Ružić: Deca u osnovnoj školi uče o VI, kako bi mogli da postanu lideri i inovatori u njenoj primeni

8 decembra, 2021

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je da je, zbog uvođenja veštačke inteligencije u planove i programe osnovnih i srednjih škola, Srbija u istraživanju UNESKA koje je sprovedeno među zemljama članicama pozicionirana među 11 država koje su uvele kurikulume o veštačkoj inteligenciji u škole i da to najbolje potvrđuje napore naše zemlje na tom polju.

Foto> Infobiro TV

Na onlajn skupu posvećenom nacionalnim politikama o veštačkoj inteligenciji u obrazovanju koji je organizovao UNESKO Ružić je kao glavni govornik u ime premijerke Srbije Ane Brnabić ministrima obrazovanja iz drugih zemalja, predstavio rezultate koje je Srbija postigla u oblasti veštačke inteligencije.

On je rekao da je Srbija na vreme prepoznala značaj veštačke inteligencije i da je prva zemlja u regionu Jugoistične Evrope, koja je usvojila Strategiju razvoja veštačke inteligencije.

“S obzirom na to da je obrazovanje jedan od stubova Strategije veštačke inteligencije, počeli smo da sprovodimo reformu obrazovanja pripremajući promene kurikuluma u školama“, rekao je Ružić.

On je dodao da na fakultetima u Srbiji postoji sedam master programa u oblasti veštačke inteligencije.

“Time ćemo obezbediti da uz više od 3.000 IT stručnjaka, imamo i 300 visokobrazovanih stručnjaka iz oblasti veštačke inteligencije“, rekao je on.

Ružić je istakao da se o veštačkoj inteligenciji uči i u osnovnim i srednjim školama.

“Naš je cilj da imamo društvo spremno za budućnost i želimo da deca u školama uče o veštačkoj inteligenciji, kako bi mogli da razumeju tehnologiju, postanu inovatori i lideri u primeni veštačke inteligencije“, rekao je ministar.

On je naveo da se učenici u 7. razredu osnovne škole upoznaju sa veštačkom inteligencijom kroz predmet Tehnika i tehnologija, a da su u osmom razredu o toj temi uče kroz predmet Informatika i računarstvo.

Takođe, kako je dodao, i u srednjim školama, imamo nekoliko predmeta i programa koji uključuju temu veštačke inteligencije.

Od sledeće školske godine, kako je rekao, plan je da se za učenike trećeg razreda srednje škole pokrene novi izborni program, koji će ih upoznati sa konceptom i ulogom veštačke inteligencije, pravcima razvoja i oblastima primene.

Podsetio je da je osnovan i Institut za veštačku inteligenciju, koji okuplja talente iz Srbije i povezuje ih sa svetskih stručnjacima.

Ružić je rekao da veštačka inteligencija utiče na promene u svetu i na našu budućnost i da je neophodno da razmišljamo kako da je koristimo na dobrobit svih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama