Roditelji će nevakcinisanu decu moći da upišu u vrtić i školu uz određene konsekvence

16 marta, 2017

Roditelji koji ne žele svoje dete da vakcinišu, ipak će moći da ga upišu u osnovnu školu, iako je to po zakonu zabranjeno. Jedina konsekvenca u ovom slučaju je novčana kazna koju će takav roditelj morati da plati, i to do 150.000 dinara.

Razlog za ovakav pravni vakum je taj što su u Srbiji na snazi dva zakona, koja su u koliziji. Tačnije, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nevakcinisana deca ne mogu da se upišu u osnovnu školu. Nasuprot tome, imamo i Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, po kome je osnovna škola obavezna za svu decu.
Zbog ovakve situacije, praktično ne postoje instrumenti koji će na vakcinaciju dece naterati roditelje koji to odbijaju.
I vakcinisana deca mogu da obole
Ova pravila možda nikoga ne bi trebalo da zanimaju, da nismo došli u situaciju da nam prete epidemije već zaboravljenih bolesti. Drastično nam je opao broj vakcinisane dece, pa su sada u strahu i oni revnosni roditelji, koji su svoju decu na vreme vakcinisali. Zbog niskog obuhvata imunizacije narušena je kolektivna zaštita, pa tako i vakcinisana deca mogu da obole.
Po poslednjim podacima “Batuta”, iz 2015. godine, situacija je alarmantna, jer je obuhvat prve doze vakcine MMR -om pao na 84 odsto, dok je za revakcinaciju nešto viši i iznosi 87,5 odsto. Zato smo i došli u situaciju koja je preteća kada se govori o mogućnosti izbijanja epidemije, jer samo u Beogradu čak jedna trećina dece sada nije primila prvu dozu MMR vakcine (male boginje, zauške, rubeole). To znači da su nam vrtići puni osetljivih mališana, a broj vakcinisanih nije dovoljan da bi se zaustavila epidemija, na primer malih boginja, koja uveliko traje u susednoj Rumuniji.
Pored antivakcinalista, koji iznose neproverene priče, poput one da je MMR vakcina zaslužna za pojavu autizma kod dece, razlog je što su roditelji zbunjeni i nepoverljivi.
Čak i neki pedijatri tolerišu nevakcinisanje do druge godine
Međutim, prema informacijama “Blica” za trenutno stanje pomalo su krivi i pedijatri, koji su podlegli uticaju uplašenih i neinformisanih roditelja. Naime, ima pedijatara u Srbiji, koji zbog insistiranja roditelja, odlažu vakcinaciju dece protiv MMR, dok ne progovore. Razlog za to je upravo u autizmu, čiji se simptomi najčešće ispoljavaju u drugoj godini, kada se i daje MMR vakcina. Ova tvrdnja pojedinih epidemiologa ima smisla kada se pogleda obuhvat vakcinacije u Beogradu. Po tim podacima prvu doze MMR vakcine primilo je oko 67 odsto dece, dok je obuhvat revakcinacije (pred polazak u školu) mnogo veći i iznosi 87 odsto.
Dr Dejan Joven, pedijatar iz Doma zdravlja “Dr Simo Milošević” na Čukarici, jedan je od onih lekara sa kojima nema raspravke oko vakcina.
– Ko neće da vakciniše svoje dete, mora da piše izjavu, koju predajem inspekciji. Do sada sam imamo samo tri takva roditelja – tvrdi doktor Jonev.
Prećutno pravilo – i do dve godine
Kaže da se MMR vakcina daje od 12 do 15 meseci, ali da postoji neko prećutno pravilo među pedijatrima da se ona može dati i do druge godine, ukoliko je dete često bolesno.
– Ne mogu roditelji do beskraja da odlažu vakcinaciju. Jednostavno to nije moguće. Potvrdu za upis u školu dajem samo onoj deci koja vakcinu nisu primila zbog nestašice. Tada smo u obavezi da im naknadno damo – objašnjava dr Jonev.
Kada su u pitanju deca koja polaze u vrtić, nastavlja doktor, pedijatri su dužni da na svojevrsnom kartonu, koji se predaje predškolskoj ustanovi, upišu koje su sve vakcine primila deca.
– S obzirom da je najveća fama oko MMR vakcine, mnoga deca kreću u jaslice i pre nego što prime ovu vakcinu, pa je zbog toga nemoguće nekome zabraniti upis u predškolsku ustanovu – ističe dr Jonev.
Sonja Todorović
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


20 komentara na "Roditelji će nevakcinisanu decu moći da upišu u vrtić i školu uz određene konsekvence

 1. Sanja kaže:

  A kakva je situacija sa decom koja su alergična i ne smeju da prime vakcinu? U našem slučaju MMR..

  1. Ivanka kaže:

   Sve vakcine su zlo, drzite se dalje od tog zla.

  2. Jole kaže:

   Pedijatar će da proceni da li dete sme i kada da primi koju vakcinu. U slučaju našeg sina, pošto je rodjen mnogo pre vremena, vakcinisan je tek kada je imunološki bio spreman i nikakvih problema nije bilo.

  3. Saša kaže:

   Period zaštite koju vakcina može da pruži je do osam godina…pa možete zamisliti koluka je to obmana većina nas je obila zadnju vakcinu negde u srednjoj školi prošlo je više od 25 godina…pa ko koga ovde laže…očigledno je da se tu radi o parama ili o nečemu još gorem…ispitujte istražujte,..

 2. Hm... kaže:

  Hocete reci da dete ne moze da oboli ako su sva deca vakcinisaba a moze ako druga nisu a ono jeste? Virus je jaci kada vecina dece nije vakcinisana? Osvestite se riditelji…… Nisu to divlje zivotinje koje napadaju u coporu, vec virus koji je isti kada napadne jedno ili vise dece…. Sta je sa sezonskim virusima? Dovoljno da tu sagledate situaciju… Nije sezonski jaci kada je vise obolelih, vec ne oboljeva onaj sa dobrim imunim sistemom ili to bolje podnese.. Ako vam je dete “zasticeno” onda nema panike za onog ko je vakcinisao jer virus ne deluje coporativno, vec napada slabije. Ako mislite da je primilo zastitu, onda nema mesta panici.. Ionako su vam docarali da su samo pare bitne. Ne moze se na silu vakcinisati jer ne postoji zakon po kom drzava moze da terorise narod. Dok je bilo manje onih koji su odbijali vakcine, pretilo se.. Sada vise ne mogu da prete a na silu ne mogu da vakcinisu toliki broj dece jer ce se smatrati terorom. Tako da, uzimanje para dok jos mogu im je sada prioritet i pokusavaju da nagrebu sto vise jer se ne zna kako ce proci izborni proces.. Ako budu svrgnuti s vlasti, pa-pa parice… Ovo su njihovi poslednji trzaji. I da vas pita covek, roditelji, sta mislite ako neki oboleli rumun, madjar, srbin, hrvat……..predje u neku od razvijenih zemalja, sta se moze desiti sa tolikim milionskim stanovnistvom i izazove pandemiju svetskih razmera posto se ne vakcinisu u razvijenim zemljama protov mnogih bolesti od kojih se kod nas javljaju “epidemije”? Mislite da ce pola sveta oboleti? Mislite da ovo sto serviraju jeste istina? Granice su otvorene i virus se ne upisuje u pasosu…. Mislite da virus ostaje u nerazvijenoj zemlji? Ukljucite mozak, roditelji…… Ne padajte na njihove reklame i propagande, kao i na izmisljene epidemije… Izvagajte sta je kome u korist i kako se virus siri…

 3. Ceci kaže:

  Vakcine su otrov i okidač za najteže bolesti.

  1. TamanTako kaže:

   Mislim da ova bolest nema veze sa vakcinom.

 4. Bela kaže:

  Vakcina, MMR, je velika nesreca. Na nasu zalost, ovo je najlaksi put da nas imunoloski onesposobe i sistemski uniste. Toliko je toga receno vec na tu temu…dovoljno za zainteresovanog roditelja.

  1. Aleksandra kaže:

   Tačno tako,moja je stvar da li cu svoje dete da vakcinisem,ja ga rodila-ja cu i da ga cuvam od tih olosa sto nam truju decu sa izmisljenim vakcinama,moj sin nije dobio mmr i NECE ,pa kakve god pretnje bile!!!!!!!!

  2. TamanTako kaže:

   Varičela, difterija, dečja paraliza. To bi trebalo da bude dovoljno za pametnog čoveka. Ali odavno se nije desila epidemija pa smo zaboravili… Hmmm mora da je to gospod sprečio pošto smo nebeski narod, ne verujem da vakcine imaju bilo šta sa tim.

   1. Jelena kaže:

    Eto koliko imaš pojma, varicele si i sam prelezao, i većina nas, to su ovcije boginje.

 5. Đura kaže:

  Da li su vakcine domaće ili se uvoze? Izgleda da nisu naše. A čije su? Ko to zna (neko zna)?!. Koji im je sastav, ko garantuje za njihovu ispravnost, kome su i zbog čega namenjene? E kada se to reši i još mnogo toga u vezi vakcina onda će ih naša deca primati!

  1. mama J. kaže:

   Zdravstvenu ispravnost proverava Torlak. Ček malo, a ko je kupio Torlak? Pa Novartis! I, šta ćemo sad?!
   Većina mojih prijatelja kaže “Pa i mi smo vakcinisani”. Jesmo, ali NAŠIM vakcinama, kod nas proizvedenim i ispitanim. A sada, niti se kod nas prave, niti ispituju, niti ima ko da se time bavi kad su svi pismeni pobegli glavom bez obzira… Nek nam je Bog u pomoći!

 6. Miroslav kaže:

  Logicno je da kad neko preti i toliko se buni sa neosnovanim argumentima da tu nesto gadno smrdi. Vakcine proizvode oni kojima je u cilju da nas cine bolesnima. Bil Gejc prica javno kako se pomocu vakcina moze smanjiti broj ljudi sistemski u zemljama 3.sveta. torlak je unisten sada se sve uvozi. Setite se afere oko svinjskog gripa koliko je ljidi umrlo starih posle primanja vakcina. Kolikk su tajkuni ostetilo drzavu i koliko je vakcina baceno. Lazna uzbuna o epidemiji da prodaju otrov. Brankica na B92 je objavila celu istinu oko vakcina. Zabranjeni sastojak skvalen koji je Amerika strogo zabranila zbog zalivskog sindroma kod ljidi. Taj sastojak su stavili u cakcine i ugurali nama u srbiju. Niko nije odgovarao. Zapitajte se i pocnite da mislite svojom glavom ne da slusate politicare.

 7. Jana kaže:

  Meni nije jasno otkud sada tolika povika na morbile. Pa generacije danasnjih roditelja (doduse malo starijih roditelja) nisu primale MMR. Ja sam prelezala morbile, suprug takodje. To je bila “normalna” decja bolest u to vreme, nasa generacija je to prelezala uglavnom. Sad odjednom morbile postase smrtonosno oboljenje. Moje dete je prelezalo varicele, kao i vecina dece iz vrtica. Ne bi me cudilo da se za koju godinu i varicele proglase za smrtonosne.

 8. Bananija kaže:

  Koji spin sa onom pričom da će vakcinisana deca da se razbole ako ima ne vakcijisane dece? Da li vi dok pišete takve gluposti mislite da smo svi mi ludi? Inače neće meni nikakav pedijatar da odlučuje dal će moje dete da primi vakcinu (a neće bar ne mmr)! On to može sebi da zabije, kažu da je toliko zdravo da se valja i odraslima povremeno dati-ko vitamini bre.

 9. Mama m kaže:

  Kako tekst da shvatim ozbiljno kad nije precizan?!
  Na šta se tačno od osi procenat 67% ?
  Npr procenat dece koji je 2016. Ima izmedju 12 i 15 meseci, a vakcinisan je. Ili je to procenat dece koji koji je prethodne godine primio vakcinu u odnosu na ukupan broj dece. Ili broj koji je primio u odnosu na one koji nisu, a stariji su od 12 meseci.
  Ili???

 10. Darvin kaže:

  Oni koji neće da vakcinišu svoju decu neka ih ne vakcijišu, evolutivno to potpuno ima smisla.

 11. Maria kaže:

  danas sam predala skoli papire za upis prvaka u kojima pise da nije vakcinisano. Sekretar skole mi je rekao da ne moze da primi dete i da idem u drugu skolu jer ce njemu inspekcija da pravi problem. Muz i ja smo bili nepokolebljivi i rekli da cemo sami zvati skoli inspekciju zbog nestrucnog i neprofesionalnog ponasanja. Zakazano nam je 25. da dodjemo ponovo a do tada ce “oni” da vide sta da rade sa nasim “slucajem”..Mi smo vec prosli kroz sudjenje kad je sin bio beba i tada smo odbili sve vakcine..e te sve ocigledno se ne odnose na ovu koju treba da prime pre 1.razreda..tako da zbog punjenja drzavne kase eto mi se spremamo za sledece sudjenje…vakcinacija ne dolazi u obzir

  1. Mara kaže:

   Maria, kako se zavrsilo prvobitno sudjenje po vas? Jeste li uspeli da dobijete slucaj?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama