Ризик од преношења делта соја у школи је 4,7%. “Вирус долази споља”

17 септембра, 2021

Министар Бранко Ружић изјавио је да образовни систем не изазива трансмисију вируса, да не треба дискриминисати школе, а да се не води рачуна о ономе шта се дешава ван школа.

Велики број родитеља широм Србије незадовољан је одлукама о преласку на онлајн наставу, а у Нишу и Ваљеву организовани су и протести, са циљем враћања ђака у клупе.

– Они дању не иду у школу, али зато увече могу у кафић, на утакмицу, на прославу, биоскоп, концерт – жале се родитељи, а преносе Новости.

Школе нису ризична средина

Др Шермез Ладани, педијатар и консултант за инфективне болести у Енглеској презентовао је резултате студије који су показали да је ризик од преношења делта соја у школи 4,7 одсто, а у домаћинству чак 70,7. Ово је показала аустралијска студија, које је само једна од више њих које указују на то да је школа најбезбедније место што се тиче преноса короне, каже Др Ладани, а преноси Курир.

– Студије покушавају да одреде да ли су заражена деца или наставници инфицирали осталу децу или запослене. Тај ризик секундарне трансмисије је врло, врло низак и не прелази пет процената. Дакле, ризик преношења вируса неком другом у школи је мање него 1 у 20. И мањи је кад је инфицирано дете, а већи кад је наставник. Ризик преношења вируса у школи с детета на дете је много нижи него са запосленог на другог запосленог или дете – казао је др Ладани на вебинару Бритиш медикал џорнала.

Он је додао да више студија то показује, укључујући и последњу из Аустралије, где су школе посматране после поновног отварања у јулу и у јеку ширења делта соја.

– И у Аустралији су нашли да је сам вирус врло преносив, али да је трансмисија у школи била 4,7 одсто, док је ризик за преношење вируса у породици 70,7 . И ето колико је мањи ризик трансмисије у школи у поређењу с осталим срединама, као што је домаћинство – истакао је др Ладани.

Онлајн у Србији

Критеријум за прелазак на онлајн наставу у Србији промењен је јуче, па тако сад одељења са 16 и мање ученика прелазе на онлајн наставу уколико се у том одељењу појаве три случаја заразе. Одељење са више од 16 ђака, у којем се појаве два заражена ученика, дели се на две групе и прелази на комбиновани модел, а уколико се у тим групама појави више од троје заражених, група прелази на онлајн наставу.

У школама поздрављају настојања да се наставни процес што дуже одвија нормално.

– Очигледно је да држава на све начине жели да школе задржи отвореним, што је добро – каже Александар Марков, председник Форума београдских гимназија.

Он, међутим, упозорава да се нико не бави наставницима, а њих има доста заражених, па нема ко да их замени. Додаје да се путем друштвених мрежа трага за заменама, посебно дефицитарних, попут наставника физике и немачког језика.

Извор: Новости/Курир/Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Ризик од преношења делта соја у школи је 4,7%. “Вирус долази споља”"

  1. Aleksa каже:

    ”Дакле, ризик преношења вируса неком другом у школи је мање него 1 у 20. И мањи је кад је инфицирано дете, а већи кад је наставник.”

    Po vama ispada da je skola neka magična sredina i baš u njoj se ne prenosi virus a na svim ostalim mestima se prenosi. Niti se nastavnici i učenici kreću kroz školu u skafanderima, niti je ovo tačno. Nemojte više ”mlatiti praznu slamu”. Mnogo ste bolji kad ćutite i sprovodite svoju volju nego da izmišljate razne priče ne bi li zadržali decu u školi. Nastavnici vas nisu zanimali ni prošle godine kada su prekovremeno radili, a ne zanimaju vas ni sad. Popeli ste mi se na vrh glave sa izmišljenim pričama.

    Šta uopšte znači ”virus dolazi spolja”? Kakva je to sad mudrost? Kao da deca u školu dolaze sterilnim hodnicima ili nekim drugim sterilnim putem. Sramota me je od vas.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама