Расписан конкурс за 6. Читалачки маратона – главна награда 500.000 динара

И ове године, шести пут заредом, Издавачка кућа Klett расписује конкурс за необјављени роман за младе читаоце од 11 до 14 година у оквиру друштвено-одговорне акције Читалачки маратон.

Конкурс је отворен до 01. јула 2022. године, а право на учешће имају домаћи аутори који пишу за децу наведеног узраста.

Издавачка кућа Klett покренула је друштвено-одговорну акцију Читалачки маратон са циљем да негује љубав према читању, али и афирмише домаће ауторе да тинејџерима понуде квалитетну писану реч, поштујући културу и традицију кроз обраду савремених тема допадљивих ученицима основних школа.

Читалачки маратон осим што развија читалачке навике и компетенције ученика, подстиче и когнитивни развој, вршњачку интеракцију, љубав према читању, развој говорних вештина, критичко мишљење и развој естетске осетљивости.

Према речима Драгане Ћећез Иљукић, чланице стручног жирија, у романима за младе ученици виших разреда основне школе могу се срести са својим вршњацима унутар књижевног света. 

Ликови имају исте дилеме, иста питања, изазове и препреке које их често избаце из равнотеже и чине да се запитају због чега је овај свет често такав да би из њега пре побегли него ушли у борбу за било шта у њему. Са ким одрасташ, ко су твоји пријатељи, да ли су коментари родитеља бесмислени, како преживети дане када родитељи одлуче да се разведу, да ли је једноставно разумети супротне стране, зашто је лето право време за најлепше авантуре –  само су неке од тема о којима се кроз романе за младе у свих пет едиција Читалачког маратона проговара –  објашњава Драгана Ћећез Иљукић.

Летњи Читалачки маратон

Осим традиционалног Читалачког маратона, Издавачка кућа Klett и ове године позива ученике од 11 до 14 година који воле да читају, али воле и дигиталне технологије, да се пријаве на Летњи читалачки маратон. 

Уколико желе да учествују и освоје вредне награде, треба да одаберу један од романа из едиције Читалачки маратон и да на основу тога сниме кратак видео-материјал.