Rukovodstva sindikata predškolaca prihvatila ponudu Vlade Srbije

11 aprila, 2019

Protest zaposlenih u predškolskim ustanovama otkazan je nekoliko minuta pre najavljenog početka, i to tako što je vaspitačima preko Vibera prosleđena poruka predsednice jednog od sindikata predškolaca Bosiljke Jovanović, koja ih je obavestila da je Odbor Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije doneo odluku da prihvati ponudu Vlade.

Međutim, deo okupljenih na Trgu Nikole Pašića tvrdi da su danas u ranim jutaršnjim satima dobili poruku da ne dolaze na protest dok su drugi rekli da su obavešteni o otkazivanju protestne šetnje, ali ne i okupljanja u centru Beograda.

Nekoliko desetina vaspitačica čekalo je više od pola sata od najavljenog početka šetnje da im se obrati neko od predstavnika reprezentativnih sindikata predškolaca.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, rekla je u obraćanju vaspitačicama da je Vlada prihvatila da se koeficijenti zaposlenima u predškolstvu povećaju za dodatnih dva odsto od 1. maja i time se izjednače sa zaposlenima u osnovnim i srednjim školama.

Ona je dodala da je zaključkom Vlade formirana radna grupa, u kojoj će biti i predstavnici sva tri sindikata predškolaca. Zadatak radne grupe je da izvrši analizu celokupnog sistema predškolskog vaspitanja, uključujuči uslove za obavljanje delatnosti, kao i da razmotri efikasnost finansiranja ove oblasti, isplatu zarada i da, ako se pokaže potreba, izradi predloga izmena sistema finansiranja.

Ilić je rekla da je ovo prvi put da je pri Vladi formirana radna grupa koja će se baviti problemima u predškolstvu i da ona ima rok da posao završi za šest meseci.

Salva nezadovoljstva sručila se na predsednicu Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Bosiljku Jovanović, koji su okupljeni pitali u čije ime je otkazala protest i šetnju do Vlade.

Okupljeni su komentarisali da se protest obustavlja kada se ispune zahtevi, a ne kad se dobiju obećanja i tražili da se Jovanović obaveže da će podneti ostavku ukoliko Vlada ne ispuni ono što je obećala. Naveli su i da tri godine unazad ukazuju na probleme u ovoj delatnosti, od prebukiranih grupa, loših uslova rada do toga da jedan broj zaposlenih od 2015. čeka da im se poveća koeficijent za obračun plata na osnovu stepena obrazovanja.

Jovanović im je poručila da je protest otkazao Republički odbor tog sindikata i da su “dobili više nego što su očekivali”, čime su se stekli uslovi za takvu odluku odbora.

Piše: V. Andrić

Foto: Vesna Andrić

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama