RAČUNICA "BLICA" Evo koliki će biti roditeljski dodatak nakon ukidanja PDV- a za opremu za bebe

septembar 6, 2016

 
Ukidanje PDV na hranu i opreme za bebe i ujedno povećanje roditeljskog dodatka još uvek je samo ideja i predlog koji tek treba da se razradi, kažu za “Blic” u kabinetu ministra Aleksandra Vulina.
Ukoliko se međutim, obistini ovaj predlog, prema računici “Blica”, roditeljski dodatak bi za svu decu bio povećano za oko 4.000 dinara.
Prema podacima Poreske uprave, iznos refundacije PDV za opremu za bebe u 2016. godini je 241.250.311 dinara. Kada se ova cifra podeli sa 60.000, za koliko se dece trenutno u Srbiji isplaćuje roditeljski dodatak, ispada da će dodatak za svako dete biti veći za 4.000 dinara.
Dragana Soćanin, predsednica Udruženja “Roditelj”, kaže da je ceo ovaj predlog nejasan kao i da je pobrkano više stvari.
– Osnovno pitanje je da li će povećanje roditeljskog dodatka nadomestiti ukidanje PDV-a. Mislim da su potpuno pomešali dve mere, jer je povraćaj PDV-a uveden za smanjenje ekonomske cene roditeljstva, dok je roditeljski dodatak usmeren na populacionu politiku. Mislim da je poenta da se donesu adekvatne mere podrške roditeljima, ali da se ne uskraćuje ono što već postoji. Sada će jedna mera isključivati drugu, a trebalo bi da opstanu obe. Nadam se samo da ovim miksovanjem neće uskartiti pomoć porodicama sa najmanjim prihodima – objašnjava Soćanin.
Roditelji koji su se javljali ovom udruženju bili su zadovoljni povraćajem PDV, a nekima je vraćeno od 10.000 pa do 16.000 dinara, dodaje naša sagovornica.
Ukidanjem povraćaja PDV-a na bebi hranu i opremu država bi pokazala da joj nije stalo do osnovnih potreba desetine hiljada porodica, saopštio je danas roditeljski portal Bebac navodeći da bi trebalo ukinuti PDV na opremu i hranu za bebe kao što je to uradila većina zemalja.
Taj portal je Vladi Srbije poručio da bi ukidanje povraćaja PDV-a na bebi hranu i opremu bio “šamar u lice svima koji se bore za bolju budućnost svoje dece”.
– Da li ste razmišljali o tome da ovom odlukom koju donosite na prečac ugrožavate minimum opstanka, podstičete sivu ekonomiju i primoravate porodice da potrepštine za bebe kupuju u inostranstvu – navodi Bebac.
Ministar Aleksandar Vulin kaže da će vrlo brzo sa Ministarstvom finansija izaći sa konačnim predlogom u vezi sa ukidanjem PDV na bebi hranu i opremu i povećanjem roditeljskog dodatka.
– Pošli smo od stanovišta da bi bilo bolje da ta količina novca koja je predviđena za oslobađanje od PDV bude podeljena ravnomerno svim roditeljima kroz meru roditeljskog dodatka pa bi na taj način došli i do povećanja roditeljskog dodatka – objasnio je Vulin.

Roditeljski dodatak
Prvo dete: 38.008,09 dinara
Drugo dete: 148.626,05 u 24 rate – 6.192,75 dinara
Treće dete: 267.514,65 u 24 rate – 11.146,44 dinara
Četvrto dete: 356.682,42 u 24 rate – 14.861,77 dinara

Vulin je objasnio da se nada će ova preraspodela novca biti moguća.
– Očekujemo konačne brojke, ali postoji dobra volja i Ministarstva finansija kao i Ministarstva za rad – rekao je Vulin.
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da nije povraćaj PDV-a na bebi hranu i opremu jedini način da se pomažu roditelji.
– Postoji nekoliko načina na koji se može pomoći roditeljima. Pre svega, da imate komponentu pomoći mladim parovima što ne mora da bude uvek PDV. Način na koji je sprovođen povraćaj izuzetno je opteretio Poresku upravu i administraciju – objasnio je Čadež.
 
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "RAČUNICA "BLICA" Evo koliki će biti roditeljski dodatak nakon ukidanja PDV- a za opremu za bebe

  1. Mama troje dece kaže:

    Sta ce se u tom slucaju desiti sa nama koji vec primamo roditeljski dodatak, mi necemo imati pravo na uvecanje a gubimo pravo na povracaj PDV-a? Sramota sta drzava radi

    1. Keka kaže:

      I ja se pitam,bez obzira sto imam jedno dete i sto sam primila roditeljski dodatak kad je dete rodjeno? Zakinuta sam vise nego vi,jer vi sa trecim detetom dobijate mesecno odredjenu sumu,24 meseca,a ja npr ostajem bez povrata pdv-a za jos ovu polovinu godine…nije lako,ni vama ni meni,kao ni bilo kojem roditelju,bez obzira da li imaju jedno,dvoje,troje dece.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama