Roditelji ubijene dece Ribnikara danas protestuju ispred škole, Memorijalnog centra za njihovu decu i dalje nema

novembar 29, 2023

Nakon gotovo sedam meseci od masakra koji je trinaestogodišnji dečak počinio u OOŠ “Vladislav Ribnikar”, kada je ubio devetoro đaka i čuvara škole, a ranio šest osoba, Memorijalnog centra u toj školi i dalje nema. Deo roditelja ove škole pokrenuo je inicijativu da sama škola postane Memorijalni centar, dok je drugi deo stava da se samo učionica i njen prilaz memorijalizuju.

Ali, kako ni sedam meseci od ubistva nije urađeno ništa od toga, roditelji ubijene dece okupili su se jutros ispred ulaza u školu, u znak protesta. Okupljanje je počelo baš u 8:40, kada je te srede, 3. maja, počeo masakr. Šetnju će ovi roditelji nastaviti dalje, ka Vladi Srbije, kako bi iskazali potrebu za dostojanstvenom memorijalizacijom i za obnovom školske zajednice na temeljima ljudskosti i solidarnosti.

Još jedan od razloga protesta roditelja je činjenica da, uprkos preporuci Ministarstva prosvete da se za člana Školskog Odbora odabere jedan od roditelja ubijene dece čije dete ili deca pohađaju ovu školu, Saveta roditelja bio je protiv toga.

Naime, roditelji ubijene dece predložili su oca Mare Anđelković za člana ŠO, ali se Savet roditelja s tim nije složio. Kako je za TV Nova kazala potpredsednica Saveta Jelena Radulović, njeno je mišljenje da bi bilo koji drugi roditelj stradale dece bio odabran, ali ne i Branko Anđelković jer je, kako kaže, uputio uvrede drugim članovima Saveta roditelja ove škole. Ona, međutim, na njegovo insistiranje da iznese koje su uvrede u pitanju, nije želela da odgovori.

Gostujući u jutarnjem programu TV Nova, Branko Anđelković kazao je da je Ribnikar nekad bio škola, a da je sada stratište.

“Početkom septembra deci su deljeni udžbenici baš na mestu na kom su naša deca stradala. Nama smeta borba za te kvadrata. Ponuđeno nam je da se napravi memorijalni kutak, otprilike par kvadrata, ta jedna učionica. Ali šta da radimo sa Anom, Bojanom, Sofijom i Draganom, koji su streljani na hodniku? Sa Draganom koji se nekoliko minuta borio za život pokušavajući da dođe do daha? Niko mu nije prišao. Ja razumem, to je stanje šoka, niko ne može da pretpostavi kako bi reagovao u takvoj situaciji. Samo jedan dečak prišao je devojčicama koje su upucane na hodniku i ja ga obožavam. Ne poznajem ga, nisam ga sreo, ali njegove roditelje obožavam.” – kazao je Branko Anđelković.

Jelena Radulović, s druge strane, tvrdi da sve to nije nikakva borba za kvadrate, već da se roditelji bore za dobrobit one dece koja su ovu tragediju preživela, a za koju su stručnjaci rekli da je najbolje da nastave da pohađaju nastavu u toj školi, sa svojim nastavnicima i drugarima.

Na temu izbora članova Školskog odbora oglasila se i Vlada Srbije. Predstavnici vlasti kažu da sa pažnjom prate razvoj situacije vezane za izbor članova Školskog odbora OŠ “Vladislav Ribnikar” i smatraju da je odluka Saveta roditelja da pri izboru članova Školskog odbora ne uključi predstavnika roditelja dece koja su tragično stradala, duboko pogrešna.

U Vladi smatraju da bi izbor predstavnika roditelja stradalih u Školski odbor nakon tragedije koja se desila u školi, trebalo da predstavlja važan čin empatije i pijeteta, simbolično pokazivanje podrške porodicama koje su pretrpele gubitak i afirmacija zajedničke posvećenosti da se iz teških iskustava izvuče pouka i stvori sigurnije okruženje za sve učenike.

Roditelji ubijene dece čak tri puta tražili smenu predsednika Saveta roditelja, bez uspeha.

Doktorka Slavica Plavšić koja je u kontaktu sa roditeljima dece iz Ribnikara, navodi da su roditelji ubijene dece od 10. maja pa do danas čak tri puta zvanično tražili smenu sadašnjeg predsednika Saveta Roditelja Igora Đorđevića, pošto su, kako su objasnili, nezadovoljni njegovim stavovima. On je, međutim, na svojoj funkciji i dalje. Ponovo je izabran.

Odluka o izboru članova Školskog odbora koje imenuje škola još nije konačna, pa još postoji nada da će Savet roditelja uvažiti želje roditelja streljane dece.

Na ovu temu se oglasila i Bojana Nedeljković, majka deteta iz „Ribnikara“. Ona je u svom emotivnom statusu na Fejsbuku napisala da su članovi Saveta zamoljeni da samo jedan član Školskog odbora bude roditelj ubijenog deteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama