Rezultati konkursa Avanture s Petsonom i Findusom za predškolske ustanove

Početkom juna ove godine Kreativni centar i Ambasada Švedske u Beogradu organizovali su konkurs AVANTURE S PETSONOM I FINDUSOM, namenjen predškolskim ustanovama na teritoriji Srbije. Povod za konkurs bilo je objavljivanje knjige Avanture s Petsonom i Findusom Svena Nurdkvista, jednog od najznačajnijih švedskih ilustratora i pisaca za decu, koji je u aprilu proslavio 75. rođendan.

Vaspitači koju su želeli da učestvuju na konkursu preuzeli su sa sajta Kreativnog centra odlomak iz knjige Avanture s Petsonom i Findusom. Na osnovu njega oni su s decom iz svoje grupe osmislili zanimljivu jezičku, likovnu ili grafomotoričku aktivnost. Svoje radove poslali su kao video, foto-reportažu ili kao prezentaciju u Power Pointu.

Na konkurs je pristiglo više od trideset radova, a žiri sastavljen od urednika u Kreativnom centru i predstavnika Ambasade Švedske u Beogradu odabrao je najkreativnije.

Radove nagrađenih predškolskih ustanova možete pogledati na sajtu Kreativnog centra.

Ambasada Švedske u Beogradu nagradiće deset predškolskih ustanova iz kojih su stigli najbolji radovi sa po jednim primerkom ekskluzivnog izdanja Avanture s Petsonom i Findusom. Sve vrtićke grupe koje su učestvovale na konkursu, a čiji radovi nisu ušli u najboljih deset, dobiće od Kreativnog centra slikovnicu iz serijala o kravi Mami Mu. Svi vaspitači i grupe dece koji su učestvovali na konkursu dobiće i diplome ili zahvalnice za trud i kreativnost.

Knjiga Avanture s Petsonom i Finudsom sadrži pet već poznatih priča o ovim junacima, kao i zanimljiv dodatni materijal iz kojeg će čitaoci saznati ko su zapravo ovi simpatični junaci, šta je bilo pre nego što su se upoznali i postali najbolji prijatelji, šta vole, a šta ne vole, kako provode vreme na Petsonovom imanju… Pored toga, knjiga sadrži i neke od neobjavljenih ilustracija Svena Nurdkvista, jedinstven recept za odlične palačinke, ideje za majstorisanje pravo iz Petsonove radionice, pravila jedne neverovatne igre memorije i još mnogo toga.

Knjige o Petsonu i Findusu već 30 godina razveseljavaju decu širom sveta. Prevedene su na 44 jezika, objavljene u preko 70 zemalja i dosad su prodate u više od osam miliona primeraka, a o dogodovštinama ovih junaka snimljeni su i crtani filmovi. Kreativni centar je prethodnih godina objavio više od deset knjiga o Petsonu i Findusu.