РАЧУНИЦА "БЛИЦА" Ево колики ће бити родитељски додатак након укидања ПДВ- а за опрему за бебе

6 септембра, 2016

 
Укидање ПДВ на храну и опреме за бебе и уједно повећање родитељског додатка још увек је само идеја и предлог који тек треба да се разради, кажу за “Блиц” у кабинету министра Александра Вулина.
Уколико се међутим, обистини овај предлог, према рачуници “Блица”, родитељски додатак би за сву децу био повећано за око 4.000 динара.
Према подацима Пореске управе, износ рефундације ПДВ за опрему за бебе у 2016. години је 241.250.311 динара. Када се ова цифра подели са 60.000, за колико се деце тренутно у Србији исплаћује родитељски додатак, испада да ће додатак за свако дете бити већи за 4.000 динара.
Драгана Соћанин, председница Удружења “Родитељ”, каже да је цео овај предлог нејасан као и да је побркано више ствари.
– Основно питање је да ли ће повећање родитељског додатка надоместити укидање ПДВ-а. Мислим да су потпуно помешали две мере, јер је повраћај ПДВ-а уведен за смањење економске цене родитељства, док је родитељски додатак усмерен на популациону политику. Мислим да је поента да се донесу адекватне мере подршке родитељима, али да се не ускраћује оно што већ постоји. Сада ће једна мера искључивати другу, а требало би да опстану обе. Надам се само да овим миксовањем неће ускартити помоћ породицама са најмањим приходима – објашњава Соћанин.
Родитељи који су се јављали овом удружењу били су задовољни повраћајем ПДВ, а некима је враћено од 10.000 па до 16.000 динара, додаје наша саговорница.
Укидањем повраћаја ПДВ-а на беби храну и опрему држава би показала да јој није стало до основних потреба десетине хиљада породица, саопштио је данас родитељски портал Бебац наводећи да би требало укинути ПДВ на опрему и храну за бебе као што је то урадила већина земаља.
Тај портал је Влади Србије поручио да би укидање повраћаја ПДВ-а на беби храну и опрему био “шамар у лице свима који се боре за бољу будућност своје деце”.
– Да ли сте размишљали о томе да овом одлуком коју доносите на пречац угрожавате минимум опстанка, подстичете сиву економију и приморавате породице да потрепштине за бебе купују у иностранству – наводи Бебац.
Министар Александар Вулин каже да ће врло брзо са Министарством финансија изаћи са коначним предлогом у вези са укидањем ПДВ на беби храну и опрему и повећањем родитељског додатка.
– Пошли смо од становишта да би било боље да та количина новца која је предвиђена за ослобађање од ПДВ буде подељена равномерно свим родитељима кроз меру родитељског додатка па би на тај начин дошли и до повећања родитељског додатка – објаснио је Вулин.

Родитељски додатак
Прво дете: 38.008,09 динара
Друго дете: 148.626,05 у 24 рате – 6.192,75 динара
Треће дете: 267.514,65 у 24 рате – 11.146,44 динара
Четврто дете: 356.682,42 у 24 рате – 14.861,77 динара

Вулин је објаснио да се нада ће ова прерасподела новца бити могућа.
– Очекујемо коначне бројке, али постоји добра воља и Министарства финансија као и Министарства за рад – рекао је Вулин.
Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је данас да није повраћај ПДВ-а на беби храну и опрему једини начин да се помажу родитељи.
– Постоји неколико начина на који се може помоћи родитељима. Пре свега, да имате компоненту помоћи младим паровима што не мора да буде увек ПДВ. Начин на који је спровођен повраћај изузетно је оптеретио Пореску управу и администрацију – објаснио је Чадеж.
 
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "РАЧУНИЦА "БЛИЦА" Ево колики ће бити родитељски додатак након укидања ПДВ- а за опрему за бебе

  1. Mama troje dece каже:

    Sta ce se u tom slucaju desiti sa nama koji vec primamo roditeljski dodatak, mi necemo imati pravo na uvecanje a gubimo pravo na povracaj PDV-a? Sramota sta drzava radi

    1. Keka каже:

      I ja se pitam,bez obzira sto imam jedno dete i sto sam primila roditeljski dodatak kad je dete rodjeno? Zakinuta sam vise nego vi,jer vi sa trecim detetom dobijate mesecno odredjenu sumu,24 meseca,a ja npr ostajem bez povrata pdv-a za jos ovu polovinu godine…nije lako,ni vama ni meni,kao ni bilo kojem roditelju,bez obzira da li imaju jedno,dvoje,troje dece.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама