Пулмолог о томе како да знате да ли дете има корону или је у питању други вирус

Све више деце у Србији заражено је коронавирусом, а поред овог, у вртићима тренутно хара и ротавирус, који код малишана изазива температуру, дијареју и повраћање.

Услед овог вируса деца брзо дехидрирају, па се понекад задржавају и на болничком лечењу, а педијатар пулмолог др Снежана Рсовац, начелница педијатријске и неонатолошке интензивне неге у Универзитетској децијој клиници у Тиршовој објашњава како да овај вирус разликујете од короне.

– Примећено је повећање ротавирусне инфекције првенствено међу децом предшколског узраста. Реч је о инфекцији изазваној ротавирусом. Преноси се такозваним феко-оралним путем, односно преко прљавих руку, али се пренос може вршити и капљично. Инфекција креће са температуром и дијарејама, а понекад и повраћањем. Деца брзо дехидрирају, нарочито уколико су мала и уколико су столице учестале – објашњава др Рсовац.

Она каже да се малишани који изгубе доста течности, нарочито одојчад, понекад и хоспитализују.

– Ако је велика учесталост столица, онда су и губици течности велики, те се таква деца задржавају управо због надокнаде течности – додаје. Када је у питању клиничка слика, овај вирус има неке сличности са коронавирусом, али се разликују по томе што ротавирус не прате респираторни проблеми.

– Температура је присутна и код једног и код другог вируса, с тим што ковид најчешће иде са респираторним проблемима код деце – захваћен је нос, кашаљ, гушобоља. Дијареја је, такође, у неким случајевима присутна код ковида, али је то само један од симптома, док је код ротавируса то основни симптом. То је разлика у клиничкој слици, а дијагноза се поставља тако што се из столице уради тест на ротавирус – каже Рсовац.

Др Рсовац додаје и да ротавирус није типично сезонски вирус, односно појављује се у свако доба године, али лоши временски услови погодују да се развије у колективима.

– Лечење је кракотрајно. Дете врло брзо реагује на симптоматску терапију, на надокнаду течности, пробиотике, пребиотике, електролитну и метаболичку потпору, односно адекватну надокнаду течности. Санира се за неколико дана – каже Рсовац.

Извор: Новости