Распуст дужи 10 дана? Медицински део Kризног штаба тражи 1 датум, просвета други. Ђаци и наставници збуњени

29 новембра, 2021

Kако Телеграф сазнаје, медицински део Kризног штаба тражиће да распуст почне знатно раније

– Тражићемо да последњи радни дан у школама буде петак пред Светог Николу, односно 17. децембар, и да ђаци званично буду на распусту од 20. децембра – незванично за Телеграф.рс каже извор из Kризног штаба. Зимски распуст ће, иначе, поред новог соја короне вируса – омикрона, бити главна тема предстојеће седнице Kризног штаба.

Подсетимо, министар просвете Бранко Ружић изјавио је да Министарство за сада остаје при томе да распуст почне према школском календару, односно 31. децембра, али и да је спреман на померање, уколико у Kризном штабу то буду тражили.

Став просветних синдиката је да је сувише рано распустити школе 20. децембра, јер наставници не могу да стигну да прво полугодиште заврше до тада. Kако просветари сматрају, најбоље је наћи средину и остају при предлогу да распуст почне 24. децембра.

– Нама делује најизвесније да распуст почне 24. децембра. И ми очекујемо да због празника и слава дође до погоршања епидемиолошке ситуације, али сада је касно јавити просветарима да већ за три недеље треба да заврше полугодиште – каже Милорад Антић из Форума средњих стручних школа.

Наставници “као на иглама” чекају да чују датум распуштања, око којег се већ недељама лицитира.

– Већ је од давнина познато да је образовање у овој земљи задња рупа на свирали. Ових дана се отворила и нова аукција: „Kако да што више излудимо наставнике, родитеље и ђаке, односно, када ће почети зимски распуст?“ Хоће ли 15, треба ли 24. а да ипак остане 31. децембра? Има ли помоћи Kризном штабу који кризира?! Школа постаде најопасније место! Може и на стадиону 20 хиљада симпатизера спорта; могу и играонице, тржни центри, свадбе, рођендани и обележавање годишњица… Али одлазак у школу је екстремни спорт који се не препоручује – револтирано одговара Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС).

Kако је Телеграф већ подсећао, ђаци ће у другом полугодишту имати да надокнаде и три дана од продуженој јесењег распуста у новембру.

Ђацима следи најмање 8 дана надокнаде

Kако сматрају просветари, извесно је да ће школска година морати да буде продужена како би се све надоместило. Ако се ђаци распусте 24. децембра, имаће осам дана надокнаде. Иначе, пропуштени часови могу да буду надокнађени на два начина:

– радним суботама у комбинацији са додатним часовима током радних дана
– продужењем школске године

Евентуално, могућа је и комбинација ова два модела, када би школска година била продужена за једну недељу, а остатак био надокнађен радном суботом или додатним часовима током радних дана.

Извор: Телеграф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Распуст дужи 10 дана? Медицински део Kризног штаба тражи 1 датум, просвета други. Ђаци и наставници збуњени

  1. Горан Смиљковић каже:

    U nenormalnom vremenu ne treba očekivati da se sve reši na normalan , uobičajen , način . Ako je cilj zaštititi decu kontakata , rešenje može biti i onlajn nastava . Deca nisu kriva za datu situaciju i ne treba ih kažnjavati radnim subotama ili produženjem školske godine . Sećate li se junske temperature ?

  2. Časlav каже:

    Jednocifreni brojevi u tekstu se pišu slovima. Naročito u naslovu.

  3. Тоша каже:

    Tako je, postoji i on line. Zašto raspust ? Zbog odlazaka na zimovanje i potrošačke groznice ?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама