Ружић: Деца у основној школи уче о ВИ, како би могли да постану лидери и иноватори у њеној примени

8 децембра, 2021

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је да је, због увођења вештачке интелигенције у планове и програме основних и средњих школа, Србија у истраживању УНЕСКА које је спроведено међу земљама чланицама позиционирана међу 11 држава које су увеле курикулуме о вештачкој интелигенцији у школе и да то најбоље потврђује напоре наше земље на том пољу.

Foto> Infobiro TV

На онлајн скупу посвећеном националним политикама о вештачкој интелигенцији у образовању који је организовао УНЕСКО Ружић је као главни говорник у име премијерке Србије Ане Брнабић министрима образовања из других земаља, представио резултате које је Србија постигла у области вештачке интелигенције.

Он је рекао да је Србија на време препознала значај вештачке интелигенције и да је прва земља у региону Југоистичне Европе, која је усвојила Стратегију развоја вештачке интелигенције.

“С обзиром на то да је образовање један од стубова Стратегије вештачке интелигенције, почели смо да спроводимо реформу образовања припремајући промене курикулума у школама“, рекао је Ружић.

Он је додао да на факултетима у Србији постоји седам мастер програма у области вештачке интелигенције.

“Тиме ћемо обезбедити да уз више од 3.000 ИТ стручњака, имамо и 300 високобразованих стручњака из области вештачке интелигенције“, рекао је он.

Ружић је истакао да се о вештачкој интелигенцији учи и у основним и средњим школама.

“Наш је циљ да имамо друштво спремно за будућност и желимо да деца у школама уче о вештачкој интелигенцији, како би могли да разумеју технологију, постану иноватори и лидери у примени вештачке интелигенције“, рекао је министар.

Он је навео да се ученици у 7. разреду основне школе упознају са вештачком интелигенцијом кроз предмет Техника и технологија, а да су у осмом разреду о тој теми уче кроз предмет Информатика и рачунарство.

Такође, како је додао, и у средњим школама, имамо неколико предмета и програма који укључују тему вештачке интелигенције.

Од следеће школске године, како је рекао, план је да се за ученике трећег разреда средње школе покрене нови изборни програм, који ће их упознати са концептом и улогом вештачке интелигенције, правцима развоја и областима примене.

Подсетио је да је основан и Институт за вештачку интелигенцију, који окупља таленте из Србије и повезује их са светских стручњацима.

Ружић је рекао да вештачка интелигенција утиче на промене у свету и на нашу будућност и да је неопходно да размишљамо како да је користимо на добробит свих.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама