Родитељи, да ли сте заиста учинили све за имунитет свог првака?

11 децембра, 2020

У јеку борбе против новог коронавируса широм света, многе су ствари пале у други план. Ствари око којих смо још пре годину дана губили живце сада се чине неважним. У ситуацији када нам се чини да немамо много контроле над свакодневним развојем ситуације, лако стичемо утисак да ништа друго није толико важно. Сваким даном све више увиђамо колико нам је важно здравље свих наших укућана и баш зато, једна ствар мора остати на првом месту сваког родитеља: редовна вакцинација деце против заразних болести које се могу спречити вакцинисањем.

Полазак у школу ове године је био пун додатних, сасвим неуобичајених изазова. И док се прво полугодиште већ полако завршава, нисмо ни свесни да је наше дете у колективу изложено потенцијалним епидемијама болести које нису КОВИД-19, али баш зато могу лако да се спрече вакцинацијом. Да ли сте чули за велики кашаљ тј. пертусис? Да ли знате да то није заборављена болест и да је у Србији присутна, иако се о њој не говори много? Да ли сте знали да је вакцинација деце против великог кашља пре поласка у први разред део обавезног Програма вакцинације?

Питајте свог педијатра да вам нешто више каже о овој болести и како се од ње можете заштитити. Једна једноставна вакцина ојачаће имунитет вашег првака и спречити преношење заразних болести попут дифтерије, тетануса, великог кашља и дечје парализе унутар школе, али и на млађу браћу и сестре, који од ових болести могу имати теже компликације.

Иако су све вакцине направљене с циљем спречавања заразних болести, нису све вакцине исте. Саветујемо вам да се пре вакцинисања распитате се код свог педијатра о различитим доступним вакцинама и предностима сваке од њих за ваше дете. Интернет је добар за много ствари, али не ослањајте се на непроверене савете о вакцинацији и здрављу детета, када на својој страни имате релевантан извор информација: свог педијатра. Он ће вам јасно, информисано и прилагођено вашим околностима дати све потребне савете и упутства и помоћи вам да одаберете најбоље за ваше дете.

Борба с епидемијом у којој нам је пролетела ова година само је још један подсетник на то колико нам вакцине подижу квалитет живота, решавају нас брига и омогућавају нам да уживамо у лепшим стварима. Док чекамо вакцину за КОВИД-19, наша родитељска одговорност је да не заборавимо на све доступне начине, који нам помажу да осигурамо здравље и својој деци пружимо срећно детињство!

Текст реализован у сарадњи са Санофи Пастеур
МАТ-РС-2000387-1.0-11/2020

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Родитељи, да ли сте заиста учинили све за имунитет свог првака?"

 1. marko каже:

  Текст реализован у сарадњи са Санофи Пастеур
  МАТ-РС-2000387-1.0-11/2020
  Sve je jasno, uskoro će osvaniti Sanofi Paster baner na ovom sajtu, biće parica.
  Da li shvatate da ste upravo postali služba za reklame farmaceurske industrije.
  Istražite i drugu stranu vakcinacije, da li postoje neželjena dejstva pa izvestite i o tome, kako bi roditelji mogli da donesu pravu odluku.
  Možda je ipak bolje da se držite samo obrazovanja, a medicinu propustite.
  Pozz

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама