Родитељи, познајете ли свог тинејџера?

10 маја, 2021

Многи родитељи сматрају да њихови адолесценти имају богат и садржајан друштвени живот. Неретко се дешава да из тог разлога своју комуникацију са тинејџером сведу на најмању могућу меру, што је апсолутно погрешно. Иако не умеју да покажу, тинејџери очајнички вапе за разговором са родитељима. Они су у најрањивијем периоду одрастања. Више нису сасвим мали да вас беспоговорно саслушају и сложе се са сваким вашим предлогом. Мада истовремено нису ни довољно зрели да би могли сами да просуђују и да доносе одлуке. Ма колико да чезну за разговором са родитељима, морате да знате да они неће бити иницијатори разговора. То морате ви да урадите, како бисте остварили успешну комуникацију.

Колико заиста познајете своје дете?

Чак и ако је ваше дете било причљиво као мало, временом, уласком у пубертет се то мења. Пубертет је период када се дете окреће вршњачким групама а све мање времена проводи у вашем друштву. Немојте очекивати да ће вам дете у пубертету причати о својим проблемима или о првим љубавима, уколико ви не будете инсистирали на разговору.

Размислите колико заиста познајете своје дете. Колико се са одрастањем променио његов укус у свим сегментима. Знате ли које филмове ваше дете најрадије гледа? Знате ли ко су му узори са друштвених мрежа? Прати ли инфлуенсере, које, и због чега? Какав је његов читалачки укус под условом да воли да чита? С ким највише времена проводи ван школе? Ово су само нека од питања на која бисте требали да знате одговор.

Колико год вам се ова питања чинила бесмисленима, не би било лоше да баш уз ова питања започнете конверзацију. Никако то не би требало да радите заповедним тоном. Ако осети да му таква питања постављате из жеље да га проверавате или контролишете, у самом старту ћете створити зид између вас.

Обратите му се са знатижељом, како бисте нешто више сазнали о променама које су наступиле код вашег детета. Посебно ако се дотакнете теме која код вашег тинејџере буди страст, на добром путу сте да обновите блискост.

Познајете ли друштво свог тинејџера у стварном и виртуелном свету?

Ма колико вам се чинило да је ваш тинејџер окружен друштвом и да су око њега увек нека дешавања, важно је да знате са ким се ваше дете дружи. Обратите пажњу на избор његовог друштва како у стварном животу тако и у виртуелном свету. Будите спремни да вам се избор његовог друштва можда и неће допасти, али уколико му забраните дружење са њима и посебно ако то категорично урадите створићете контраефекат. Довољно ће бити да се сетите своје младости и сигурно је да ћете и сами бити свесни да вас је увек привлачило оно што вам је било забрањено.

Не смете заборавити да сте ви некада били ту где су они сада. Сем тога старији сте, искуснији и нормално је да многе ствари разумете боље него што их они чак и претпостављају.

Из тог разлога не смете да их спутавате, већ је потребно да им дозволите да изнесу своје мишљење. Не заборавите при том да их саслушате, било да износе своје мишљење о одабиру друштва или о некој другој теми.

Да бисте имали успешну комуникацију разговарајте свакодневно

Тинејџери су у веома осетљивом раздобљу живота, тако да треба да знате да претњом, забранама и свађом нећете ништа постићи. Колико год да вас изда стрпљење у датом моменту, потрудите се аргументовано да објасните зашто вам се нешто не допада. Једино на тај начин можете допрети до њих. Немојте очекивати да ћете постићи неки велики ефекат одмах након првог разговора. Управо из тог разлога је важно да ваша комуникација буде свакодневна.

Не дозволите да се правдате презаузетошћу и обавезама, јер без обзира на све увек можете и морате имати времена за дете. Када остварите свакодневну комуникацију, дете ће пожелети да подели са вама како лепе, тако и оне друге тренутке из свог живота.

Уколико вам се не свиђа његово друштво или било шта друго сматрате да није у реду, трудите се смирено да кажете све што имате, а онда саслушајте свог тинејџера. Не упадајте му у реч и не прекидајте га. Дозволите му да вам каже све што сматра да је потребно. Ако вам се чини да је ипак остало нешто недоречено покушајте да сазнате што више детаља, али искључиво смиреним тоном. Каткад се може десити да сазнате нешто чиме ћете бити непријатно изненађени, али морате се контролисати у таквим моментима. Не показујте бес, већ смиреним тоном изнесите своје мишљење. Потрудите се да разговор буде конструктиван и да се креће у правцу проналажења најбољег решења. Немојте му наметати своје мишљење, већ га аргументима наведите да сам изведе закључак.

Тинејџери улазе у фазу да развијају независно мишљење и зрело резоновање

Период адолесценције је веома изазовна фаза у сазревању деце и родитељима је често веома тешко да мирно реагују. А, у ствари, баш у овом узрасном периоду им је најпотребнија родитељска помоћ и подршка, мада они то не испољавају. Родитељи како речима, тако и делима треба да им покажу да увек могу на њих да се ослоне.

Не смете дозволити да се било шта испречи између вас и вашег детета. Ви треба да им будете уточиште и сигурна лука посебно у моментима када им се чини да се руши читав њихов свет. Они тек у том добу пролазе оно што сте ви одавно прошли. Период адолесценције представља фазу у којој се развија независно мишљење и зрело резоновање.

Суштина тинејџерског доба је процес одвајања од родитеља и постепено осамостаљивање. Ваша, родитељска улога је кључна у свему томе, тако да морате имати свакодневну комуникацију са својим дететом. На вама је да им помогнете да усвоје асертивне и социјалне вештине и да им дате позитиван пример како би успели да изграде личне вредности и квалитете. Једино на тај начин можете помоћи свом тинејџеру да израсте у стабилну, одговорну и емпатичну личност.

Иницијатор разговора морате бити ви

Евидентно је да је са тинејџерима веома тешко успоставити присан однос, али свакако није немогуће. Уколико сте од раније успоставили квалитетан и отворен однос са дететом, утолико ће вам бити лакше да га одржите током тинејџерског доба. Они су у периоду одрастања када најчешће не испољавају иницијативу за разговор са вама, ма колико то подсвесно желели.

Иницијатор разговора морате бити ви. Оне теме о којима бисте ви желели да разговарате су за њих и најдосадније теме, које ће нерадо поделити са вама. Првенствено се мисли на обавезе према школи, избор друштва, изласке као и квалитет времена који проводе у друштву.

Сачекајте прави моменат за разговор, јер уколико инсистирате на разговору онда када су они незаинтересовани, само ћете погоршати ситуацију и створићете јаз између свог детета и себе. Како би ваша комуникација са тинејџером била успешна, ви морате бити иницијатор разговора, али не инсистирајте уколико дете у датом моменту категорично одбија да разговара са вама.

Будите доследни у комуникацији са тинејџером

Кључна ствар у односу са тинејџером је доследност. Не дозволите себи да једног момента не одобравате поступак свог детета, а већ следећег момента га олако прихватате. Таквим понашањем детету дајете лош пример и збуњујете га. Не смете бити ни превише строги ни претерано попустљиви, јер ћете тако створити контраефекат.

Најефикаснији начин да остварите добру комуникацију са својим тинејџером је да разговарате свакодневно и да то буде без околишања. Пре тога поставите јасна правила комуникације. Важно је да саслушате једно друго без прекидања, да нема узајамног оптуживања и љутње. Једино у том случају ће ваш разговор имати ефекта а ваш однос са дететом ће бити чвршћи и бољи.

Не смете дозволити да вам било шта буде приоритет у односу на разговор са својим тинејџером. Дешаваће се каткад да дете неће желети да дели своју интиму са вама, али баш у таквим моментима морате наћи начин да допрете до њега.

И не заборавите колико год да су окренути вршњачким групама у том раздобљу свог одрастања, они вапе за вашом блискошћу и отвореним разговором. Чак и онда када вам се чини да није тако.

Аутор: Славица Бијелић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама