РТС припремио наставу на даљину “Моја школа” и за ову школску годину

Захваљујући изузетним залагањима и ангажовању читавог колектива РТС-а, предвођеног Образовно-научним програмом, основци и средњошколци у Србији наставу на даљину и у новој школској години могу пратити на неколико начина у оквиру медијског система Јавног медијског сервиса Србије: на телевизији (РТС2, РТС3), мултимедијској платформи РТС Планета, интернет порталу РТС-а и путем бесплатне мобилне апликације за телефоне и таблете “РТС Моја школа”.

Невена Младеновић Благојевић, одговорна уредница Школске редакције Образовно-научног програма РТС-а каже да је читав колектив РТС- а, како наша продукција, техника тако и колеге новинари и уредници РТС- а су се, у сарадњи са тимовима министарства просвете, изузетно потрудили да снимљени часови наставе на даљину у овој школској години буду још квалитетнији, садржајно и визуелно.

“Унапредили смо много тога, у сваком смислу- кадровском, продукционом, техничком. Иза камера које снимају часове је око стотину чланова нашег тима. Успоставили смо и нови визуелни идентитет, а и наставници су усавршили своје дигиталне компетиције”, истиче Невена Младеновић Благојевић.

Програм наставе на даљину у школској 2020/2021 години путем РТС-а:

– настава 1- 4. разред: интернет платформа РТС Планета
– настава за 5. разред: РТС2
– настава 6 -8. разред РТС3

Све наставне јединице за основне и средње школе су доступне на отт платформи РТС Планета, интернет сајту РТС-а и апликацији “РТС Моја школа”.

Снимања часова трајаће и даље, а приређују се наставне јединице за ниже разреде основне школе.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је недавно посетио тим који снима часове у РТС-овом студију.

“Ако млађи разреди имају 70 посто наставе уживо, остаје им да код куће погледају ово што РТС снима и да врате свој програм, лекцију, могу да је науче, дораде и сутрадан могу са својим наставником да још нешто прођу. Зато мислим да је ово доста добро решење за млађе ученике. Ђаци од 5-8. разреда ће 50 одсто школског програма ће моћи да прате као млађи разреди, а 50 посто сваки други дан. Тако да ће они и више моћи да се ослоне на наставу на даљину”, указао је министар просвете Младен Шарчевић.

Невена Младеновић Благојевић напомиње да је “у марту за све нас настава на даљину била једна потпуно нова ситуација у којој смо се нашли и велики изазов на многим пољима”.

“Сада имамо искуство на основу којег смо могли да сагледамо недостатке и да овај одговоран и изузетно захтеван процес надоградимо и унапредимо. Ако смо у марту проходали, сада већ чврсто корчамо даље, потпуно свесни да је ово само један али веома значајан, пионирски корак на путу ка новом концепту образовања а то је квалитетно образовање доступно свакоме, свуда и у сваком моменту”, истиче Невена Младеновић Благојевић.

Апликација

Апликација “Моја школа” за мобилне телефоне и таблете

Подсећамо, Јавни медијски сервис Србије је од 16. марта до 15. јуна 2020. године приредио укупно 2.278 часова за основне и средње школе, као и анализе тестова два пробна завршна испита за малу матуру.

Извор: РТС