RTS pripremio nastavu na daljinu “Moja škola” i za ovu školsku godinu

Zahvaljujući izuzetnim zalaganjima i angažovanju čitavog kolektiva RTS-a, predvođenog Obrazovno-naučnim programom, osnovci i srednjoškolci u Srbiji nastavu na daljinu i u novoj školskoj godini mogu pratiti na nekoliko načina u okviru medijskog sistema Javnog medijskog servisa Srbije: na televiziji (RTS2, RTS3), multimedijskoj platformi RTS Planeta, internet portalu RTS-a i putem besplatne mobilne aplikacije za telefone i tablete “RTS Moja škola”.

Nevena Mladenović Blagojević, odgovorna urednica Školske redakcije Obrazovno-naučnog programa RTS-a kaže da je čitav kolektiv RTS- a, kako naša produkcija, tehnika tako i kolege novinari i urednici RTS- a su se, u saradnji sa timovima ministarstva prosvete, izuzetno potrudili da snimljeni časovi nastave na daljinu u ovoj školskoj godini budu još kvalitetniji, sadržajno i vizuelno.

“Unapredili smo mnogo toga, u svakom smislu- kadrovskom, produkcionom, tehničkom. Iza kamera koje snimaju časove je oko stotinu članova našeg tima. Uspostavili smo i novi vizuelni identitet, a i nastavnici su usavršili svoje digitalne kompeticije”, ističe Nevena Mladenović Blagojević.

Program nastave na daljinu u školskoj 2020/2021 godini putem RTS-a:

– nastava 1- 4. razred: internet platforma RTS Planeta
– nastava za 5. razred: RTS2
– nastava 6 -8. razred RTS3

Sve nastavne jedinice za osnovne i srednje škole su dostupne na ott platformi RTS Planeta, internet sajtu RTS-a i aplikaciji “RTS Moja škola”.

Snimanja časova trajaće i dalje, a priređuju se nastavne jedinice za niže razrede osnovne škole.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je nedavno posetio tim koji snima časove u RTS-ovom studiju.

“Ako mlađi razredi imaju 70 posto nastave uživo, ostaje im da kod kuće pogledaju ovo što RTS snima i da vrate svoj program, lekciju, mogu da je nauče, dorade i sutradan mogu sa svojim nastavnikom da još nešto prođu. Zato mislim da je ovo dosta dobro rešenje za mlađe učenike. Đaci od 5-8. razreda će 50 odsto školskog programa će moći da prate kao mlađi razredi, a 50 posto svaki drugi dan. Tako da će oni i više moći da se oslone na nastavu na daljinu”, ukazao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Nevena Mladenović Blagojević napominje da je “u martu za sve nas nastava na daljinu bila jedna potpuno nova situacija u kojoj smo se našli i veliki izazov na mnogim poljima”.

“Sada imamo iskustvo na osnovu kojeg smo mogli da sagledamo nedostatke i da ovaj odgovoran i izuzetno zahtevan proces nadogradimo i unapredimo. Ako smo u martu prohodali, sada već čvrsto korčamo dalje, potpuno svesni da je ovo samo jedan ali veoma značajan, pionirski korak na putu ka novom konceptu obrazovanja a to je kvalitetno obrazovanje dostupno svakome, svuda i u svakom momentu”, ističe Nevena Mladenović Blagojević.

Aplikacija

Aplikacija “Moja škola” za mobilne telefone i tablete

Podsećamo, Javni medijski servis Srbije je od 16. marta do 15. juna 2020. godine priredio ukupno 2.278 časova za osnovne i srednje škole, kao i analize testova dva probna završna ispita za malu maturu.

Izvor: RTS