Raspust duži 10 dana? Medicinski deo Kriznog štaba traži 1 datum, prosveta drugi. Đaci i nastavnici zbunjeni

29 novembra, 2021

Kako Telegraf saznaje, medicinski deo Kriznog štaba tražiće da raspust počne znatno ranije

– Tražićemo da poslednji radni dan u školama bude petak pred Svetog Nikolu, odnosno 17. decembar, i da đaci zvanično budu na raspustu od 20. decembra – nezvanično za Telegraf.rs kaže izvor iz Kriznog štaba. Zimski raspust će, inače, pored novog soja korone virusa – omikrona, biti glavna tema predstojeće sednice Kriznog štaba.

Podsetimo, ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da Ministarstvo za sada ostaje pri tome da raspust počne prema školskom kalendaru, odnosno 31. decembra, ali i da je spreman na pomeranje, ukoliko u Kriznom štabu to budu tražili.

Stav prosvetnih sindikata je da je suviše rano raspustiti škole 20. decembra, jer nastavnici ne mogu da stignu da prvo polugodište završe do tada. Kako prosvetari smatraju, najbolje je naći sredinu i ostaju pri predlogu da raspust počne 24. decembra.

– Nama deluje najizvesnije da raspust počne 24. decembra. I mi očekujemo da zbog praznika i slava dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, ali sada je kasno javiti prosvetarima da već za tri nedelje treba da završe polugodište – kaže Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Nastavnici “kao na iglama” čekaju da čuju datum raspuštanja, oko kojeg se već nedeljama licitira.

– Već je od davnina poznato da je obrazovanje u ovoj zemlji zadnja rupa na svirali. Ovih dana se otvorila i nova aukcija: „Kako da što više izludimo nastavnike, roditelje i đake, odnosno, kada će početi zimski raspust?“ Hoće li 15, treba li 24. a da ipak ostane 31. decembra? Ima li pomoći Kriznom štabu koji krizira?! Škola postade najopasnije mesto! Može i na stadionu 20 hiljada simpatizera sporta; mogu i igraonice, tržni centri, svadbe, rođendani i obeležavanje godišnjica… Ali odlazak u školu je ekstremni sport koji se ne preporučuje – revoltirano odgovara Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Kako je Telegraf već podsećao, đaci će u drugom polugodištu imati da nadoknade i tri dana od produženoj jesenjeg raspusta u novembru.

Đacima sledi najmanje 8 dana nadoknade

Kako smatraju prosvetari, izvesno je da će školska godina morati da bude produžena kako bi se sve nadomestilo. Ako se đaci raspuste 24. decembra, imaće osam dana nadoknade. Inače, propušteni časovi mogu da budu nadoknađeni na dva načina:

– radnim subotama u kombinaciji sa dodatnim časovima tokom radnih dana
– produženjem školske godine

Eventualno, moguća je i kombinacija ova dva modela, kada bi školska godina bila produžena za jednu nedelju, a ostatak bio nadoknađen radnom subotom ili dodatnim časovima tokom radnih dana.

Izvor: Telegraf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Raspust duži 10 dana? Medicinski deo Kriznog štaba traži 1 datum, prosveta drugi. Đaci i nastavnici zbunjeni

  1. Goran Smiljković kaže:

    U nenormalnom vremenu ne treba očekivati da se sve reši na normalan , uobičajen , način . Ako je cilj zaštititi decu kontakata , rešenje može biti i onlajn nastava . Deca nisu kriva za datu situaciju i ne treba ih kažnjavati radnim subotama ili produženjem školske godine . Sećate li se junske temperature ?

  2. Časlav kaže:

    Jednocifreni brojevi u tekstu se pišu slovima. Naročito u naslovu.

  3. Toša kaže:

    Tako je, postoji i on line. Zašto raspust ? Zbog odlazaka na zimovanje i potrošačke groznice ?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama