– Učenici osnovnih i srednjih škola treba da imaju najmanje pet časova srpskog jezika i književnosti nedeljno – kažu u SKD.

Foto: Canva

Oni su pozvali profesore srpskog jezika i književnosti, sve naučne i kulturne institucije u zemlji, predstavnike Univerziteta, SANU, istaknute umetnike, naučnike, i ostale javne ličnosti da od Ministarstva prosvete zajednički zatraže da se ova inicijativa usvoji.

– Sem ustrajnog degradiranja statusa prosvetnih radnika, mnoge reforme obrazovnog i školskog sistema u Srbiji bez izuzetka su oštetile najznačajniji školski predmet, koji je ostao na prvom mestu još samo u školskim dnevnicima. Insistirajući na preobimnosti gradiva i pozivajući se na neophodnost rasterećenja učenika, reformatori prosvete drastično su skratili spisak knjiga obavezne lektire, iz čitanki izbacili mnoge antologijske tekstove velikana svetske i nacionalne književnosti, učenike srednjih škola gotovo oslobodili obaveze da izučavaju gramatiku i, konačno, u nekim slučajevima drastično smanjili broj časova srpskog jezika, čime je u pitanje dovedena pismenost cele nacije – navodi Srpsko književno društvo. – Svaka razvijena kultura poklanja veliku pažnju izučavanju jezika i književnosti, u mnogim zemljama učenici osnovnih škola imaju dvanaest časova jezika nedeljno.

U SKD pozivaju nadležne da pronađu načina da se izučavanju srpskog jezika i književnosti u školama vrati nekadašnji značaj a učenicima omogući da odrastu u obrazovane ljude.