Раст плата већи од четири одсто

3 маја, 2017

Из Владе Србије ових дана стижу најаве о повећању пензија и зарада лекара, наставника, полицајаца… То је могуће захваљујући вишку у државној каси

ОБЕћАЊА из Владе Србије су “пала”, а према њима запослени у јавном сектору и најстарији грађани могли би да очекују досад највеће повећање својих примања. Тако би радници чије се зараде исплаћују из буџета, требало да добију повишицу просечно већу од четири одсто, колико су добили почетком године. Раст пензија би у просеку требало да износи више од 1,5 одсто. На раст зарада овог пута може да рачуна и администрација. Повећање је могуће захваљујући вишку у државној каси.
Премијер Србије Александар Вучић истакао је да је током прва четири месеца ове године остварен суфицит од 10,7 милијарди динара, уместо предвиђеног дефицита од 53,5 милијарди који је био договорен са Међународним монетарним фондом.
– То ће омогућити да се ове године свакако повећају плате и пензије и биће највеће повећање до сада – најавио је премијер током празника.
Према његовим речима, овај суфицит представља бољи резултат за укупно 64,2 милијарде динара, односно за 520 милиона евра, у односу на оно што смо прихватили у скупштини, а што је поздравио и ММФ који је учествовао у прављењу буџета.
Да ће ове године бити повећања и пензија и плата навео је и министар за рад Александар Вулин.
– Плате и пензије повећаваће се и раније него што је очекивано, односно већ ове године а не тек по обрачуну идуће године, и то је потврђено – истакао је у уторак Вулин. – И овог месеца је суфицит уместо дефицита, више се уштедело и више зарадило него што се потрошило. Kада председник Владе каже да ће бити повећање плата и пензија – то је тако. Ми смо сада у овом буџету омогућили да обезбедимо средства да то буде до краја године. Врло брзо ће се знати и колико ће то повећање бити.
Пензије и плате запослених у јавном сектору смањене су у новембру 2014. године, пре склапања аранжмана са ММФ. То смањење законски је “орочено” на три године.
– Kрајем 2014. предузето је линеарно смањење плата у јавном сектору изнад 25.000 динара за 10 одсто и прогресивно смањење пензија, које приближно одговара њиховом линеарном умањењу за око пет процената – наводи се у анализи Фискалног савета. – Додатне уштеде на највећим буџетским расходима требало је да обезбеди замрзавање плата и пензија у периоду од 2015. до 2017. године и веома амбициозан план смањивања броја запослених у општој држави за по пет одсто годишње, што је укупно за око 75.000 радника. Према последњим подацима, број запослених у општој држави смањен је свега за око 17.000, а у овој години предвиђено је смањење броја запослених за додатних 5.000, што значи да се вероватно неће остварити ни трећина од првобитно планираних уштеда.
 
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Раст плата већи од четири одсто"

  1. razočaran каже:

    Uf,uf, cccc

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама