Roditeljska odgovornost koju ni epidemija ne sme da zaseni

4 decembra, 2020

U jeku borbe protiv novog koronavirusa širom sveta, mnoge su stvari pale u drugi plan. Stvari oko kojih smo još pre godinu dana gubili živce sada se čine nevažnim. U situaciji kada nam se čini da nemamo mnogo kontrole nad svakodnevnim razvojem situacije lako stičemo utisak da ništa drugo nije toliko važno. Svakim danom sve više uviđamo koliko nam je važno zdravlje svih naših ukućana i baš zato, jedna stvar mora biti među prioritetima svakog roditelja: redovna/obavezna vakcinacija dece protiv zaraznih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinisanjem.

Kalendar vakcinacije kojeg ćete se pridržavati, najjednostavniji je i najsigurniji način da svom detetu osigurate zdravlje. Ukoliko niste sigurni kako da se pridržavate dogovorenog rasporeda vakcinacije u ovim epidemiološkim okolnostima, nemojte na svoju ruku procenjivati rizike, već se obratite svome pedijatru koji će vam pomoći da pronađete najbolju opciju u trenutnim okolnostima. Čak i ukoliko ste propustili neku od vakcina iz obaveznog Programa imunizacije, ne brinite, postoje vakcine kojima to možete nadoknaditi.

U kontekstu pandemije, kada želite smanjiti potencijalni rizik koji nosi veliki broj odlazaka u domove zdravlja, postoje vakcine kojima, uz manji broj uboda, samim tim i stresa za bebu i roditelje, možete uspešno zaštititi svoju novorođenu bebu protiv čak šest različitih bolesti.

Iako su sve vakcine napravljene s ciljem sprečavanja zaraznih bolesti, nisu sve vakcine iste.

Pre vakcinisanja, savetujemo vam da se kod svog pedijatra raspitate o različitim dostupnim vakcinama i prednostima svake od njih za vaše dete. On će vam jasno, informisano i prilagođeno vašim okolnostima dati sve potrebne savete i uputstva i pomoći vam da odaberete najbolje za vaše dete.

Borba s epidemijom u kojoj nam je proletela ova godina, samo je još jedan podsetnik na to koliko nam vakcine podižu kvalitet života, rešavaju nas briga i omogućavaju nam da uživamo u lepšim stvarima. Dok čekamo vakcinu za KOVID-19, naša roditeljska odgovornost je da ne zaboravimo na sve dostupne načine koji nam pomažu da osiguramo zdravlje i svojoj deci pružimo srećno detinjstvo!

Tekst realizovan u saradnji sa Sanofi Paster (Sanofi Pasteur)
MAT-RS-2000386-1.0-11/2020

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama