Rano opismenjavanje dece – posao roditelja, vrtića ili škole

31 januara, 2017

Roditelji, po pravilu, očekuju da deca već u vrtiću savladaju i slova i brojeve, i tvrde da to podrazumevaju i učitelji, dok struka poručuje suprotno.

Foto: Danas

– Opismenjavanje zahteva određena profesionalna znanja (metodika početnog čitanja i pisanja, priprema za opismenjavanje) koje učitelji dobijaju tokom studija. Roditelji uglavnom ne umeju na ispravan način da nauče decu čitanju i pisanju, tako da često to pogrešno rade. S druge strane, vaspitači u predškolskim ustanovama takođe nisu stručno osposobljeni za opismenjavanje dece, oni o tome ne uče na svojim fakultetima i u školama. Prema postojećim programima vaspitno-obrazovnog rada u državnim predškolskim ustanovama, opismenjavanje dece nije predviđeno u ovim ustanovama. Vaspitači treba da pomažu deci u učenju slova, čitanju ili pisanju u skladu sa tim koliko su ona zainteresovana. Ovo su zvanični pedagoški stavovi – kaže profesorka Slobodanka Gašić Pavišić, nacionalna koordinatorka za Srbiju istraživanja TIMSS 2011.

Ona naglašava da već duži niz godina opismenjavanje dece u predškolskom uzrastu ostaje u praksi otvoren problem. Deca spontano u ranom uzrastu počinju da se interesuju za slova, pisane i štampane tekstove, a na to u značajnoj meri utiču savremene informacione tehnologije sa kojima ona rano dolaze u dodir.

– Roditelji odgovaraju na ta dečja interesovanja kako znaju i umeju. Oni, takođe, vrše pritisak na predškolske ustanove da se deca u predškolskom uzrastu opismene i na osnovu toga procenjuju kvalitet ustanove. Pod tim pritiskom vaspitači angažuju decu da popunjavaju različite radne sveske, a da ne umeju da ih upute u pravilno pisanje slova ili iščitavanje reči. Žalosna je situacija kada u vrtiću vidite decu da leže na podu i s potpuno nepravilnim držanjem ruke nepravilno ispisuju redove slova – kaže Gašić Pavišić.

Ona potvrđuje da učitelji danas brzo prelaze kroz proces pripreme za čitanje i pisanje i početno opismenjavanje, s obzirom da veći broj dece dolaskom u prvi razred poznaje slova ili zna da čita, što ne odgovara prvacima koji su u školu došli bez tih znanja. Takav nastavni rad traži od njih veće angažovanje, pa su u riziku da počnu da zaostaju u učenju i da gube samopouzdanje u školskom radu, ukazuje naša sagovornica.

– Rešenje ovakve situacije može da donese promena u obrazovanju predškolskih vaspitača na fakultetima i visokim školama, odnosno da se uvede metodika početnog čitanja i pisanja i da se oni stručno osposobe za takvu obuku dece. Iskreno, ne verujem da će uskoro doći do takve promene. Pogotovu ne sinhronizovano, u nastavnim planovima i programima, jer su ustanove koje školuju buduće predškolske vaspitače samostalne u donošenju takvih odluka. To bi, takođe, moralo da bude povezano sa odgovarajućim prilagođavanjem predškolskog pripremnog programa, kao i nastavnog programa u prvom razredu osnovne škole. Pošto je sada izrada novog predškolskog programa u toku, videćemo kako će pitanje opismenjavanja u vrtiću biti rešeno – ističe Gašić Pavišić.

Roditelji prvaka sa kojima smo razgovarali jedinstveni su u oceni da je vreme predviđeno za opismenjavanje u prvom razredu vrlo kratko, da se slova “preleću”, da se pred decu postavljaju previsoki zahtevi da moraju po nekoliko slova za jedan čas da nauče. Šta savetovati roditeljima?

– Moraju sami da procene šta bi bilo dobro rešenje za njihovo dete. Aktivnosti koje roditelji preduzimaju u opismenjavanju dece mogu da budu direktne (kada direktno podučavaju decu slovima, čitanju teksta) ili indirektne (bez podučavanja čitanju, ali kroz podsticanje aktivnosti koje čine važne preduslove za veštine čitanja i pisanja). Za učenje čitanja i pisanja je važna pravilna artikulacija (izgovor) svih glasova i razvijen takozvani fonematski sluh, odnosno prepoznavanje i izdvajanje glasova u reči i uočavanje finih razlika u glasovima koji se slično izgovaraju ( b-p, d-t, ć-dž-đ…) . To se kod dece razvija kroz razne igre glasovima – brzalice, brojalice, igre ” Na slovo , na slovo…” “Kaži reči koje počinju/završavaju se istim glasom…”, pravljenje rima, stihova koji se rimuju. Decu treba podržati da sama sastavljaju priče, pesmice, da izmisle novi završetak poznate bajke ili priče, dati im priliku da govore i razgovaraju. Svedoci smo da deca i mladi iz generacije u generaciju sve manje umeju da govore, ali i da imaju sve manje prilike u školi da usmeno izlažu svoje znanje ili da diskutuju – ističe Gašić Pavišić.
Poslednje TIMSS istraživanje, koje je u Srbiji realizovao Institut za pedagoška istraživanja, pokazalo je da rana pismenost utiče na rezultate koje učenici postižu u četvrtom razredu osnovne škole.
– Rana jezička pismenost podrazumeva da dete pre polaska u prvi razred prepoznaje većinu slova azbuke, čita neke reči, čita rečenice, priča priče, piše slova azbuke i piše neke reči. Procena roditelja o umećima njihove dece pre polaska u školu u domenu jezičkih i matematičkih aktivnosti pokazuje se kao značajan pozitivan prediktor postignuća za đake u Srbiji. Učenici sa bogatijim iskustvom u aktivnostima usmerenim na razvoj matematičke kompetencije i rane pismenosti i obimnijim resursima u kućnom okruženju (digitalni uređaji za obradu informacija, knjige za odrasle i dečje knjige) postižu bolje rezultate na TIMSS 2015 testu iz matematike i prirodnih nauka. Međutim, treba imati u vidu da na školski uspeh učenika značajno utiče socioekonomski status porodice – ističe Gašić Pavišić.

Priprema

– Priprema za čitanje i pisanje se sastoji u tome da se deci često čita, da budu okružena knjigama, da se ona upoznaju sa karakteristikama štampanog teksta – da beline razdvajaju reči, da se čita sa leva na desno, odozgo nadole i slično. Priprema za pisanje obuhvata vežbanje grafomotorike – pravilno držanje i vešto korišćenje pribora za pisanje, iscrtavanje/ispisivanje različitih linija, ovladavanje pravilnim pravcem ispisivanja linija slova – kaže Slobodanka Gašić Pavišić.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


8 komentara na "Rano opismenjavanje dece – posao roditelja, vrtića ili škole

 1. Natalija kaže:

  Vi ocito niste skoro bili u Ministarstvu,niti predskolskoj ustanovi.Nama vaspitacima se program stalno menja,nasa deca uce kroz igru,a kod vas sede 45 minuta.Mi ucimo decu da kazu svoje misljenje,a kod vas je onako kako pise u knjizi.Cast izuzecima I ne prozivajte vise vaspitace,nego menjajte nacin rada u skoli!!!!

  1. razočaran kaže:

   Tako je, zašto bi vaspitači morali sve da odrade? I ovako ništa ne radimo,srozani smo skroz.Mogu malo i roditelji da porade sa svojom decom ,ako žele da ranije nauče pisanje i čitanje.Ipak je to njihovo dete, jedno.

  2. Gordana paunovic kaže:

   Smatram da ste u pravu ali me interesuje da li u predskolskom programu stoji da deca treba da nauce da prepoznaju i pisu slova ili ne

 2. DJ kaže:

  Reformom 2003. Predviđeno je da se priprema dece vrši u školi. Tako je i trebalo i da bude, pošto vaspitači ništa ne mogu i ne znaju.

 3. Jole kaže:

  Istraživanja pokazuju da deca koja rano (sa 4 ili 5 godina) nauče da čitaju/pišu kasnije u toku obrazovanja imaju lošije sposobnosti čitanja i pisanja nego deca koja su to učila sa 6/7 godina. Zašto se insistira na nečemu što dokazano ne daje rezultate?

  1. Caca kaže:

   A, izvinite, gde je to dokazano!? Većina istraživanja baš pokazuje suprotno! Evo ga tekst gde imate više izvora informacija(osim onih na FB i Zelenoj učionici)

 4. Ivana kaže:

  Da bi se dete pravilno opismenilo potrebno je da bude intelektualno i motoricki zrelo. Tu zrelost ima tek sa sedam godina. Deca koja pre tog perioda ispisuju slova obicno to rade nepravilno. Ucitelji u prvom razredu to veoma tesko mogu da isprave.U vrticu deca moraju da se igraju, da im se citaju price i da razgovaraju o likovima, da razvijaju govorne sposobnosti kroz price u slikama,da posete logopeda ako ne izgovaraju sve glasove pravilno, da crtaju ,boje ,recituju, nauce da se samostalno obuku i vezu pertle…. Dakle roditelji i vaspitaci imaju pune ruke posla da do polaska u prvi razred ojacaju dete u vaspitnom, socijalnom i intelektualnom smislu.Tako ce dobiti srecnog djaka prvaka koji ce voleti svaki cas. Citanje i pisnje ce prirodno biti usvojeno sa lakocom jer je bas tada vreme za to.

 5. Gricko kaže:

  Ja sam za digitalno opismenjavanje beba dok su još u stomaku (instaliranjem pomagala za opismenjavanje direktno u matericu) jer neće postići na vreme. Verujem u budućnost i nove tehnologije!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama