Rekordan broj zaraženih đaka

29 januara, 2022

Sledeće sedmice bez promene u režimu rada škola. – Na republičkom nivou za 5.480 školaraca potvrđena je infekcija virusom korona, što je najviše od početka školske godine

Ove, prve, nedelje drugog polugodišta na republičkom nivou na nastavu su se vratile oko 82.000 učitelja, nastavnika i profesora i više od 850.000 đaka preduniverzitetskog školstva Srbije. Samo mlađi osnovci, od prvog do četvrtog razreda, svakodnevno su pohađali redovnu nastavu u školskim klupama. Za učenike od petog do osmog razreda osmoletki i srednjoškolce nastava je realizovana po kombinovanom režimu, koji podrazumeva da se brojnija odeljenja (sa više od 16 đaka) dele se na dve grupe pa se đaci po grupama dan za danom smenjuju na časovima pod školskim krovom i na daljinu. Tako će funkcionisati obrazovni sistem i sledeće nedelje, od ponedeljka 31. januara, odlukom Tima za škole.

Poslednji podaci koje su nadležni juče objavili i kojima su se rukovodili prilikom odlučivanja o modelima nastave koji će se naredne sedmice primenjivati u školama obuhvataju šest dana, od 20. do 26. januara. Dakle, svega dva nastavna dana drugog polugodišta na republičkom nivou, jer su samo vojvođanske škole radile prošle sedmice, dok su đaci u centralnoj i južnoj Srbiji još bili na zimskom raspustu. U pomenutih šest dana, navodi se u saopštenju prosvetne vlasti, evidentirano je 5.480 dece školskog uzrasta zaražene virusom korona, što je 0,71 odsto populacije mališana i mladih od šest do 18 godina. Ali, to je i skoro 2.500 novoinficiranih đaka više nego nedelju dana ranije (od 12. do 19. januara), kada je zvanična statistika beležila da su od kovida 19 obolela 3.074 (0,4 odsto) đaka. Učešće školaraca u ukupnom broju potvrđenih slučajeva zaraze tako je za nedelju dana sa 2,8 naraslo na 3,7 procenata. I to je, za sada, najviše inficiranih učenika na u toku jedne sedmice od početka ove školske godine, to jest otkako se redovno, petkom, obelodanjuje kakva-takva statistika zasnovana na podacima koje Ministarstvu prosvete dostavlja Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”.

Taj presek čine brojke o novoobolelim đacima i odeljenjima koja su zbog dvoje ili više zaraženih učenika prinuđena da privremeno primenjuju neki od atipičnih modela nastave. Prema juče obznanjenim informacijama iz resornog ministarstva, u poslednjih deset kalendarskih dana, u osnovnim i srednjim školama na republičkom nivou ukupno je 25 (0,06 odsto) odeljenja sa do 16 đaka koja su zbog najmanje tri inficirana učenika iz klasičnih izmeštena u virtuelne učionice. Ukupno je 214 (0,54 odsto) brojnijih odeljenja, sa 17 i više učenika, koja su zbog dva potvrđena slučaja infekcije školaraca prešla s redovnog na kombinovani model rada po grupama, dan u školi, dan onlajn. Istovremeno su 43 (0,11 odsto) grupe, zbog novoinficirana tri đaka, s kombinovanog modela prešle na nastavu samo na daljinu.

Na nivou odeljenja nastavu diktira broj inficiranih učenika

Kada se utvrdi da je učenik inficiran virusom korona, obaveza je roditelja da o tome obavesti školu, a direktora da organizuje rad ustanove u skladu s propisanim merama sprečavanja unošenja i kontrole širenja zarazne bolesti kovid 19. Za sve razrede svih škola važi isti protokol. Manja odeljenja (do 16 učenika) zbog tri obolela đaka sa uobičajene, tradicionalne, nastave odmah prelaze na onlajn rad i to pet kalendarskih dana. Ukoliko se u brojnijim odeljenjima (17 i više učenika) evidentiraju dva slučaja zaražavanja đaka, odeljenje se deli na grupe i nastavlja rad po drugom kombinovanom režimu, takođe pet kalendarskih dana. Na grupe se potom primenjuje postupak koji važi za manja odeljenja, to jest ako u jednoj grupi obole tri đaka, svi učenici te grupe narednih pet dana uče isključivo na daljinu, dok njihovi odeljenski drugari iz druge grupe dolaze na redovnu nastavu u školu. U slučaju da uprkos primeni ovih pravila i dalje postoje razlozi za razmatranje prelaska na onlajn nastavu za celu smenu ili školu, direktor je dužan da bez odlaganja o tome obavesti nadležnu školsku upravu i zavod za javno zdravlje, koji zatim procenjuju epidemijsku situaciju, utvrđuju rizike i donose konačnu odluku o kojoj obaveštavaju školu.

Milenija Simić-Miladinović

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama