Ratko Božović: Nered u društvu, nered u medijima, dovode do nereda i u učionicama

Psihoterapeut Zoran Milivojević smatra da je mlada osoba podložna uticajima pa će lako postati nasilnik ako se ne spreči na vreme.
– Formira se ličnost, odmerava se ko je jači, pokušavaju da nametnu svoja pravila. Prevencija je ključna i jedina moguća kao rešenje problema.
– Zakoni se uglavnom donose kada se već nešto desi. Samim tim, nećete žrtvu sačuvati. U školama se ukidaju psiholozi i pedagozi. Nema dovoljno osoblja koje može da se bavi ovim problemom. Šta je jedan psiholog na čitavu školu koja broji recimo 500 učenika – pita se Milivojević.
On objašnjava da mlade treba emocionalno opismeniti od najmlađih godina. Moraju se učiti o tome šta je nasilje.
– Ukoliko se bude radilo, za nekoliko godina doći će generacije koje neće pribegavati nasilnom ponašanju – ističe za “Vesti” Milivojević.
Sociolog Ratko Božović smatra da je kompletno društvo problem.

– Deca su samo ogledalo onoga što se oko nas dešava. Oni nam pokazuju u kakvom smo stanju kao društvo. Ta deca koja se sada označavaju kao krivci, od nekoga su naučila modele po kojima se ponašaju, kako kod kuće, tako i u školi. Mediji su prepuni nasilja. Deca nasilje u medijima vide kao nešto obično, nešto što se svakodnevno dešava, bez osporavanja. Zatim to prihvataju nekritički jer, još odrastaju i samo mogu da prihvate i interpretiraju ono šta vide od roditelja, u školi, a najviše na televiziji – kaže Božović.
On objašnjava da su slučajevi brutalnog zlostavljanja o kojima svakodnevno čitamo samo posledica.
– Nered u društvu, nered u medijima, nered u životima, dovode do nereda i u učionicama. Moramo da lečimo korene problema, a ne samo posledice – zaključio je Božović.
Izvor: Vesti onlajn