Roditelji, da li ste zaista učinili sve za imunitet svog prvaka?

decembar 11, 2020

U jeku borbe protiv novog koronavirusa širom sveta, mnoge su stvari pale u drugi plan. Stvari oko kojih smo još pre godinu dana gubili živce sada se čine nevažnim. U situaciji kada nam se čini da nemamo mnogo kontrole nad svakodnevnim razvojem situacije, lako stičemo utisak da ništa drugo nije toliko važno. Svakim danom sve više uviđamo koliko nam je važno zdravlje svih naših ukućana i baš zato, jedna stvar mora ostati na prvom mestu svakog roditelja: redovna vakcinacija dece protiv zaraznih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinisanjem.

Polazak u školu ove godine je bio pun dodatnih, sasvim neuobičajenih izazova. I dok se prvo polugodište već polako završava, nismo ni svesni da je naše dete u kolektivu izloženo potencijalnim epidemijama bolesti koje nisu KOVID-19, ali baš zato mogu lako da se spreče vakcinacijom. Da li ste čuli za veliki kašalj tj. pertusis? Da li znate da to nije zaboravljena bolest i da je u Srbiji prisutna, iako se o njoj ne govori mnogo? Da li ste znali da je vakcinacija dece protiv velikog kašlja pre polaska u prvi razred deo obaveznog Programa vakcinacije?

Pitajte svog pedijatra da vam nešto više kaže o ovoj bolesti i kako se od nje možete zaštititi. Jedna jednostavna vakcina ojačaće imunitet vašeg prvaka i sprečiti prenošenje zaraznih bolesti poput difterije, tetanusa, velikog kašlja i dečje paralize unutar škole, ali i na mlađu braću i sestre, koji od ovih bolesti mogu imati teže komplikacije.

Iako su sve vakcine napravljene s ciljem sprečavanja zaraznih bolesti, nisu sve vakcine iste. Savetujemo vam da se pre vakcinisanja raspitate se kod svog pedijatra o različitim dostupnim vakcinama i prednostima svake od njih za vaše dete. Internet je dobar za mnogo stvari, ali ne oslanjajte se na neproverene savete o vakcinaciji i zdravlju deteta, kada na svojoj strani imate relevantan izvor informacija: svog pedijatra. On će vam jasno, informisano i prilagođeno vašim okolnostima dati sve potrebne savete i uputstva i pomoći vam da odaberete najbolje za vaše dete.

Borba s epidemijom u kojoj nam je proletela ova godina samo je još jedan podsetnik na to koliko nam vakcine podižu kvalitet života, rešavaju nas briga i omogućavaju nam da uživamo u lepšim stvarima. Dok čekamo vakcinu za KOVID-19, naša roditeljska odgovornost je da ne zaboravimo na sve dostupne načine, koji nam pomažu da osiguramo zdravlje i svojoj deci pružimo srećno detinjstvo!

Tekst realizovan u saradnji sa Sanofi Pasteur
MAT-RS-2000387-1.0-11/2020

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Roditelji, da li ste zaista učinili sve za imunitet svog prvaka?"

 1. marko kaže:

  Tekst realizovan u saradnji sa Sanofi Pasteur
  MAT-RS-2000387-1.0-11/2020
  Sve je jasno, uskoro će osvaniti Sanofi Paster baner na ovom sajtu, biće parica.
  Da li shvatate da ste upravo postali služba za reklame farmaceurske industrije.
  Istražite i drugu stranu vakcinacije, da li postoje neželjena dejstva pa izvestite i o tome, kako bi roditelji mogli da donesu pravu odluku.
  Možda je ipak bolje da se držite samo obrazovanja, a medicinu propustite.
  Pozz

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama