Родитељи који не доводе децу у вртић из “неоправданих разлога” на крају месеца плаћати пуну цену

4 октобра, 2021

Нови Правилник Министарства просвете о мерама за утврђивање економске цене програма васпитања и образовања у предшколским установама ступио је на снагу 11. сепембра.

Foto: Canva

Он подразумева да ће родитељи који не доводе децу у вртић из “неоправданих разлога” на крају месеца плаћати пуну цену од 5.603 динара, уместо као до сада 50 одсто за дане када дете није било у вртићу.

“Корисник плаћа 50 одсто у случају болести, на основу достављене потврде изабраног лекара педијатра, затим у време коришћења годишњег одмора родитеља на основу увида у решење о коришћењу годишњег одмора родитеља, као и због исказане потребе породице да дете не похађа вртић у трајању не дужем од 10 радних дана у току радне године. Сви остали случајеви изостанка сматрају се неоправданим и наплаћују 100 одсто. Потребно је да наведене доказе доставите васпитачима најкасније до 28. у месецу”, пише у обавештењу којег су претходних дана вртићи достављали родитељима.

Ово је изазвало бурне реакције родитеља који махом сматрају да не би требали да плаћају за услугу коју нису ни имали.

Босиљка Јовановић, председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања, каже за Курир да су родитељи и до сада за одсуства дужа од пет дана морали да доносе потврду да је дете здраво, али да ће сада морати да инсистирају да им лекар на потврди напише да је дете одсуствовало због болести.

“Додата је и одредба да за време епидемиолошке ситуације родитељ на основу писане изјаве може изразити забринутост због ситуације и то навести као разлог за недолазак детета и плаћаће као и до сада 50 одсто од цене”, наводи она и додаје да ће ово све довести до значајно већег просека долажења, чиме ће се групе које су већ уписане преко норматива додатно оптеретити.

Када се плаћа 50 одсто цене

У случају болести детета на основу достављене потврде изабраног лекара педијатра. У време коришћења годишњег одмора родитеља на основу увида у решење о коришћењу годишњег одмора родитеља. Због исказане потребе породице да дете не похађа вртић у трајању не дужем од 10 радних дана у току радне године. Изузетно, у ситуацији када се родитељ због епидемије писмено определи да дете не долази у колектив.

Када се не плаћају услуге

У случају више силе, ратног стања, ванредног стања или других ванредних околности. У случају реконструкције, санације, адаптације објеката и друго, уколико установа не обезбеди боравак детета у другом објекту. У случају епидемије када надлежни органи наложи мере које изискују организацију рада у ограниченом капацитету као и мере повлачења детета из колектива (самоизолација).

Извор: Мондо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама