Родитељи убијене деце Рибникара данас протестују испред школе, Меморијалног центра за њихову децу и даље нема

новембар 29, 2023

Након готово седам месеци од масакра који је тринаестогодишњи дечак починио у ООШ “Владислав Рибникар”, када је убио деветоро ђака и чувара школе, а ранио шест особа, Меморијалног центра у тој школи и даље нема. Део родитеља ове школе покренуо је иницијативу да сама школа постане Меморијални центар, док је други део става да се само учионица и њен прилаз меморијализују.

Али, како ни седам месеци од убиства није урађено ништа од тога, родитељи убијене деце окупили су се јутрос испред улаза у школу, у знак протеста. Окупљање је почело баш у 8:40, када је те среде, 3. маја, почео масакр. Шетњу ће ови родитељи наставити даље, ка Влади Србије, како би исказали потребу за достојанственом меморијализацијом и за обновом школске заједнице на темељима људскости и солидарности.

Још један од разлога протеста родитеља је чињеница да, упркос препоруци Министарства просвете да се за члана Школског Одбора одабере један од родитеља убијене деце чије дете или деца похађају ову школу, Савета родитеља био је против тога.

Наиме, родитељи убијене деце предложили су оца Маре Анђелковић за члана ШО, али се Савет родитеља с тим није сложио. Како је за ТВ Нова казала потпредседница Савета Јелена Радуловић, њено је мишљење да би било који други родитељ страдале деце био одабран, али не и Бранко Анђелковић јер је, како каже, упутио увреде другим члановима Савета родитеља ове школе. Она, међутим, на његово инсистирање да изнесе које су увреде у питању, није желела да одговори.

Гостујући у јутарњем програму ТВ Нова, Бранко Анђелковић казао је да је Рибникар некад био школа, а да је сада стратиште.

“Почетком септембра деци су дељени уџбеници баш на месту на ком су наша деца страдала. Нама смета борба за те квадрата. Понуђено нам је да се направи меморијални кутак, отприлике пар квадрата, та једна учионица. Али шта да радимо са Аном, Бојаном, Софијом и Драганом, који су стрељани на ходнику? Са Драганом који се неколико минута борио за живот покушавајући да дође до даха? Нико му није пришао. Ја разумем, то је стање шока, нико не може да претпостави како би реаговао у таквој ситуацији. Само један дечак пришао је девојчицама које су упуцане на ходнику и ја га обожавам. Не познајем га, нисам га срео, али његове родитеље обожавам.” – казао је Бранко Анђелковић.

Јелена Радуловић, с друге стране, тврди да све то није никаква борба за квадрате, већ да се родитељи боре за добробит оне деце која су ову трагедију преживела, а за коју су стручњаци рекли да је најбоље да наставе да похађају наставу у тој школи, са својим наставницима и другарима.

На тему избора чланова Школског одбора огласила се и Влада Србије. Представници власти кажу да са пажњом прате развој ситуације везане за избор чланова Школског одбора ОШ “Владислав Рибникар” и сматрају да је одлука Савета родитеља да при избору чланова Школског одбора не укључи представника родитеља деце која су трагично страдала, дубоко погрешна.

У Влади сматрају да би избор представника родитеља страдалих у Школски одбор након трагедије која се десила у школи, требало да представља важан чин емпатије и пијетета, симболично показивање подршке породицама које су претрпеле губитак и афирмација заједничке посвећености да се из тешких искустава извуче поука и створи сигурније окружење за све ученике.

Родитељи убијене деце чак три пута тражили смену председника Савета родитеља, без успеха.

Докторка Славица Плавшић која је у контакту са родитељима деце из Рибникара, наводи да су родитељи убијене деце од 10. маја па до данас чак три пута званично тражили смену садашњег председника Савета Родитеља Игора Ђорђевића, пошто су, како су објаснили, незадовољни његовим ставовима. Он је, међутим, на својој функцији и даље. Поново је изабран.

Одлука о избору чланова Школског одбора које именује школа још није коначна, па још постоји нада да ће Савет родитеља уважити жеље родитеља стрељане деце.

На ову тему се огласила и Бојана Недељковић, мајка детета из „Рибникара“. Она је у свом емотивном статусу на Фејсбуку написала да су чланови Савета замољени да само један члан Школског одбора буде родитељ убијеног детета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама