Родитељи, нипошто не дозволите да деца сама гледају Пепу на Youtube-u!

На Јутјубу се налази на хиљаде снимака који личе на верзије популарних цртаних филмова, али имају узнемиравајућ и неприкладан садржај који никако није за децу.
Уколико родитељи не обрате пажњу, могу да деци пусте цртаћ на коме се наводно налази популарни цртани лик Пепа Прасе.
Међутим, чим притисну дугме „плеј“ на сајту, радња тог цртаног филма постаје мрачна. Један такав цртани филм показује Пепу код зубара који се понаша садистички према њој и онда она плаче и вришти.
Родитељ и новинар Лора Џун каже да је одмах приметила да нешто није у реду.
– Пепа вришти и плаче, а зубар се понаша садистички и то није нешто што би требало трогодишње дете да гледа. Али анимација је слична оригиналном цртаћу довољно да моја ћерка поверује да је то права Пепа Прасе – рекла је она.
БиБиСи је пронашао стотине сличних снимака који користе познате ликове и смештају их у цртане филмове са неприкладном радњом. Осим Пепе, ту су и Елса из филма „Фрозен“, популарни Минијони, Спајдермен и многи други.
Неки од снимака су направљени као пародије и очигледно су намењени одраслој публици.
Други су неауторизоване копије аутентичних цртаних ликова и тако крше ауторска права.
Међутим има и много оних који садрже узнемирујуће сцене, а направљени су тако да преваре децу да верују да су то они цртаћи на које су навикла.
Неки од тих лажних цртаћа су привукли милионе гледалаца.
Канал назван „Toys and Funny Kids Surprise Eggs“ један је од 100 најгледанијих Јутјуб канала на свету. На почетној страни има слике које изгледају аутентично и приказују Пепу Прасе, Микија и Мини Маус, Елсу из „Фрозен-а“, међутим снимци имају називе као што су „Крвава Елса“, „Голи Халк остао без панталона“ и други.
Посебно је забрињавајуће то што данас и мала деца могу сама да траже и пуштају цртане филмове на „Јутјубу“.

Како се заштитити?

Из компаније „Јутјуб“ су рекли да проверавају сваки снимак који неко пријави као неприкладан.
Они препоручују коришћење апликације „Youtube Kids“ која може да нађе и блокира већину узнемиравајућих снимака.
Она може да се користи и на смартфонима и на таблетима.
Препоручују и да се на сајту укључи „restricted mode“ односно „ограничени режим“, а та опција се налази на дну странице.
Међутим и поред ових мера опреза могуће је да се кроз филтере провуче и неки неприкладни снимак, па се препоручује родитељима да воде рачуна о томе шта њихова деца гледају.
Аутор: Ивана Кешански
Извор: Блиц