Психолог и редитељ Срђан Драгојевић о одвикавању од пелена и „Какаграду”

‘Какаград’ је настао баш током навикавања на веце. Син је ту имао одређених сумњи и недоумица, доба пелена је трајало нешто дуже. Ја сам по професији и клинички психолог, неко време сам се, пре филмске каријере, бавио и психотерапијом. Увек ме је посебно занимала дечја психологија, доба одрастања. Доста искуства из тог раздобља искоришћено је у овој књизи.” каже Срђан Драгојевић у интервјуу за Нови Лист
Овај интервју, као и књига, изашли су пре више од две године, а о њима сада пишемо зато што је сваке године нека нова генерација родитеља суочена с новим недоумицама и питањима која се тичу одвикавања од пелена. У књизи „Какаград”, Срђан Драгојевић показује на који начин су се он и његова супруга ухватили у коштац са овим „проблемом”. Иако не директно, књига јасно даје до знања да никаква присила, претње и грдње нису делотворне ако желите да помогнете свом детету да скине пелену.
Уместо тога, породица Драгојевић је била креативна и написала књигу о малом дечаку Аци који се од пелена одвикао брзо и лако, само да би свом другару, Каканом, помогао да стигне у Какаград код својих другара.
„’Какаград’ је настао тако што смо прво, у једној свесци цртали илустрације, писали нашу, породичну књигу у једном примерку. Иначе, оваквих, само наших књига има доста. Неке су сачуване, можда ће се једног дана појавити као праве књиге, а доста тога је изгубљено.”, каже Срђан.
Ако сте и ви у фази одвикавања детета од пелена, онда вам ова књига може знатно олакшати ствари јер, дечак Аца је симпатичан, весео, помало тврдоглав момак са којим ће се сваки малишан брзо и радо поистоветити.
Књига је доступна у Лагуниним књижарама и на сајту www.laguna.rs