Roditelji su odgovorni za vreme koje dete provodi pred ekranom, pokazalo istraživanje

decembar 7, 2021

Čak 70 odsto dece i 82 odsto roditelja najmanje tri sata dnevno provodi na telefonima, računarima i drugim digitalnim uređajima, dok čak 11 odsto mališana svoj prvi gedžet dobija i pre pete godine, pokazalo je istraživanje međunarodne kompanije “Kasperski”, a preneo dnevni list Kurir.

Pročitajte i: Kako ekrani pretvaraju decu u psihotične zavisnike

Istraživanje je ukazalo i na direktnu povezanost između vremena koje roditelji i deca provode na uređajima. Primera radi, u 80 odsto slučajeva ukoliko roditelji provede manje od dva sata dnevno na uređajima, to rade i njihova deca, dok, s druge strane, ukoliko odrasli koriste svoje gedžete više od dva sata dnevno, verovatno je da će i deca činiti isto, uz izuzetak od samo 19 odsto slučajeva.

Foto: Canva

Ova studija je pokazala da čak 65 odsto roditelja koristi svoje digitalne uređaje tokom obroka, što za posledicu ima da njihova deca provode dodatnih 39 minuta dnevno na sopstvenom uređaju.

– Današnja deca, da bi nešto jela, moraju da gledaju u neki uređaj, što ranije nije postojalo. To se često dešava jer je i roditeljima tako lakše – daju detetu telefon da bi mogli nešto drugo da rade – gledaju seriju, završavaju neke poslove ili se sami tokom ručka dopisuju s drugima. Generalno, došlo je do otuđenje porodice. Oni ne samo tokom ručka, već i posle, dok sede i odmaraju se, umesto da međusobno pričaju, kuckaju poruke i komuniciraju s drugima – navodi pedijatar Saša Milićević i dodaje da roditelji, čak i prilikom pregleda kod lekara, detetu tutnu telefon da se smiri, jer drugačije ne može.

Dečji psiholog Branka Tišma kaže za Kurir da deca i roditelji u Srbiji imaju sve manje zajedničkih obroka – radnim danima najčešće samo večeru.

– To je postalo uzimanje hrane, a ne obrok, stoga je vrlo važno da barem vikendom svi sednu zajedno za sto i da se ne bave ničim drugim osim ručkom i sadržajem koji povezuje porodicu – kaže Tišma, koja kao poseban problem vidi i to što deca telefone često koriste pred spavanje, čime odlažu odlazak u krevet i suprotno potrebama organizma teraju se da budu budni.

– Tri sata dnevno na uređajima je mnogo, a posledice su umanjeni socijalni odnosi dece i sa svojim vršnjacima i sa starijim osobama. Deca neke kapacitete neće razviti u uzrastu u kom bi to trebalo, kao što su saosećanje, deljenje, poštovanje drugog, jer ona i nemaju tog drugog – već uređaj – kaže ona i dodaje da nije dovoljno da roditelji samo ostave svoje uređaje već je, kako kaže, potrebno i da osmisle šta će raditi zajedno s decom.

Posledice po mališane – gojazni, imaju krivu kičmu i slabiji vid

Dr Saša Milićević kaže da su kriva kičma, slabiji vid i gojaznost kod dece samo neke od posledica koje se javljaju zbog toga što previše vremena provode ispred uređaja.

– Neka istraživanja pokazuju da današnja deca kasnije progovore, dok je, s druge strane, kod starije dece promenjen način komunikacije, pa umesto proširene rečenice koriste kratke izraze, kao da su za računarom – kaže on i dodaje da uređaji sami po sebi mogu biti i korisni, ali da je deci potrebno, između ostalog, više fizičke aktivnosti, te da umesto virtuelnog fudbala malo izađu napolje i igraju pravi.

Neki od rezultata do kojih se došlo ovim istraživanjem:

– 70 odsto dece dnevno provede najmanje tri sata na uređajima

– 65 odsto roditelja koristi uređaje tokom obroka

– 72 odsto roditelja šalje poruke tokom razgovora s detetom

– 61 odsto roditelja ne misli da su uvek dobar uzor svojoj deci kada su u pitanju digitalne navike

– 55 odsto roditelja redovno razgovara s decom o zdravim digitalnim navikama

– 48 odsto roditelja koristi aplikacije za roditeljski nadzor

– 45 odsto roditelja proverava digitalnu istoriju (sadržaj koji su deca posećivala) svoje dece

Izvor: Kurir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama