Ranko Rajović: Svako drugo dete ima razvojne smetnje!

19 maja, 2017

NTC program rezultat je dugogodišnjih istraživanja u oblasti razvoja kreativnog učenja i razmišljanja.
Autor “NTC sistema učenja” Ranko Rajović kaže da program omgućava praktičnu primenu otkrića medicine u pedagogiji i da njegov koncept podrazumeva dio koji se odnosi na razvoj mozga i na samo učenje.
“Kada je reč o razvoju mozga, danas svako drugo dete ima razvojne smetnje, a samo u srednjoj Evropi 50 odsto dece ima poremećaj govora i fine motorike, 70 odsto spuštena stopala, 90 odsto poremećaj držanja tela“, rekao je Rajović.
Prema njegovim rečima, posao roditelja i vaspitača u ovom sistemu je da se dete osposobi da pre početka školovanja što bolje formira svoje nervne puteve i koru velikog mozga.
“Ako svako drugo dete ima poremećaj fine motorike ili govora, već su dve najvažnije regije oštećene, tako da to dete kada krene u školu bukvalno ne može da uči, nema koncentraciju i ne može da povezuje”, kaže Rajović.
Kada je reč o učenju, Rajović kaže da deca trenutno uče na zastareli način, dok je prioritet osposobljavanje za povezivanje informacija.
“Od 10 najtraženijih zanimanja danas u svetu, sedam nije postojalo pre deset godina, pa se može zaključiti da mi spremamo decu za zanimanja koja još ne postoje. Svi testovi pokazuju da nemamo funkcionalno znanje povezivanja, tako da roditelje učimo i da razviju svoje dete i da mu pomognu da savlada neku materiju“, rekao je Rajović.
Izvor: Srna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama