Родитељи, пазите у које играонице водите децу!

Играонице за децу у Србији углавном немају осигурање делатности, које у случају повреде детета у играоници могу да исплате новчану надокнаду у зависно од тежине повреде, показује које је спровео финансијски портал Каматица.

Свака пета играоница има ову врсту осигурања, иако повреде у играоницама нису редак случај, колико год да је окружење безбедно, ви не можете предвидети ко ће кога да гурне и ко ће да скочи, али шта се дешава уколико се у играоници дете повреди, чија је одговорност, ко ће да покрије трошкове лечења, све су то проблеми који муче оне који су имали овакво искуство.
Нажалост, нико не процењује да ли је и колико играоница безбедна, а осигурање деце у играоницама није обавезно. Пример једне Београђанке чије је дете поломило руку на рођендану у једној од играоница је натерало многе родитеље да при одабиру истих, провере са власницима да ли играоница поседује осигурање деце.
Каматица је испратила случај ове Београђанке која је захваљујући томе што је играоница имала осигурање од делатности на име одштете добила 160.000 динара. Како је она рекла нашој редакцији, на исплату је чекала два месеца од тренутка када је пријавила свој случај али до исплате је дошло релативно брзо пошто је процес лечења детета завршен.
Како тврди, процедура можда делује компликовано у први мах, јер захтева папиролошки део извештаја лекара али то није ништа негативно, али уколико се дете повреди у играоници која нема осигурање, тада је једини начин да добијете евентуално обештећење искључиво судским путем.
Осигурање и постоји да би се ублажио моменат и заштите од несрећног случаја али и ублажава последице несрећног случаја. Питајте у играоници да ли имају осигурање од одговорности делатности. Играоница не мора по закону да поседује такву врсту осигурања, а на вама као родитељу је одлука да ли ћете у такве играонице водити своје дете и ризиковати повреде које могу да буду доста озбиљне, да притом не можете да добијете одштету која у зависности од повреде може бити од 120.000 до 600.000 динара.
Извор: Данас