Родитељска одговорност коју ни епидемија не сме да засени

4 децембра, 2020

У јеку борбе против новог коронавируса широм света, многе су ствари пале у други план. Ствари око којих смо још пре годину дана губили живце сада се чине неважним. У ситуацији када нам се чини да немамо много контроле над свакодневним развојем ситуације лако стичемо утисак да ништа друго није толико важно. Сваким даном све више увиђамо колико нам је важно здравље свих наших укућана и баш зато, једна ствар мора бити међу приоритетима сваког родитеља: редовна/обавезна вакцинација деце против заразних болести које се могу спречити вакцинисањем.

Календар вакцинације којег ћете се придржавати, најједноставнији је и најсигурнији начин да свом детету осигурате здравље. Уколико нисте сигурни како да се придржавате договореног распореда вакцинације у овим епидемиолошким околностима, немојте на своју руку процењивати ризике, већ се обратите своме педијатру који ће вам помоћи да пронађете најбољу опцију у тренутним околностима. Чак и уколико сте пропустили неку од вакцина из обавезног Програма имунизације, не брините, постоје вакцине којима то можете надокнадити.

У контексту пандемије, када желите смањити потенцијални ризик који носи велики број одлазака у домове здравља, постоје вакцине којима, уз мањи број убода, самим тим и стреса за бебу и родитеље, можете успешно заштитити своју новорођену бебу против чак шест различитих болести.

Иако су све вакцине направљене с циљем спречавања заразних болести, нису све вакцине исте.

Пре вакцинисања, саветујемо вам да се код свог педијатра распитате о различитим доступним вакцинама и предностима сваке од њих за ваше дете. Он ће вам јасно, информисано и прилагођено вашим околностима дати све потребне савете и упутства и помоћи вам да одаберете најбоље за ваше дете.

Борба с епидемијом у којој нам је пролетела ова година, само је још један подсетник на то колико нам вакцине подижу квалитет живота, решавају нас брига и омогућавају нам да уживамо у лепшим стварима. Док чекамо вакцину за КОВИД-19, наша родитељска одговорност је да не заборавимо на све доступне начине који нам помажу да осигурамо здравље и својој деци пружимо срећно детињство!

Текст реализован у сарадњи са Санофи Пастер (Sanofi Pasteur)
МАТ-РС-2000386-1.0-11/2020

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама