Родитељи инсистирали да им се дете упише у жељену школу, иако нема потребан број бодова

6 јула, 2017

Обезбеђење зграде Kолубарског округа морало је да интервенише због незадовољних родитеља једног свршеног осмака, који су инсистирали да је начелница Школске управе упише у Ваљевску гимназију, уз поруку да ће се “дете убити” ако не буде уписана баш у ту школу.

Фото: П. Вујанац / РАС Србија
Начелница Школске управе Зорица Јоцић


Kрај конференције за новинаре у Школској управи, на којој је начелница Зорица Јоцић саопштила резултате првог круга уписа у средње школе у Kолубарском округу, био је буран. Наиме, отац и мајка једне девојчице сачекали су је испред канцеларије и инсистирали да им дете буде уписано на жељени смер у Ваљевској гимназији, иако по броју бодова оствареном на пријемном испиту није могло да буде распоређено у елитну ваљевску средњу школу, што јој је била прва жеља.
– Наше дете би са тим бројем поена могло да се упише у било коју гимназију у Србији, а није уписано у Ваљевску. Ви морате да то промените, то је добро дете и оно мора бити уписано. Схватите да мора, јер је добро дете – говорила је мајка девојчице, док је Зорица Јоцић упорним родитељима објашњавала да за то нема ни овлашћење, ни законски механизам.
Kада је, међутим, отац свршене осмакиње завапио “наше дете ће се убити ако је не упишете”, начелница је напустила канцеларију и позвала обезбеђење које је остало у расправи са незадовољним родитељима.
Није помогло ни када им је начелница омогућила телефонски разговор са кабинетом Министра просвете, како би им био објашњен упис и могућност жалбе ако сматрају да је повређена процедура, отац и мајка неуписане девојчице у Ваљевску гимназију бесни су напустили простор Школске управе.
– Ваљевску гимназију су уписали осмаци са изузетно високим бројем поена. На природно-математичком смеру, први на листи има 102, 25 поена, а последњи 92,75 поена. Слична ситуација је и са другим смеровима, на друштвено-језичком смеру (српско-француски) први на листи има 115,25 док последњи има 81,42 поена, на друштвено-језичком смеру (српско-немачки) први на листи има 115 док последњи има 89,44 поена и друштвено-језички смер (српско-енглески) први на листи има 95,75 док последњи има 88,69 поена – објашњава Зорица Јоцић, додајући да се сви ученици морају уписати у школу искључиво по распореду Министарства просвете.
– Министарство је децидно по овом питању и ми немамо никакву надлежност да децу премештамо ни из одељења у одељење, камоли из школе у школу. Ако би уписивали децу где она желе, а не по броју бодова, обесмислили би све, а деци која су остварила велики број поена послали поруку да је њихово учење узалудно – закључује начелница Школске управе.
У Kолубарском округу после првог уписног круга остало је 141 слободно место, док нераспоређених ученика има 66. За сваког свршеног основца значи да има слободно место у некој од средњих школа, али је важно, како објашњава Зорица Јоцић, “да су листу жеља попунили у складу са освојеним бројем бодова”.
Родитељи: Дошли смо по помоћ, а не да претимо
“Блиц” је контактирао са родитељима који су долазили у Школску управу, али они нису желели да дају изјаву. „због мира свог детета“, кратко појашњавајући да нису долазили да прете било коме, већ да траже помоћ сматрајући да је свој ваљевској деци која нису имала довољно поена за гимназију “учињена неправда”.
 
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


12 коментара на "Родитељи инсистирали да им се дете упише у жељену школу, иако нема потребан број бодова

 1. D. каже:

  Запрепашћен сам поступком начелнице а и самог министарства. Зар је допустиво такво опхођење???
  Уводе тзв. дуално обазовање (читај: некадашњи ШУП ) а одличној деци смањењем броја одељења онемогућавају упис у гимназије. Срамота!
  РОДИТЕЉИ СУ У ПРАВУ!

  1. Nikos каже:

   Roditelji nisu u pravu. Dete je trebalo bolje da uci u osnovnoj skoli, samim tim imala bi vise poena iz skole. Dete je moralo da pokaze i znanje na zavrsnom ispitu i sa tim poenima da ima preko 90, da bi upisala neki smer u toj gimnaziji. Trebali su svoje dete da nauce da se sopstvenim radom moze nesto postici…

  2. Dž. Kroford каже:

   Postoji lista bodova. Što mala, kad je tako dobra, nije više učila i imala veći broj bodova? AKo može jedan onaj sa 102, vala može i još jedan…. Muka mi je od tih NIJE SVAKI PREDMET ZA SVAKOG… pa onda nek budu sretni s onim što dobiju za ono što mogu…Roditelji nikako nisu u pravu.Ču…dobro dete…. Svi su oni svojima prinčevi i princeze.

  3. srculence каже:

   Ministarstvo je drastično smanjilo broj atraktivnih smerova po srednjim skolama a deci nameću dualne smerove za koje nisu zainteresovani(posebno odlični djaci).U ekonomskim školama ukidaju najatraktivnije smerove!

   1. Mima каже:

    U tom grmu lezi zec, ovo mi lici na nerazuman potez Ministarstva.

   2. Natasa каже:

    Morate da shvatite da u Srbiji postoji hiperprodukcija vukovaca ( ako preletite interentom videcete da je u mnogim skolama taj procenat zapanjujuce visok , cak 20% ) i odlicnih djaka, korupcija, prepisivanje i poklanjanje na svakom cosku. To sto je neki profil atraktivan ne znaci da sad treba vrsiti hiperprodukciju diploma. Treba povecati zahteve i skalu ocenjivanja nijansirati, podeliti otkaze nestrucnom, nekreativnom i neradnom kadru i malo vise rotirati ucitelje i nastavnike medju decom (svake godine novi ucitelj i svake godine druga rotacija nastavnika), to je dobro za zdravu konkurenciju kod svih.
    Generalno svuda u svetu postoje nerealni roditelji, ali to je sigurno lista na kojoj bi Srbija bila medju “najboljima”.

  4. skolko каже:

   Po cemu su u pravu?

  5. Јустинијан каже:

   Д.: Ваш коментар је потпуно на месту. Треба само извршити контролу уписаних ученика у СТШ “Вожд Карађорђе”. у Лебану. Како могу преко дозвољеног броја да се уписују у тој школи на саобраћајном смеру а не могу по другим школама? Да ли је у питању корупција или дискриминација деце????

 2. Natasa каже:

  Ne mogu da verujem kakvim se sve ucenama bave roditelji. Moje dete je u Holandiji zavrsni test uradilo osrednje na kraju osnovne skole (sa 12 godina), test iteligencije solidno IQ116, ali zajedno sa ocenam iz zadnja tri razreda dobila je nivo koji joj je u tom trenutku odgovarao po rezultatima, a to je cetvorogodisnja srednja skola ( postoji nivo petogodisnje i nivo sestogodisnje srednje skole koji omogucava eventualno upis na zeljeni fakultet ). Nakon I srednje stekla je uspeh i uslov za petogodisnju srednju, a nakon druge godine uslov za sestogodisnju srednju i sada u III srednje ima najbolji prosek ocena u generaciji i pravo da sledece godine pohadja master klas na univerzitetu (rad na projektima jednom mesecno ceo dan). Svake godine novo odeljnje. Nisam plaka, kukala, molila i pretila “ubijanjem” , moje dete je ipak alohtono niko joj nije zakinuo, ali je niko nije ni sputavao da ako zeli i postane najbolja. Budite realni, nece znanje pobeci, ako se zagreje stolica. Ali ga necete ni kupiti samo privatnim casovima.

 3. Родитељи наишли на ауторитет у школској управи каже:

  “Ако би уписивали децу где она желе, а не по броју бодова, обесмислили би све, а деци која су остварила велики број поена послали поруку да је њихово учење узалудно – закључује начелница Школске управе.”
  Даље, родитељи кажу за Блиц да нису долазили да прете било коме, већ да траже помоћ сматрајући да је свој ваљевској деци која нису имала довољно поена за гимназију учињена неправда”. Е, па родитељи са начелницима школске управе нема зезања као са наставницима ако вашој деци не дају оцену коју желите. Ту је обезбеђење начелнице Школске управе.
  Кад родитељи нападају наставнике, ни криве ни дужне, нема ко да их заштити. Родитељи одлазе код директора школе, па код начелника Школске управе да нападају наставнике како би остварили циљ и тиме послали поруку другој деци да је учење узалудно. После ће родитељи да оптуже и цео образовни систем како не ваља зато што им дете није запослено него седи кући, није предузимљиво, а има диплому. Међутим, дипломе се не запошљавају него послодавци, као и предузетници траже компетентне раднике који желе да раде, а ови имају потребе да их запосле.

 4. GIMNAZIJALAC каже:

  Ljudi, čemu upisivanje u škole za koje dete nije? Poješće ga druga deca, sve vreme će se truditi da ih stigne, najverovatnije da neće moći i onda će ići iz problema u problem. Zašto želite da mučite svoje dete upisujući ga u školu za koju nije. Samo da je u gimnaziii, pa nek je i najgore….

  1. Jole каже:

   Zato što je ona “dobro dete”! Plus će se ubiti ako ne bude po njenom!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама