Ружић: Евентуално пропуштено надокнадићемо у другом полугодишту

17 децембра, 2020

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изразио је наду да ће у другом полугодишту и у основним и у средњим школама у Србији бити надокнађено све што је “евентуално пропуштено” због пандемије.

Ружић је у интервјуу за Нови магазин оценио да су образовање и просвета “сфера од националног интереса”, а да су просветне институције показале “изузетну виталност и у време ванредног стања и током читаве кризе изазване корона вирусом”. Министар је рекао да је уверен да ће, када је реч о заштити од корона вируса, просветни радници имати значајно место у редоследу приоритета.

“Свакако да су приоритет здравље и безбедност ученика, студената, просветних радника и ваннаставног особља, али одговорност коју је просветни систем показао најбоље се одсликава у чињеници да обданишта, школе, факултети, студентски домови нису места на којима је дошло до трансмисије вируса. И дугујемо им велику захвалност”, навео је он.

Он је рекао и да образовање није стало, а да је просветни систем је показао висок степен адаптабилности.

“Завршно с наредном школском годином, план је да сви разреди основних школа и гимназија прођу кроз свеобухватну реформу. Што се тиче редуковања наставе, управо имајући у виду ванредно стање и пандемију, дали смо могућност наставницима да смање наставни план до 20 одсто, а опет на основу стручне анализе”, рекао је министар.

Коментаришући примедбе на начин на који се у онлајн наставу укључују деца са сметњама у развоју Ружић је рекао да је важно укључивање Савета родитеља. “Уколико школски одбор, у којем седе и представници локалне самоуправе, школе и родитеља одлуче да је за њихову децу најбоље да буду код куће и не долазе на редовну наставу, ја немам ништа против”, додао је он.

“Битно је само да у доношењу те одлуке учествују и родитељи деце са сметњама у развоју и инвалидитетом, и то је јасан став Министарства, који је и део предложеног Упутства за поступање.”, рекао је министар.

Извор: Нова/Нови Магазин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама