Roditelji koji ne dovode decu u vrtić iz “neopravdanih razloga” na kraju meseca plaćati punu cenu

4 oktobra, 2021

Novi Pravilnik Ministarstva prosvete o merama za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama stupio je na snagu 11. sepembra.

Foto: Canva

On podrazumeva da će roditelji koji ne dovode decu u vrtić iz “neopravdanih razloga” na kraju meseca plaćati punu cenu od 5.603 dinara, umesto kao do sada 50 odsto za dane kada dete nije bilo u vrtiću.

“Korisnik plaća 50 odsto u slučaju bolesti, na osnovu dostavljene potvrde izabranog lekara pedijatra, zatim u vreme korišćenja godišnjeg odmora roditelja na osnovu uvida u rešenje o korišćenju godišnjeg odmora roditelja, kao i zbog iskazane potrebe porodice da dete ne pohađa vrtić u trajanju ne dužem od 10 radnih dana u toku radne godine. Svi ostali slučajevi izostanka smatraju se neopravdanim i naplaćuju 100 odsto. Potrebno je da navedene dokaze dostavite vaspitačima najkasnije do 28. u mesecu”, piše u obaveštenju kojeg su prethodnih dana vrtići dostavljali roditeljima.

Ovo je izazvalo burne reakcije roditelja koji mahom smatraju da ne bi trebali da plaćaju za uslugu koju nisu ni imali.

Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kaže za Kurir da su roditelji i do sada za odsustva duža od pet dana morali da donose potvrdu da je dete zdravo, ali da će sada morati da insistiraju da im lekar na potvrdi napiše da je dete odsustvovalo zbog bolesti.

“Dodata je i odredba da za vreme epidemiološke situacije roditelj na osnovu pisane izjave može izraziti zabrinutost zbog situacije i to navesti kao razlog za nedolazak deteta i plaćaće kao i do sada 50 odsto od cene”, navodi ona i dodaje da će ovo sve dovesti do značajno većeg proseka dolaženja, čime će se grupe koje su već upisane preko normativa dodatno opteretiti.

Kada se plaća 50 odsto cene

U slučaju bolesti deteta na osnovu dostavljene potvrde izabranog lekara pedijatra. U vreme korišćenja godišnjeg odmora roditelja na osnovu uvida u rešenje o korišćenju godišnjeg odmora roditelja. Zbog iskazane potrebe porodice da dete ne pohađa vrtić u trajanju ne dužem od 10 radnih dana u toku radne godine. Izuzetno, u situaciji kada se roditelj zbog epidemije pismeno opredeli da dete ne dolazi u kolektiv.

Kada se ne plaćaju usluge

U slučaju više sile, ratnog stanja, vanrednog stanja ili drugih vanrednih okolnosti. U slučaju rekonstrukcije, sanacije, adaptacije objekata i drugo, ukoliko ustanova ne obezbedi boravak deteta u drugom objektu. U slučaju epidemije kada nadležni organi naloži mere koje iziskuju organizaciju rada u ograničenom kapacitetu kao i mere povlačenja deteta iz kolektiva (samoizolacija).

Izvor: Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama