Roditelji, poznajete li svog tinejdžera?

maj 10, 2021

Mnogi roditelji smatraju da njihovi adolescenti imaju bogat i sadržajan društveni život. Neretko se dešava da iz tog razloga svoju komunikaciju sa tinejdžerom svedu na najmanju moguću meru, što je apsolutno pogrešno. Iako ne umeju da pokažu, tinejdžeri očajnički vape za razgovorom sa roditeljima. Oni su u najranjivijem periodu odrastanja. Više nisu sasvim mali da vas bespogovorno saslušaju i slože se sa svakim vašim predlogom. Mada istovremeno nisu ni dovoljno zreli da bi mogli sami da prosuđuju i da donose odluke. Ma koliko da čeznu za razgovorom sa roditeljima, morate da znate da oni neće biti inicijatori razgovora. To morate vi da uradite, kako biste ostvarili uspešnu komunikaciju.

Koliko zaista poznajete svoje dete?

Čak i ako je vaše dete bilo pričljivo kao malo, vremenom, ulaskom u pubertet se to menja. Pubertet je period kada se dete okreće vršnjačkim grupama a sve manje vremena provodi u vašem društvu. Nemojte očekivati da će vam dete u pubertetu pričati o svojim problemima ili o prvim ljubavima, ukoliko vi ne budete insistirali na razgovoru.

Razmislite koliko zaista poznajete svoje dete. Koliko se sa odrastanjem promenio njegov ukus u svim segmentima. Znate li koje filmove vaše dete najradije gleda? Znate li ko su mu uzori sa društvenih mreža? Prati li influensere, koje, i zbog čega? Kakav je njegov čitalački ukus pod uslovom da voli da čita? S kim najviše vremena provodi van škole? Ovo su samo neka od pitanja na koja biste trebali da znate odgovor.

Koliko god vam se ova pitanja činila besmislenima, ne bi bilo loše da baš uz ova pitanja započnete konverzaciju. Nikako to ne bi trebalo da radite zapovednim tonom. Ako oseti da mu takva pitanja postavljate iz želje da ga proveravate ili kontrolišete, u samom startu ćete stvoriti zid između vas.

Obratite mu se sa znatiželjom, kako biste nešto više saznali o promenama koje su nastupile kod vašeg deteta. Posebno ako se dotaknete teme koja kod vašeg tinejdžere budi strast, na dobrom putu ste da obnovite bliskost.

Poznajete li društvo svog tinejdžera u stvarnom i virtuelnom svetu?

Ma koliko vam se činilo da je vaš tinejdžer okružen društvom i da su oko njega uvek neka dešavanja, važno je da znate sa kim se vaše dete druži. Obratite pažnju na izbor njegovog društva kako u stvarnom životu tako i u virtuelnom svetu. Budite spremni da vam se izbor njegovog društva možda i neće dopasti, ali ukoliko mu zabranite druženje sa njima i posebno ako to kategorično uradite stvorićete kontraefekat. Dovoljno će biti da se setite svoje mladosti i sigurno je da ćete i sami biti svesni da vas je uvek privlačilo ono što vam je bilo zabranjeno.

Ne smete zaboraviti da ste vi nekada bili tu gde su oni sada. Sem toga stariji ste, iskusniji i normalno je da mnoge stvari razumete bolje nego što ih oni čak i pretpostavljaju.

Iz tog razloga ne smete da ih sputavate, već je potrebno da im dozvolite da iznesu svoje mišljenje. Ne zaboravite pri tom da ih saslušate, bilo da iznose svoje mišljenje o odabiru društva ili o nekoj drugoj temi.

Da biste imali uspešnu komunikaciju razgovarajte svakodnevno

Tinejdžeri su u veoma osetljivom razdoblju života, tako da treba da znate da pretnjom, zabranama i svađom nećete ništa postići. Koliko god da vas izda strpljenje u datom momentu, potrudite se argumentovano da objasnite zašto vam se nešto ne dopada. Jedino na taj način možete dopreti do njih. Nemojte očekivati da ćete postići neki veliki efekat odmah nakon prvog razgovora. Upravo iz tog razloga je važno da vaša komunikacija bude svakodnevna.

Ne dozvolite da se pravdate prezauzetošću i obavezama, jer bez obzira na sve uvek možete i morate imati vremena za dete. Kada ostvarite svakodnevnu komunikaciju, dete će poželeti da podeli sa vama kako lepe, tako i one druge trenutke iz svog života.

Ukoliko vam se ne sviđa njegovo društvo ili bilo šta drugo smatrate da nije u redu, trudite se smireno da kažete sve što imate, a onda saslušajte svog tinejdžera. Ne upadajte mu u reč i ne prekidajte ga. Dozvolite mu da vam kaže sve što smatra da je potrebno. Ako vam se čini da je ipak ostalo nešto nedorečeno pokušajte da saznate što više detalja, ali isključivo smirenim tonom. Katkad se može desiti da saznate nešto čime ćete biti neprijatno iznenađeni, ali morate se kontrolisati u takvim momentima. Ne pokazujte bes, već smirenim tonom iznesite svoje mišljenje. Potrudite se da razgovor bude konstruktivan i da se kreće u pravcu pronalaženja najboljeg rešenja. Nemojte mu nametati svoje mišljenje, već ga argumentima navedite da sam izvede zaključak.

Tinejdžeri ulaze u fazu da razvijaju nezavisno mišljenje i zrelo rezonovanje

Period adolescencije je veoma izazovna faza u sazrevanju dece i roditeljima je često veoma teško da mirno reaguju. A, u stvari, baš u ovom uzrasnom periodu im je najpotrebnija roditeljska pomoć i podrška, mada oni to ne ispoljavaju. Roditelji kako rečima, tako i delima treba da im pokažu da uvek mogu na njih da se oslone.

Ne smete dozvoliti da se bilo šta ispreči između vas i vašeg deteta. Vi treba da im budete utočište i sigurna luka posebno u momentima kada im se čini da se ruši čitav njihov svet. Oni tek u tom dobu prolaze ono što ste vi odavno prošli. Period adolescencije predstavlja fazu u kojoj se razvija nezavisno mišljenje i zrelo rezonovanje.

Suština tinejdžerskog doba je proces odvajanja od roditelja i postepeno osamostaljivanje. Vaša, roditeljska uloga je ključna u svemu tome, tako da morate imati svakodnevnu komunikaciju sa svojim detetom. Na vama je da im pomognete da usvoje asertivne i socijalne veštine i da im date pozitivan primer kako bi uspeli da izgrade lične vrednosti i kvalitete. Jedino na taj način možete pomoći svom tinejdžeru da izraste u stabilnu, odgovornu i empatičnu ličnost.

Inicijator razgovora morate biti vi

Evidentno je da je sa tinejdžerima veoma teško uspostaviti prisan odnos, ali svakako nije nemoguće. Ukoliko ste od ranije uspostavili kvalitetan i otvoren odnos sa detetom, utoliko će vam biti lakše da ga održite tokom tinejdžerskog doba. Oni su u periodu odrastanja kada najčešće ne ispoljavaju inicijativu za razgovor sa vama, ma koliko to podsvesno želeli.

Inicijator razgovora morate biti vi. One teme o kojima biste vi želeli da razgovarate su za njih i najdosadnije teme, koje će nerado podeliti sa vama. Prvenstveno se misli na obaveze prema školi, izbor društva, izlaske kao i kvalitet vremena koji provode u društvu.

Sačekajte pravi momenat za razgovor, jer ukoliko insistirate na razgovoru onda kada su oni nezainteresovani, samo ćete pogoršati situaciju i stvorićete jaz između svog deteta i sebe. Kako bi vaša komunikacija sa tinejdžerom bila uspešna, vi morate biti inicijator razgovora, ali ne insistirajte ukoliko dete u datom momentu kategorično odbija da razgovara sa vama.

Budite dosledni u komunikaciji sa tinejdžerom

Ključna stvar u odnosu sa tinejdžerom je doslednost. Ne dozvolite sebi da jednog momenta ne odobravate postupak svog deteta, a već sledećeg momenta ga olako prihvatate. Takvim ponašanjem detetu dajete loš primer i zbunjujete ga. Ne smete biti ni previše strogi ni preterano popustljivi, jer ćete tako stvoriti kontraefekat.

Najefikasniji način da ostvarite dobru komunikaciju sa svojim tinejdžerom je da razgovarate svakodnevno i da to bude bez okolišanja. Pre toga postavite jasna pravila komunikacije. Važno je da saslušate jedno drugo bez prekidanja, da nema uzajamnog optuživanja i ljutnje. Jedino u tom slučaju će vaš razgovor imati efekta a vaš odnos sa detetom će biti čvršći i bolji.

Ne smete dozvoliti da vam bilo šta bude prioritet u odnosu na razgovor sa svojim tinejdžerom. Dešavaće se katkad da dete neće želeti da deli svoju intimu sa vama, ali baš u takvim momentima morate naći način da doprete do njega.

I ne zaboravite koliko god da su okrenuti vršnjačkim grupama u tom razdoblju svog odrastanja, oni vape za vašom bliskošću i otvorenim razgovorom. Čak i onda kada vam se čini da nije tako.

Autor: Slavica Bijelić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama