Рационализација мреже школа: На подручју једног града угашено осам школа

28 марта, 2019

Скупштина града Пожаревца усвојила је одлуку о рационализацији мреже основних школа, која предвиђа да ове образовне установе у осам сеоских насеља од 1. септембра престану са радом, због недовољног броја ђака. Реч је о селима: Пругово, Речица, Маљуревац, Бубушинац, Братинац, Набрђе, Касидол и Берање, у којима су радила истурена одељења оснонових школа. У име предлагача, о новој мрежи говорила је Весна Пејић (СНС), члан Градског већа задужен за просвету, образовање и здравство.

– Одлука о рационализацији мреже школа и предшколских установа наша је законска обавеза. Уколико је сами не донесемо, донеће је Министарство просвете, а ми нећемо имати право жалбе – рекла је Пејићева. Она је истакла да је 1992. године било 8.100 основаца, а данас их је свега 5.700. Да би сви они имали исте услове за учење и да би им се обезбедила социјализација у дружењу са вршњацима, прелазак у школу са већим бројем ђака је неминовност.

Због спровођења рационализације, вишак ће бити 17 учитеља и наставника, али они неће остати без посла, већ ће бити распоређени по другим школама. Одлука о гашењу школа изазвала је полемику међу одборницима, од којих су неки и емотивно реаговали. Слађан Стевић (СПС), одборник из Берања, рекао је да је у том селу укинута месна заједница, сада ће и школа, па више нема где да се истакне државна застава.

Осим за основне школе, усвојена је одлука и за рационализацију мреже вртића. У школским зградама у којима више неће бити ђака – у Пругову, Касидолу и Бубушинцу, радиће вртићи у којима ће боравити по 50 малишана. На тај начин делимично ће се решити проблем недовољног броја места у градским вртићима, где сваке године “испод црте” остане по 200 до 300 деце. Након спроведене рационализације, нова мрежа на подручју града Пожаревца имаће осам основних школа и 16 истурених одељења.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама