Roditelji pozivaju: UKINITE deci domaće zadatke barem VIKENDOM

13 februara, 2017

Skoro dve trećine roditelja smatra da bi bilo dobro ukinuti domaće zadatke vikendom, kako bi cela porodica imala više vremena za druženje, dok nešto manje od polovine roditelja misli da ih ne bi trebalo davati ni radnim danima.

Ovo su pokazali rezultati ankete koju smo sproveli na našem sajtu. Kada se sumiraju podaci, roditelji su saglasni da su deca previše opterećena školskim obavezama. Skoro polovina njih, 43 odsto, smatra da bi domaće zadatke trebalo ukinuti, a 33 odsto je za njihovo redukovanje.
Škola bez domaćih zadataka – više prednosti nego mana
Eksperiment “30 dana bez domaćeg zadatka”, koji je sprovelo 15-ak učitelja hrvatskih osnovnih škola, pokazao je brojne prednosti ovakve prakse. Učenici, koji tokom celog jednog meseca školske obaveze nisu nosili kućama, pokazali su veće interesovanje za nastavu i nastavni sadržaj, bili su kreativniji, aktivniji na času, ali i spremniji da pomognu drugima, piše hrvatski “Jutarnji list”.
Negativnih zaključaka bilo je znatno manje, a jedan od njih je da “učenici ništa ne uče te su to shvatili kao olakšavajuću okolnost”.
Da je više dobrih nego loših strana, smatraju i roditelji u Srbiji. Čak 54 odsto njih, koji su učestvovali u našoj anketi, smatra da bi škola na ovaj način bila manje naporna, dok bi motivacija i znanje bili veći. Nešto više od trećine, 36 odsto, plaši se da bi dete na ovaj način izgubilo radne navike, dok 10 odsto anketiranih ističe da domaće zadatke nikako ne bi trebalo ukidati, jer je to jedini način da se nešto i nauči.
Iskustva iz Srbije: domaći bi trebalo smanjiti
Sličnog stava je i Nataša Nikolić Gajić, predsednica Saveza učitelja Srbije i profesorka razredne nastave OŠ “Kralj Aleksandar Prvi” u Požarevcu, koja ističe da prilikom razmatranja ove ideje, treba voditi računa o više faktora.
– Moje kolege su pokušavale nešto slično, a neki utisak je da će rezultati zavisiti od toga kakav je sastav odeljenja, koliko je predznanje učenika… Takođe, ključna razlika u odnosu na druge zemlje, je to što kod nas nastava nije celodnevna. Stoga, smatram da je tih 10-15 minuta rada kod kuće neophodno da se utvrdi gradivo, ali sam protivnik velikih domaćih zadataka – priča ona.
Domaći zadaci svode se na bubanje
Da kraći i zanimljiviji zadaci mogu da daju bolje rezultate, saglasni su i roditelji i nastavnici. Dugačke i zamorne zadatke, deca uglavnom i ne rade, već neposredno pre časa prepišu od drugih đaka, primećuje jedna nastavnica.
– Od ove godine zadatke im ne dajem stalno, već recimo jednom mesečno, ali osmislim takav domaći koji ne dopušta “kopi-pejst” verziju, a kao nagradu dam ocenu u dnevnik ili neki plus. Zaključak: potrude se i oni koji inače ne bi – ističe ona.
Upravo najvećem broju anketiranih, 37 odsto, kod domaćih zadataka smeta to što ne podstiču kreativno razmišljanje, već se svode na bubanje, a saglasni su i učenici.
Da li treba UKINUTI domaće zadatke?
– Gimnazija, od 8 do 14 sati, dođem kući i moram još 6 sati da učim. Završio školu i pitam se čemu služe te četiri godne – ističe jedan bivši đak.
Rešenje: ukinuti zadatke vikedom
Sudeći po komentarima čitalaca, bilo da se ukinu domaći zadaci ili ne, veliki broj njih bi bio nezadovoljan. Argumenti, za obe tvrdnje, su brojni:
Roditelji bi vikendom da se druže sa decom, bez razmišljanja o domaćim zadacima
Ne izmišljajte toplu vodu, pročitajte šta je Finska uvela kad joj je prosveta bila na dnu. Samo ukinula domaće zadatke, pa pogledajte gde je sad.
Smatram da je domaci potreban, ali maksimalno redukovan, čisto toliko da se detetu stvore radne navike i svest o obavezi.
Decu treba nečim okupirati, pogotovo što se svaki domaći može završiti za najviše sat vremena, a za većinu je dovoljno i 15 minuta. To je odlična vežba i način da se ponovi ono što se taj dan radilo u školi. Redukovati treba svakako, ali nikako ukinuti. Jednostavno davati kreativnije i zanimljivije zadatke koji podstiču na razmišljanje
Ja sam za to da se domaći zadaci ukinu. Zamislite da imate iz svakog predmeta taj dan, to je sedenje u kući još najmanje dva sata. Nastavnici i profesori sve ono što ne objasne dobro, pripišum domaćem zadatku.
Ne ukidati domaće zadatke, oni služe za utvrđivanje i bolje savladavanje gradiva.
S druge strane, ukidanje domaćih zadataka vikendom naišlo bi na veliku podršku. Čak 71 odsto ispitanika izjasnilo se da bi to dobrodošlo celoj porodici da odmori od obaveza i ima više vremena za uživanje.
Ni roditelji ne znaju da urade domaći
Petina roditelja bi više volela da to vreme, koje je detetu potrebno da završi svoje obaveze, iskoristi za igru i druženje. Međutim, neki od njih su, iako u manjem procentu, protiv domaćih zadataka i iz ličnih razloga: 17 odsto njih ističe da nema vremena da se time bavi, kao što dete očekuje, dok 10 odsto želi da u ovome pomogne svom mališanu, ali da često ni sam ne zna rešenje.
 
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Roditelji pozivaju: UKINITE deci domaće zadatke barem VIKENDOM

 1. ema kaže:

  Debilizacija naroda se vise cak ni ne skriva. Duboko ne verujem da su se za ovo izjasnili roditelji. I mi smo neciji roditelji, niko nas nista nije pitao. Ko je vrsio ispitivanja, ankete, gde, na kom uzorku, u koje svrhe..? Kakva Finska? Tamo se deca igraju a odavde uvoze obrazovane inzenjere i lekare. Zasto?
  Roditelji, svi mi, treba da se zapitamo sta nam deca gledaju na ekranima, sta mi sami citamo po stampi, treba da se branimo od ovakvih sund ideja i da naucimo svoju decu da ih prepoznaju.
  Uzgred, nista lakse nego odustati od domacih, verujte. Manje cemo pregledati.

 2. MS kaže:

  Otkad se to roditelji mešaju u vaspitno-obrazovni rad, ko je njima dozvolio da bilo šta predlažu i da se u sve mešaju, jesu li oni stručni za tako nešto? Sad svi znaju da rade naš posao bolje od nas! Zatvorite škole, pa neka onda roditelji uče svoju decu kod kuće, ionako oni sve najbolje znaju, daleko bolje od nas.

  1. jg kaže:

   Ma da, šta ima roditelji da se mešaju u vaspitanje i obrazovanje svoje dece?! Šta su bre navalili toliko. Njihovo je da ih samo donesu na svet i predaju u ruke vaspitačima, učiteljima i nastavnicima.

  2. draganche kaže:

   Sujeto ime ti je profesor

  3. Gricko kaže:

   Pa non-stop na roditeljskim sastancima nadstavnici govore”RADITE SA SVOJOM DECOM, RADITE SA SVOJOM DECOM….” I? I šta je sad? Ne smemo da se mešamo? Nismo kompetentni da se mešamo u nastavni rad? Šta roditelji znaju?
   A…..”radite sa svojom decom”? Dokle više? Šta bre više hoćete? Ne znate u stvari ni sami šta biste….Pogubili ste se…..Žalosno….

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama