Roditelji, RAZGOVARAJTE sa svojim ćerkama – Srbija je u VRHU po broju maloletničkih trudnoća

14 marta, 2023

Srbija je u vrhu po broju maloletničkih prekida trudnoća i po broju maloletnih porodilja u regionu. Doktor Zoran Stanković, specijalista ginekologije i stručnjak kada je reč o adolescentskim trudnoćama, za RTS navodi da do 16. godine deca ne mogu da samostalno odlučuju o nastavku trudnoće, kao i da roditelji uglavnom podržavaju njen prekid. Ipak, devojčice neretko prekasno kažu roditeljima da su u drugom stanju, kada je već kasno da se po zakonu prekine trudnoća.

Maloletničke trudnoće su globalni problem, a SZO je 1994. u Kairu iznela preporuku da pre 18. godine ne bi trebalo planirati trudnoću zbog fizičkih, psiholoških i duhovnih aspekata, podseća dr Zoran Stanković.

“Tu imamo dve različite situacije, kada deca podele to s roditeljima u prvim nedeljama trudnoće i roditelji na vreme dođu kako bi se našlo bezbedno rešenje, ali ima dece koja su uplašena, to kriju i ne podele sa roditeljima na vreme, sačekaju 10, 12. nedelju i onda kada postaje komplikovano i zakonski nedozvoljeno prekinuti trudnoću, tek onda podele informaciju“, rekao je dr Stanković.

Napominje i da je problem rano stupanje u seksualne odnose, kao i da iz zdravstvenih razloga devojčice ne bi trebalo da stupe u seksualne odnose najmanje dve godine od dobijanja menstruacije. U slučaju da u tom periodu dođe do trudnoće mogu nastati i posebne komplikacije.

Maloletničke trudnoće ne opterećuju samo pojedinca i njegovu porodicu, već i zdravstveni sistem. Kod neplaniranih trudnoća manje se pažnje posvećuje deci i češće kod dece dolazi do povreda koje zahtevaju intervenciju hirurga, naveo je dr Stanković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama