Рекордан број заражених ђака

Следеће седмице без промене у режиму рада школа. – На републичком нивоу за 5.480 школараца потврђена је инфекција вирусом корона, што је највише од почетка школске године

Ове, прве, недеље другог полугодишта на републичком нивоу на наставу су се вратиле око 82.000 учитеља, наставника и професора и више од 850.000 ђака предуниверзитетског школства Србије. Само млађи основци, од првог до четвртог разреда, свакодневно су похађали редовну наставу у школским клупама. За ученике од петог до осмог разреда осмолетки и средњошколце настава је реализована по комбинованом режиму, који подразумева да се бројнија одељења (са више од 16 ђака) деле се на две групе па се ђаци по групама дан за даном смењују на часовима под школским кровом и на даљину. Тако ће функционисати образовни систем и следеће недеље, од понедељка 31. јануара, одлуком Тима за школе.

Последњи подаци које су надлежни јуче објавили и којима су се руководили приликом одлучивања о моделима наставе који ће се наредне седмице примењивати у школама обухватају шест дана, од 20. до 26. јануара. Дакле, свега два наставна дана другог полугодишта на републичком нивоу, јер су само војвођанске школе радиле прошле седмице, док су ђаци у централној и јужној Србији још били на зимском распусту. У поменутих шест дана, наводи се у саопштењу просветне власти, евидентирано је 5.480 деце школског узраста заражене вирусом корона, што је 0,71 одсто популације малишана и младих од шест до 18 година. Али, то је и скоро 2.500 новоинфицираних ђака више него недељу дана раније (од 12. до 19. јануара), када је званична статистика бележила да су од ковида 19 оболела 3.074 (0,4 одсто) ђака. Учешће школараца у укупном броју потврђених случајева заразе тако је за недељу дана са 2,8 нарасло на 3,7 процената. И то је, за сада, највише инфицираних ученика на у току једне седмице од почетка ове школске године, то јест откако се редовно, петком, обелодањује каква-таква статистика заснована на подацима које Министарству просвете доставља Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”.

Тај пресек чине бројке о новооболелим ђацима и одељењима која су због двоје или више заражених ученика принуђена да привремено примењују неки од атипичних модела наставе. Према јуче обзнањеним информацијама из ресорног министарства, у последњих десет календарских дана, у основним и средњим школама на републичком нивоу укупно је 25 (0,06 одсто) одељењa са до 16 ђака којa су због најмање три инфицирана ученика из класичних измештена у виртуелне учионице. Укупно је 214 (0,54 одсто) бројнијих одељења, са 17 и више ученика, која су због два потврђена случаја инфекције школараца прешла с редовног на комбиновани модел рада по групама, дан у школи, дан онлајн. Истовремено су 43 (0,11 одсто) групе, због новоинфицирана три ђака, с комбинованог модела прешле на наставу само на даљину.

На нивоу одељења наставу диктира број инфицираних ученика

Када се утврди да је ученик инфициран вирусом корона, обавеза је родитеља да о томе обавести школу, а директора да организује рад установе у складу с прописаним мерама спречавања уношења и контроле ширења заразне болести ковид 19. За све разреде свих школа важи исти протокол. Мања одељења (до 16 ученика) због три оболела ђака са уобичајене, традиционалне, наставе одмах прелазе на онлајн рад и то пет календарских дана. Уколико се у бројнијим одељењима (17 и више ученика) евидентирају два случаја заражавања ђака, одељење се дели на групе и наставља рад по другом комбинованом режиму, такође пет календарских дана. На групе се потом примењује поступак који важи за мања одељења, то јест ако у једној групи оболе три ђака, сви ученици те групе наредних пет дана уче искључиво на даљину, док њихови одељенски другари из друге групе долазе на редовну наставу у школу. У случају да упркос примени ових правила и даље постоје разлози за разматрање преласка на онлајн наставу за целу смену или школу, директор је дужан да без одлагања о томе обавести надлежну школску управу и завод за јавно здравље, који затим процењују епидемијску ситуацију, утврђују ризике и доносе коначну одлуку о којој обавештавају школу.

Миленија Симић-Миладиновић

Извор: Политика