Први пут неформално образовање биће признато и препознато на тржишту рада

6 маја, 2021

Први пут у Србији свима који су знања и вештине стекли ван формалног образовања биће омогућено добијање сертификата за стручност стечену кроз животно и радно искуство. Реч је о поступку признавања претходног учења намењеног одраслима који из неког разлога нису завршили школовање или су у међувремену своје формално стечено знање заменили радом у другом занимању. Добијањем сертификата за стечену квалификацију свака одрасла особа биће препозната на тржишту рада, што раније није био случај. Планирано је да проба целог поступка почне у мају.

У пилотирању ће учествовати 22 средње стручне школе, а први кандидати ће бити одрасли који су до сада без сертификата радили као армирачи, зидари, руковаоци грађевинском механизацијом, тесари, пекари, месари, кувари, столари и модни кројачи.

И није случајно што је изабрано управо ових девет квалификација. Из Министарства просвете поручују да су подаци из Националне службе за запошљавање показали да највише незапослених без квалификација има ова радна искуства. Такође, постоји потреба за квалификованим кадровима у овим областима. Помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање професор доктор Габријела Грујић каже да је веома важно да одрасла особа за тако тражена и призната знања добије уверење о стеченим компетенцијама.

То су људи чији је посао признат на тржишту, али због тога што немају претходно формално образовање усклађено са занимањем које обављају, они то не могу да докажу, што им отежава проналажење посла, објашњава Грујићева.

Први корак код признавања неформалног знања јесте поступак доказивања радног искуства на основу којег се тражи сертификат о компетенцијама, објашњава Грујћ.

Докази могу бити: диплома, сертификати, уверења, лиценце, референце од послодавца, препоруке, извештај о раду, узорци фотографије и изјава кандидата која подразумева образложење претходног искуства, набраја Грујић.

Она додаје да поступак доказивања нема везе са обуком, те да кандидат само доказује шта уме и зна како би добио сертификат, који се односи само на вештине.

Kвалификације стечене кроз радно искуство, а потврђене кроз поступак признавања претходног учења, на тржишту рада биће потпуно једнаке стеченима кроз образовни систем. Зато све признате компетенције морају да буду усклађене са стандардом квалификација, напомиње помоћница министра за дуално образовање Габријела Грујић. Са квалификацијама другог, трећег и петог нивоа и укупно 32 стандарда омогућено је признавање делимичних знања.

Извор: РТВ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама