Roditelji, đaci i nastavnici gledaju u Ministarstvo prosvete, ovi u Krizni štab koji čeka odluku političara

avgust 24, 2021

Roditelji, đaci i nastavnici gledaju u Ministarstvo prosvete, ovi u Krizni štab koji čeka odluku političara, koji su se jedino do sada dosetili da preporuče da škole budu podeljene na tri zone: zelenu, narandžastu i crvenu i tako “isčupaju koronu” za normalno pohađanje nastave.


Naime, prema planu, ako on to jeste i kao takav bude prosleđen Kriznom štabu, svi đaci bi zajedno seli u klupe i ne bi se delili u grupe, časovi bi trajali 45 minuta, a u slučaju pogoršanja epidemijske situacije škole bi se delile na tri zone: zelenu, narandžastu i crvenu. E sad, škole u zelenoj zoni će normalno držati nastavu, a čije školske uprave procene da situacija nije povoljna one idu narandžastu, gde bi časove držali kombinovano, ali ako skliznu u crvenu prelazi se kompletno na onlajn nastavu.

Da bi se ta situacija što bolje pratila direktori škola će svakog utorka “podnositi raport” školskoj upravi o broju zaražene dece i ovi će odlučivati o bojama zona, znači o modelu nastave koja će se primernjivati do sledeće procene.

Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih tadnika Srbije, sumnjičavo vrti glavom dok o tome priča za Glas javnosti:

-Šta je tu novo, pa direktori su do sada slali izveštaje petkom, a sada će utorkom. Ono što vidim je haos u najavi, ali bi kao prosvetni radnik volela da me demantuju i prijatno iznenade. To pre svega mislim zato što školske uprave do sada nisu pokazivali smelost da samostalno, vispreno i pravovremeni reaguju, već su samo prepisivali odluke. Evo i primera, Ministartstvo prosvete pošalje uputsvo da se odeljenja podele za kombinovanu nastavu, što je bilo u redu ako je 30 đaka u razredu, pa imaš dve grupe po 15. Ali, kada je u razredu 16 učenika, oni su i tada prepisivali, pa dele na po osam đaka! I sada ti od njih očekuješ inicijativu da hrabro i pravremeno reaguju, – priča Jasna Janković za Glas javnosti i obrazlaže zašto još tako misli:

– I Krizni štab, u koji skoro bespogovorno gleda Ministarstvo prosvete, isto prepisuje tuđe iskustvo, jer su u Austriji i nemačkim pokrajinama još prošle godine uveli te zelene,narandžaste i crvene zone, ali tamo se to odnosilo na čitave regije. Zna se ako je ceo region u narandžastom ili crvenom kako se postupa, to važi za sve stanovnike, zadravtsvo i privredu, a mi bi samo za škole. Kao dugogodišnji nastavnik posebno sam alergična na nesuvislo prepisivanje, jer seoske škole sa desetak učenika i učiteljicom startuju, u istoj zelenoj zoni, kao i beogradska elektrotehnička škola “Nikola Tesla” koja ima dve hijade đaka i 250 profesora! Gde je tu osnovna logika i tek ćemo videti kako će se ponašati svaka od 18 školskih uprava u Srbiji, zato nisam optimista, ali ponavljam da bih žarko želela da me demantuju, – objašnjava Jasna Janković, predsednik naše najveće obrazovne organizacije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, u izjavi za Glas javnosti.

Podsećanja radi, deda je repu iščupao tek kada je maca pozvala miša, pa je preko kuce, unučadi i babe završen posao. Istina, nije ni deda u početku znao šta radi, ipak je bio mudar da sačeka da svi složno isčupaju repu, ali sva je prilika da pouka iz ove priče neće pomoći našim, prepisivanju sklonim, školskim vlastima.

Izvor: Glas javnosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Roditelji, đaci i nastavnici gledaju u Ministarstvo prosvete, ovi u Krizni štab koji čeka odluku političara"

  1. Nastavnica kaže:

    Gospođo Janković, molim Vas da jednom date i svoj predlog nastave i realizacije za vreme pandemije. Nastavnici i roditelji su do sada bili samo kritičari. Trenutno su predstavnici nekoliko sindikata uključeni u razmatranje modela nastave sa Ministarstvom prosvete, ali umesto aktivne uloge davaoca predloga preuzeli su ulogu novinara izveštača. Naravno, oni će doneti konačnu odluku sa kriznim štabom, a gde ste tu vi, sindikalci?… Da li je baš goruća tema kojim danom direktori šalju izveštaje? Ili hoće li isti slati predstavnici sindikata po školama? Mnogo je bitnija tema da li zaraženi roditelji šalju decu u školu, koliko se prehlade zloupotrebljavaju, da li se osnovci testiraju u dispanzerima…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama