Ружић: Имамо два главна задатка у фокусу у 2022.

Два главна задатка која ће бити у фокусу у 2022. години јесу даља дигитализација образовног система и инвестиције, поручио је ресорни министар Бранко Ружић и изразио уверење да ће због боље епидемијске ситуације у просвети, све више високошколских установа прећи на традиционални модел наставе.

Ружић је рекао да ће се наставити са повећањем капацитета у вртићима, односно да ће се обезбедити 11.000 нових места за малишане широм Србије.

Foto: Infobiro TV

„Започећемо изградњу предшколских установа у Владичином Хану, Прокупљу, Смедереву и Шиду. План је да завршимо започето у 2021. години, а то су два објекта у Крушевцу, као и објекти у Лозници и Мерошини”, навео је Ружић, истичући Пројекат инклузивног предшколског васпитања и образовања који се реализује уз подршку Светске банке, преноси Тањуг.

Министар је нагласио да је у великој мери олакшан упис деце у предшколске установе, основне и средње школе, као и на високошколске установе, путем услуге е-уписа, преко Канцеларије за информационе технологије. Он је навео да ће се још више опремати дигиталне учионице, те да ће наставницима бити подељено 18.500 рачунара, а подељено је око 500 штампача основним и средњим школама широм Србије.

„Ова подршка није значајна само са аспекта обављања редовних активности, већ и за стицање дигиталних компетенција, како наставног кадра, тако и ученика. Ставићемо у функцију регистар уџбеника, имплементираћемо и нове функционалности у оквиру Јединственог информационог система просвете”, навео је министар.

Он каже да Министарство води шест регистара у оквиру ЈИСП-а, који је повезан са 14 различитих регистара, одакле се, додаје, добијају повратне информације како да се боље креира образовна политика.

Више на: Политика