Различити календари за Војводину и централну Србију – интерес туристичких центара?

16 августа, 2019

Откако је школске 2015/16. године зимски распуст у централној Србији подељен на два дела, за разлику од оног који важи за Војводину, полемике око тога за кога је прављен и даље трају.

Разлози као што су мултиетничност, у којој много ђака Божић обележава 25. децембра, уштеда у грејању школа, превенција епидемије грипа и лоши временски услови у једном од најхладнијих зимских месеци, као да деле државу на две неповезиве климатске и културолошке зоне.

Да је иницијатива потекла од туристичке привреде, која се позивала на опсежно истраживање о безбедности у саобраћају, урађено 2014/15, које је показало да се оваквим организовањем одлазака и долазака породица које путују на зимовање смањују гужве, није потврдило Министарство просвете. Тврдња је само усталасала јавност нагађањима да је испред добробити деце стављен интерес зимских центара, који оваквом поделом решавају проблем попуњености смештајних капацитета, и реторичким питањем колико ђака уопште има услова да се бави зимским спортовима.

И ове године, школски календари разликују се по терминима зимског распуста. Школе у Војводини неће радити од 24. децембра до 14. јануара 2020. године, те ће полугодиште завршити након 81 наставног дана. У остатку Србије ђаци ће се одмарати најпре од 30. децембра до 7. јануара, а потом између 3. и 17. фебруара. Предах за све биће продужени викенд ради Дана примирја у Првом светском рату, који пада у понедељак, 11. новембра.

Према мишљењу једне стране, овакво цепкање школске године добро је за децу јер могу да се одморе или пак да искористе време за поправљање оцена. Друга страна сматра да се тиме само ремети континуитет учења, будући да ђацима, после било ког распуста, треба четири-пет дана, а што су млађи, то је период прилагођавања дужи.

Јединствен распуст у целој земљи омогућио би, рецимо, наставнику који ради у Панчеву, а живи у Београду, да користи одмор са својом децом. Унија синдиката просветних радника Србије припремила је ове године неколико предлога новог школског календара по којем би зимски распуст у целој земљи био организован из једног дела.

Један од предложених термина био би 19. децембар – 20. јануар, којим би били обухваћени бројни празници: славе, дани Божића, Нова година… Други предлог је био да распуст у целини траје од Нове године, па наредне три-четири недеље, а да се онима који славе католички Божић то и дозволи. Међутим, они су одбачени.

С. Милачић

Више на: dnevnik.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Различити календари за Војводину и централну Србију – интерес туристичких центара?"

  1. Vita каже:

    Ne smeta ništa što su kalendari različiti, bitno je da deca imaju sve časove i pređu gradivo. Pored toliko ozbiljnih problema u školstvu, vi se zamajavate nebitnim stvarima.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама