Руководства синдиката предшколаца прихватила понуду Владе Србије

11 априла, 2019

Протест запослених у предшколским установама отказан је неколико минута пре најављеног почетка, и то тако што је васпитачима преко Вибера прослеђена порука председнице једног од синдиката предшколаца Босиљке Јовановић, која их је обавестила да је Одбор Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије донео одлуку да прихвати понуду Владе.

Међутим, део окупљених на Тргу Николе Пашића тврди да су данас у раним јутаршњим сатима добили поруку да не долазе на протест док су други рекли да су обавештени о отказивању протестне шетње, али не и окупљања у центру Београда.

Неколико десетина васпитачица чекало је више од пола сата од најављеног почетка шетње да им се обрати неко од представника репрезентативних синдиката предшколаца.

Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије, рекла је у обраћању васпитачицама да је Влада прихватила да се коефицијенти запосленима у предшколству повећају за додатних два одсто од 1. маја и тиме се изједначе са запосленима у основним и средњим школама.

Она је додала да је закључком Владе формирана радна група, у којој ће бити и представници сва три синдиката предшколаца. Задатак радне групе је да изврши анализу целокупног система предшколског васпитања, укључујучи услове за обављање делатности, као и да размотри ефикасност финансирања ове области, исплату зарада и да, ако се покаже потреба, изради предлога измена система финансирања.

Илић је рекла да је ово први пут да је при Влади формирана радна група која ће се бавити проблемима у предшколству и да она има рок да посао заврши за шест месеци.

Салва незадовољства сручила се на председницу Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Босиљку Јовановић, који су окупљени питали у чије име је отказала протест и шетњу до Владе.

Окупљени су коментарисали да се протест обуставља када се испуне захтеви, а не кад се добију обећања и тражили да се Јовановић обавеже да ће поднети оставку уколико Влада не испуни оно што је обећала. Навели су и да три године уназад указују на проблеме у овој делатности, од пребукираних група, лоших услова рада до тога да један број запослених од 2015. чека да им се повећа коефицијент за обрачун плата на основу степена образовања.

Јовановић им је поручила да је протест отказао Републички одбор тог синдиката и да су “добили више него што су очекивали”, чиме су се стекли услови за такву одлуку одбора.

Пише: В. Андрић

Фото: Весна Андрић

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама