Пулмолог др Снежана Рсовац: Не излажите децу загађењу, суспендоване честице стижу до најудаљенијих делова плућа

јануар 14, 2020

Временски услови, али и загађење утицали су да се повећа број пацијената са респираторним тегобама, посебно деце, рекла је пулмолог Дечје клинике у Тиршовој Снежана Рсовац за РТС.

Рсовац је упозорила да суспендоване честице које се налазе у загађеном ваздуху пролазе кроз најмање дисајне путеве и стижу до најудаљенијих делова плућа.

Foto: Canva

Она је за РТС рекла да је загађени ваздух додатно са маглом појачао свој ефекат и да се честице ПМ-2,5 и ПМ-10 задржавају у нижим слојевима, додавши да су студије показале да имају веома негативан ефекат и на развој можданих функција, поготову код мање деце, као и на могућност неплодности и појаву низа хроничних болести.

Број деце која се жале на респираторне проблеме је повећан, а докторка каже да је последњих 10 дана забележен пораст броја пацијената са респираторним синицијалним вирусом изазваним бронхијалитисом, посебно код новорођенчади и у првој години живота.

“Пошто је ово обољење које иде код овако мале деце са значајним симптомима који отежавају дисање, смањују ниво кисеоника, морали смо и да хоспитализујемо пар деце”, рекла је Снежана Рсовац.

Указала је да је Дечја клиника у Тиршoвој установа која се бави најтежим пацијентима и истиче да су на удару домови здравља где је сигурно још већи пораст деце која долазе са респираторним тегобама.

Наводећи да је сада је сезона вирусних инфекција и да је целокупни респираторни тракт захваћен, Снежана Рсовац је истакла да децу обавезно треба одвести лекару када убрзано дишу, појачано се зноје, губе ваздух и непрестано кашљу.

Они који морају да буду обазриви у наредном периоду су – хронични болесници, особе старије од 65 година, деца до пет година, рекла је Снежана Рсовац и нагласила да децу треба што мање изводити када су магла и смог како се не би непотребно излагали загађењу.

“Што се тиче свега осталог, смањите активности, када се проветрава просторија немојте у раним јутарњим сатима, тада је највећа концентрација смога и свих честица и то радите када мало одмакне и када је топлије време”, навела је докторка.

Извор: РТС/Недељник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама