Roditelji insistirali da im se dete upiše u željenu školu, iako nema potreban broj bodova

6 jula, 2017

Obezbeđenje zgrade Kolubarskog okruga moralo je da interveniše zbog nezadovoljnih roditelja jednog svršenog osmaka, koji su insistirali da je načelnica Školske uprave upiše u Valjevsku gimnaziju, uz poruku da će se “dete ubiti” ako ne bude upisana baš u tu školu.

Foto: P. Vujanac / RAS Srbija
Načelnica Školske uprave Zorica Jocić


Kraj konferencije za novinare u Školskoj upravi, na kojoj je načelnica Zorica Jocić saopštila rezultate prvog kruga upisa u srednje škole u Kolubarskom okrugu, bio je buran. Naime, otac i majka jedne devojčice sačekali su je ispred kancelarije i insistirali da im dete bude upisano na željeni smer u Valjevskoj gimnaziji, iako po broju bodova ostvarenom na prijemnom ispitu nije moglo da bude raspoređeno u elitnu valjevsku srednju školu, što joj je bila prva želja.
– Naše dete bi sa tim brojem poena moglo da se upiše u bilo koju gimnaziju u Srbiji, a nije upisano u Valjevsku. Vi morate da to promenite, to je dobro dete i ono mora biti upisano. Shvatite da mora, jer je dobro dete – govorila je majka devojčice, dok je Zorica Jocić upornim roditeljima objašnjavala da za to nema ni ovlašćenje, ni zakonski mehanizam.
Kada je, međutim, otac svršene osmakinje zavapio “naše dete će se ubiti ako je ne upišete”, načelnica je napustila kancelariju i pozvala obezbeđenje koje je ostalo u raspravi sa nezadovoljnim roditeljima.
Nije pomoglo ni kada im je načelnica omogućila telefonski razgovor sa kabinetom Ministra prosvete, kako bi im bio objašnjen upis i mogućnost žalbe ako smatraju da je povređena procedura, otac i majka neupisane devojčice u Valjevsku gimnaziju besni su napustili prostor Školske uprave.
– Valjevsku gimnaziju su upisali osmaci sa izuzetno visokim brojem poena. Na prirodno-matematičkom smeru, prvi na listi ima 102, 25 poena, a poslednji 92,75 poena. Slična situacija je i sa drugim smerovima, na društveno-jezičkom smeru (srpsko-francuski) prvi na listi ima 115,25 dok poslednji ima 81,42 poena, na društveno-jezičkom smeru (srpsko-nemački) prvi na listi ima 115 dok poslednji ima 89,44 poena i društveno-jezički smer (srpsko-engleski) prvi na listi ima 95,75 dok poslednji ima 88,69 poena – objašnjava Zorica Jocić, dodajući da se svi učenici moraju upisati u školu isključivo po rasporedu Ministarstva prosvete.
– Ministarstvo je decidno po ovom pitanju i mi nemamo nikakvu nadležnost da decu premeštamo ni iz odeljenja u odeljenje, kamoli iz škole u školu. Ako bi upisivali decu gde ona žele, a ne po broju bodova, obesmislili bi sve, a deci koja su ostvarila veliki broj poena poslali poruku da je njihovo učenje uzaludno – zaključuje načelnica Školske uprave.
U Kolubarskom okrugu posle prvog upisnog kruga ostalo je 141 slobodno mesto, dok neraspoređenih učenika ima 66. Za svakog svršenog osnovca znači da ima slobodno mesto u nekoj od srednjih škola, ali je važno, kako objašnjava Zorica Jocić, “da su listu želja popunili u skladu sa osvojenim brojem bodova”.
Roditelji: Došli smo po pomoć, a ne da pretimo
“Blic” je kontaktirao sa roditeljima koji su dolazili u Školsku upravu, ali oni nisu želeli da daju izjavu. „zbog mira svog deteta“, kratko pojašnjavajući da nisu dolazili da prete bilo kome, već da traže pomoć smatrajući da je svoj valjevskoj deci koja nisu imala dovoljno poena za gimnaziju “učinjena nepravda”.
 
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


12 komentara na "Roditelji insistirali da im se dete upiše u željenu školu, iako nema potreban broj bodova

 1. D. kaže:

  Zaprepašćen sam postupkom načelnice a i samog ministarstva. Zar je dopustivo takvo ophođenje???
  Uvode tzv. dualno obazovanje (čitaj: nekadašnji ŠUP ) a odličnoj deci smanjenjem broja odeljenja onemogućavaju upis u gimnazije. Sramota!
  RODITELJI SU U PRAVU!

  1. Nikos kaže:

   Roditelji nisu u pravu. Dete je trebalo bolje da uci u osnovnoj skoli, samim tim imala bi vise poena iz skole. Dete je moralo da pokaze i znanje na zavrsnom ispitu i sa tim poenima da ima preko 90, da bi upisala neki smer u toj gimnaziji. Trebali su svoje dete da nauce da se sopstvenim radom moze nesto postici…

  2. Dž. Kroford kaže:

   Postoji lista bodova. Što mala, kad je tako dobra, nije više učila i imala veći broj bodova? AKo može jedan onaj sa 102, vala može i još jedan…. Muka mi je od tih NIJE SVAKI PREDMET ZA SVAKOG… pa onda nek budu sretni s onim što dobiju za ono što mogu…Roditelji nikako nisu u pravu.Ču…dobro dete…. Svi su oni svojima prinčevi i princeze.

  3. srculence kaže:

   Ministarstvo je drastično smanjilo broj atraktivnih smerova po srednjim skolama a deci nameću dualne smerove za koje nisu zainteresovani(posebno odlični djaci).U ekonomskim školama ukidaju najatraktivnije smerove!

   1. Mima kaže:

    U tom grmu lezi zec, ovo mi lici na nerazuman potez Ministarstva.

   2. Natasa kaže:

    Morate da shvatite da u Srbiji postoji hiperprodukcija vukovaca ( ako preletite interentom videcete da je u mnogim skolama taj procenat zapanjujuce visok , cak 20% ) i odlicnih djaka, korupcija, prepisivanje i poklanjanje na svakom cosku. To sto je neki profil atraktivan ne znaci da sad treba vrsiti hiperprodukciju diploma. Treba povecati zahteve i skalu ocenjivanja nijansirati, podeliti otkaze nestrucnom, nekreativnom i neradnom kadru i malo vise rotirati ucitelje i nastavnike medju decom (svake godine novi ucitelj i svake godine druga rotacija nastavnika), to je dobro za zdravu konkurenciju kod svih.
    Generalno svuda u svetu postoje nerealni roditelji, ali to je sigurno lista na kojoj bi Srbija bila medju “najboljima”.

  4. skolko kaže:

   Po cemu su u pravu?

  5. Justinijan kaže:

   D.: Vaš komentar je potpuno na mestu. Treba samo izvršiti kontrolu upisanih učenika u STŠ “Vožd Karađorđe”. u Lebanu. Kako mogu preko dozvoljenog broja da se upisuju u toj školi na saobraćajnom smeru a ne mogu po drugim školama? Da li je u pitanju korupcija ili diskriminacija dece????

 2. Natasa kaže:

  Ne mogu da verujem kakvim se sve ucenama bave roditelji. Moje dete je u Holandiji zavrsni test uradilo osrednje na kraju osnovne skole (sa 12 godina), test iteligencije solidno IQ116, ali zajedno sa ocenam iz zadnja tri razreda dobila je nivo koji joj je u tom trenutku odgovarao po rezultatima, a to je cetvorogodisnja srednja skola ( postoji nivo petogodisnje i nivo sestogodisnje srednje skole koji omogucava eventualno upis na zeljeni fakultet ). Nakon I srednje stekla je uspeh i uslov za petogodisnju srednju, a nakon druge godine uslov za sestogodisnju srednju i sada u III srednje ima najbolji prosek ocena u generaciji i pravo da sledece godine pohadja master klas na univerzitetu (rad na projektima jednom mesecno ceo dan). Svake godine novo odeljnje. Nisam plaka, kukala, molila i pretila “ubijanjem” , moje dete je ipak alohtono niko joj nije zakinuo, ali je niko nije ni sputavao da ako zeli i postane najbolja. Budite realni, nece znanje pobeci, ako se zagreje stolica. Ali ga necete ni kupiti samo privatnim casovima.

 3. Roditelji naišli na autoritet u školskoj upravi kaže:

  “Ako bi upisivali decu gde ona žele, a ne po broju bodova, obesmislili bi sve, a deci koja su ostvarila veliki broj poena poslali poruku da je njihovo učenje uzaludno – zaključuje načelnica Školske uprave.”
  Dalje, roditelji kažu za Blic da nisu dolazili da prete bilo kome, već da traže pomoć smatrajući da je svoj valjevskoj deci koja nisu imala dovoljno poena za gimnaziju učinjena nepravda”. E, pa roditelji sa načelnicima školske uprave nema zezanja kao sa nastavnicima ako vašoj deci ne daju ocenu koju želite. Tu je obezbeđenje načelnice Školske uprave.
  Kad roditelji napadaju nastavnike, ni krive ni dužne, nema ko da ih zaštiti. Roditelji odlaze kod direktora škole, pa kod načelnika Školske uprave da napadaju nastavnike kako bi ostvarili cilj i time poslali poruku drugoj deci da je učenje uzaludno. Posle će roditelji da optuže i ceo obrazovni sistem kako ne valja zato što im dete nije zaposleno nego sedi kući, nije preduzimljivo, a ima diplomu. Međutim, diplome se ne zapošljavaju nego poslodavci, kao i preduzetnici traže kompetentne radnike koji žele da rade, a ovi imaju potrebe da ih zaposle.

 4. GIMNAZIJALAC kaže:

  Ljudi, čemu upisivanje u škole za koje dete nije? Poješće ga druga deca, sve vreme će se truditi da ih stigne, najverovatnije da neće moći i onda će ići iz problema u problem. Zašto želite da mučite svoje dete upisujući ga u školu za koju nije. Samo da je u gimnaziii, pa nek je i najgore….

  1. Jole kaže:

   Zato što je ona “dobro dete”! Plus će se ubiti ako ne bude po njenom!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama