upisuje po 20 talenatovanih za informatiku, dok će ih u novosadskoj gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ biti 40.
– U Gimnaziji „Sveti Sava“ u Beogradu, Gimnaziji „Veljko Petrović“ u Somboru, u Osmoj beogradskoj gimnaziji, Zemunskoj i u Gimnaziji u Užicu se ne mogu formirati odeljenja, a đacima je ponuđen upis u druge škole u skladu sa njihovim uspehom – kažu iz Sektora za srednje obrazovanje Ministarstva prosvete i dodaju da je za upis ovog programa potreban prijemni ispit koji je zahtevan.
Odeljenja sa nešto manje od 20 učenika formiraće se i u niškoj gimnaziji „Bora Stanković“, u Gimnaziji „Sveti Sava“ u Požegi i u Gimnaziji u Jagodini, dok će Prvoj kragujevačkoj gimnaziji biti upisana 22 đaka umesto planiranih 40. Bodovi neophodni za upis ovog smera variraju od 196,78 u Sremskoj Mitrovici do čak 250 u Šapcu.
– Kod nas je polagalo 36 đaka, od čega je čak devetoro imalo maksimum na prijemnom, što je 240 bodova. To uopšte nije jednostavan test, ali mi smo i prethodnih godina imali slična informatička odeljenja, tako da smo organizovali besplatnu pripremu za đake od marta – ističe direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković.
Kako ona kaže, od kada je uveden ovaj smer, najbolji đaci iz okruga koji imaju nagrade sa takmičenja ne odlaze više u Matematičku gimnaziju, već uče u Šapcu.
– Radili smo po sličnom programu, ali po ovom ćemo od septembra prvi put. Tako je i u novosadskoj i mitrovačkoj školi, koje su popunile kvotu, dok mislim da je u drugim školama interesovanje manje jer je plan upisa izašao kasno, a škole imaju manje iskustva – ističe direktorka Isaković.
Sličnog stava je i direktor Zemunske gimnazije, gde se odeljenje neće formirati jer je raspoređeno samo troje đaka.
– Mislim da nije problem u zainteresovanosti, već u kašnjenju cele procedure zbog Ministarstva i škole – kaže direktor Miloš Bjelanović.
Da bi trebalo ukinuti granicu za upis, smatra i profesor informatike u Somborskoj gimnaziji Duško Obradović.
– Deca su zainteresovana, neka i upisana, a sada zbog granice neće biti oformljeno odeljenje. Trebalo bi primiti najboljih 20 učenika, koliko god da su poena osvojili jer đaci će sve savladati ako imaju želju. Sada gubimo još jednu godinu za informatiku, a to je mnogo – smatra on.
Ipak, prijemni je polagalo ukupno 556 učenika, a njih 280 je položilo. Međutim, kanidati koji su prošli uspešno čak su i odustali od upisa u ogledna odeljenja.
Iz Ministarstva prosvete najavljuju da će se za sledeću godinu više raditi na popularizovanju ovog profila.
– U Beogradu posle prijemnog mogućnost za upis 80 mesta imalo je 98 učenika, želju je iskazalo njih 29. U srednjem stručnom obrazovanju postoji obrazovni profil elektrotehničar za informacione tehnologije, koji đaci već pet godina upisuju veoma uspešno, za koji smo ove godine povećali broj odeljenja. U 11 škola za upis bio je visok prag, 90 bodova – kažu iz Ministarstva prosvete.
Međutim, da još uvek ima problema sa organizacijom IT nastave, pokazuje i činjenica da je čak 17 od 24 maturanata oglednog odeljenja elektrotehničara IT iz Tehničke škole u Bečeju ove godine palo na maturskom ispitu iz predmeta Programiranje. Tim povodom sastali su se ministar prosvete Mladen Šarčević i direktorka te škole Svetlana Spahić, kada je utvrđeno da formiranje odeljenja nije bilo dovoljno pripremljeno.
Direktor „Majkrosofta“: Težak test
Prvi čovek “Majkrosofta“ u Srbiji Dragan Tomić smatra da prag za upis ovog odeljenja nije realan i da bi ga trebalo spustiti jer postoji veliko interesovanje odlične dece.
– Stiče se lažan utisak da nema dovoljno talentovane dece, a zapravo je sistem pogrešan. Nije razmatrana kompleksnost testa. Ministarstvo je propisalo da đaci koji nisu osvojili 50 odsto poena na testu ne mogu da upišu ovo odeljenje, a učenici nisu imali vremena niti resursa da ga polože jer su kasno saznali za polaganje prijemnog – ističe Tomić.
On tvrdi da test uopšte nije lak, potrebne su intenzivne pripreme. Najviše gube učenici iz unutrašnjosti, jer oni imaju daleko manji izbor za sličnu nastavu nego đaci koji žive u Beogradu.
 
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama