Reforme obrazovanja: Izborni predmeti sa B liste postaće sekcije

19 decembra, 2016

Učenike koji u septembru krenu u peti razred u školi će sačekati mnogobrojne novine. Informatika će postati obavezan predmet, čas izbornog sporta biće sastavni deo nastave fizičkog vaspitanja, ali će se realizovati van dnevnog rasporeda časova. Izborni predmeti sa B liste, poput šaha, domaćinstva, slikanja, crtanja, hora ili orkestra, postaće sekcije.
ucioIdeja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je da se, koliko je to moguće, raspored časova rastereti, a da se deo nastave organizuje međupredmetno, gde bi jednu temu zajednički obrađivalo nekoliko nastavnika. Nedavno je ministar prosvete Mladen Šarčević nastavu u starijim razredima osnovne škole ocenio kao najslabiji deo obrazovnog sistema, te zato upravo odavde kreću reforme. Prvo će biti promenjena nastava u petom razredu, a svake naredne godine dodavaće se po jedan stariji razred.
– Izborni sport postaće sastavni deo fizičkog, a jedna od ideja je da se realizuje kroz turnire, aktivnosti vikendom ili u suprotnoj smeni. Škole, odnosno profesori fizičkog, u skladu s kapacitetima, treba da realizuju model koji će se primeniti. Rad na trećem času biće sublimiran u oceni iz fizičkog – kaže, za “Novosti”, Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za osnovno obrazovanje. – Nastavnici fizičkog vaspitanja pružaju nepotreban otpor promenama. Nijedan nastavnik neće ostati bez norme, to smo već obećali. Postojeći model nije realizovan onako kako je zamišljen, tako da su promene neophodne. Nije istina da će nastava fizičkog biti smanjena, naprotiv, biće je više. Posebno što ubuduće škole neće moći da izdaju fiskulturne sale pre 21 čas, a ti termini biće dostupni učenicima.
Osim drugačije organizovanog fizičkog, naša sagovornica naglašava da je posebno važno to što će u raspored, umesto tog časa izbornog sporta, doći obavezna informatika. To će, kaže, sigurno biti spremno za septembar.
Predloge novih nastavnih planova i programa za peti razred Ministarstvo prosvete je već zatražilo od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Očekuje se i da realizuju ideju da izborni predmeti postanu sekcije.
– Škole već imaju niz vannastavnih aktivnosti, od hora i orkestra, do novinarskih, likovnih, literarnih i drugih sekcija. Taj model je dobar za predmete koji se sada vode kao neobavezni izborni – objašnjava Vesna Nedeljković. – Ideja nam je da vratimo različite sadržaje i da škole postanu mesto okupljanja naše dece.

Primena, ne bubanje

Planovi i programi biće reformisani na način koji će dovesti do toga da se kod učenika vrednuje znanje koje stiče, a ne ocena. U Ministarstvu objašnjavaju da je reč o ishodnom planiranju, koje od učenika ne traži samo da nauči sadržaj napamet, već to kako taj sadržaj može da se primeni.
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


8 komentara na "Reforme obrazovanja: Izborni predmeti sa B liste postaće sekcije

 1. Radoje Ceranic kaže:

  Konacno da procitam nesto realisticno i ostvarivo.
  Zadrzati sve postojece predmete sa istim fondom casova, kao i ubaciti Informatiku i racunarstvo kao redovan predmet koji ce se ocenjivati. A treci cas fizickog nikako ne oduzimati deci, ali sigurno za sada se ne realizuje prema planu u vecini skola u Srbiji.A izborni predmeti sa liste B, konacno se neko setio da ih usmeri na slobodne aktivnosti/sekcije.
  Ima pomaka i valjda ce se konacno stici do pravih resenja.

 2. Mama kaže:

  Jos uvek gradjansko i veronauka stoje, zasticeni, niko ne sme da ih pipne… A izabrani sport u suprotnoj smeni mogu samo da sanjaju, apsolutno je neizvodljivo da dete preskace svoje redovne treninge da bi islo u skolu da odradi cas u suprotnoj smeni. Mozda bi mogli nastavnici da rade u tri smene, da moze Gospodin Ministar da dodje u neku nocnu smenu u obilazak, posto mu jedna smena na poslu nije dovoljna.

 3. Gordana kaže:

  Hoće li se neko udostojiti iz prestonice da vidi da Srbija nije samo Beograd i centar grada?!? Aman više!!!

 4. mina kaže:

  Neka vam pevaju i sviraju fizicko informatika za Dan skole, Svetog Savu, festivale, takmicenja i priredbe svake vrste koje grad potrazuje tokom skolske godine! To je takodje ostvarivo. Sramota

  1. ljilja kaže:

   Jeste sramota! Svi nek se udruze pa nek naprave pevacko drustvo

 5. Vera kaže:

  Ministarstvo se ne brine za sadašnje veroučitelje i za predmet veronauku. Veroučitelji rade godinama i nisu zaposleni za stalno, ne mogu da polažu za licencu, a ocena iz verske nastave ne ulazi u prosek . Trebalo bi ministarstvo pod hitno da ispravi tu nepravdu!

  1. NJ kaže:

   Veronauka treba da se izbaci iz redovnog rasporeda časova, izborni je predmet pa može ko želi da je uči subotom ili nedeljom u crkvi ili školi. Svakako da treba da uči ko želi. Građansko vaspitanje treba zakonom zabraniti. Građansko i verska budu prvi ili drugi čas, a srpski i matematika šesti čas. Nastavnici ćute jer dopunjuju fond časova tako da Građansko drže nastavnici svih predmeta i ko je prošao obuku i ko nije.

 6. Profesor kaže:

  O kakvim reformama može da se priča kada ministar Šarčević na mesto šefa kabineta drži Marka Popadića koji ne ispunjava uslove za to radno mesto.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama