Rizik od prenošenja delta soja u školi je 4,7%. “Virus dolazi spolja”

17 septembra, 2021

Ministar Branko Ružić izjavio je da obrazovni sistem ne izaziva transmisiju virusa, da ne treba diskriminisati škole, a da se ne vodi računa o onome šta se dešava van škola.

Veliki broj roditelja širom Srbije nezadovoljan je odlukama o prelasku na onlajn nastavu, a u Nišu i Valjevu organizovani su i protesti, sa ciljem vraćanja đaka u klupe.

– Oni danju ne idu u školu, ali zato uveče mogu u kafić, na utakmicu, na proslavu, bioskop, koncert – žale se roditelji, a prenose Novosti.

Škole nisu rizična sredina

Dr Šermez Ladani, pedijatar i konsultant za infektivne bolesti u Engleskoj prezentovao je rezultate studije koji su pokazali da je rizik od prenošenja delta soja u školi 4,7 odsto, a u domaćinstvu čak 70,7. Ovo je pokazala australijska studija, koje je samo jedna od više njih koje ukazuju na to da je škola najbezbednije mesto što se tiče prenosa korone, kaže Dr Ladani, a prenosi Kurir.

– Studije pokušavaju da odrede da li su zaražena deca ili nastavnici inficirali ostalu decu ili zaposlene. Taj rizik sekundarne transmisije je vrlo, vrlo nizak i ne prelazi pet procenata. Dakle, rizik prenošenja virusa nekom drugom u školi je manje nego 1 u 20. I manji je kad je inficirano dete, a veći kad je nastavnik. Rizik prenošenja virusa u školi s deteta na dete je mnogo niži nego sa zaposlenog na drugog zaposlenog ili dete – kazao je dr Ladani na vebinaru Britiš medikal džornala.

On je dodao da više studija to pokazuje, uključujući i poslednju iz Australije, gde su škole posmatrane posle ponovnog otvaranja u julu i u jeku širenja delta soja.

– I u Australiji su našli da je sam virus vrlo prenosiv, ali da je transmisija u školi bila 4,7 odsto, dok je rizik za prenošenje virusa u porodici 70,7 . I eto koliko je manji rizik transmisije u školi u poređenju s ostalim sredinama, kao što je domaćinstvo – istakao je dr Ladani.

Onlajn u Srbiji

Kriterijum za prelazak na onlajn nastavu u Srbiji promenjen je juče, pa tako sad odeljenja sa 16 i manje učenika prelaze na onlajn nastavu ukoliko se u tom odeljenju pojave tri slučaja zaraze. Odeljenje sa više od 16 đaka, u kojem se pojave dva zaražena učenika, deli se na dve grupe i prelazi na kombinovani model, a ukoliko se u tim grupama pojavi više od troje zaraženih, grupa prelazi na onlajn nastavu.

U školama pozdravljaju nastojanja da se nastavni proces što duže odvija normalno.

– Očigledno je da država na sve načine želi da škole zadrži otvorenim, što je dobro – kaže Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

On, međutim, upozorava da se niko ne bavi nastavnicima, a njih ima dosta zaraženih, pa nema ko da ih zameni. Dodaje da se putem društvenih mreža traga za zamenama, posebno deficitarnih, poput nastavnika fizike i nemačkog jezika.

Izvor: Novosti/Kurir/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Rizik od prenošenja delta soja u školi je 4,7%. “Virus dolazi spolja”"

  1. Aleksa kaže:

    ”Dakle, rizik prenošenja virusa nekom drugom u školi je manje nego 1 u 20. I manji je kad je inficirano dete, a veći kad je nastavnik.”

    Po vama ispada da je skola neka magična sredina i baš u njoj se ne prenosi virus a na svim ostalim mestima se prenosi. Niti se nastavnici i učenici kreću kroz školu u skafanderima, niti je ovo tačno. Nemojte više ”mlatiti praznu slamu”. Mnogo ste bolji kad ćutite i sprovodite svoju volju nego da izmišljate razne priče ne bi li zadržali decu u školi. Nastavnici vas nisu zanimali ni prošle godine kada su prekovremeno radili, a ne zanimaju vas ni sad. Popeli ste mi se na vrh glave sa izmišljenim pričama.

    Šta uopšte znači ”virus dolazi spolja”? Kakva je to sad mudrost? Kao da deca u školu dolaze sterilnim hodnicima ili nekim drugim sterilnim putem. Sramota me je od vas.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama