Рубикова коцка шести пут у школи „Жарко Зрењанин“ у Зрењанину

9 октобра, 2017

 
У свету је последњих месеци популарно вртети „фиџет спинер“. У школи „Жарко Зрењанин“ у Зрењанину, ученици најчешће у рукама имају, веровали или не  – Рубикову коцку!

 
Рубикова коцка  једна је од најпродаванијих играчака у свету. До 2005. године продата је у више од 300 милиона примерака. Углавном је то „играчка“ за тинејџере и одрасле, била је изузетно популарна средином осамдесетих и деведесетих у целом свету.
У овој школи је постала хит 2014. године.
Идеју за организовање такмичења у састављању Рубикове коцке  дали су  ученици тадашњег  51 и њихов наставникИван Радонић.

Од тада редовно, чак и два пута годишње, организује се  ово занимљиво такмичење. Такмичење је ушло и у Годишњи план школе и сви ученици га с нестрпљењем очекују.
Број  различитих положаја Рубикове коцке је тачно 43.252.003.274.489.856.000, а ученици наше школе се такмиче  ко ће пре саставити онај чаробни положај у коме је свака страна исте боје.
На такмичењу буде преко педесет учесника виших разреда. Ученици математичке секције учествују у припреми такмичења, мере време и брину да такмичење прође фер и поштено.Да све протекне како треба брину, и наставнице математике Зорана Раичевић и Кристина Барши

Док траје такмичење, публика осим навијања, има прилику да се покаже и у познавању формула за површину, запремину и дијагоналу коцке. Расправимо и одакле назив „а на куб” асоцијацијом на енглеску реч cube (коцка).
Светски рекорд у склапању целе коцке је 5,66 секунди, а рекорд наше школе је 14,05 секунди.
Организујемо и такмичење у склапању једне стране као и посебно такмичење за девојчице.
Ове године, старијим другарима придружила су се и два ученика трећег разреда, са својом учитељицом Јадранком Жигић. Како ствари стоје, изгледа да ће следеће године бити још такмичара из млађих разреда.

Жеља нам је да укључимо и ученике других школа и организујемо међушколско такмичење.  Порука овогодишњих победника Олах Дениса, Игњатов Николе и Новаковић Луке је: ,,Вежбајте, а позив ускоро стиже! ”
Зорана Раичевић
наставница математике у ОШ „Жарко Зрењанин“
Зрењанин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама