Ružić: Korona odlaže državnu maturu

januar 4, 2021

U današnjem intervjuu za Novosti ministar prosvete Branko Ružić istakao je da je državna matura je velika promena u sistemu koja se neće uvesti bez razgovora i dogovora sa visokoškolskim ustanovama, te da će ona, zbog korone, biti odložena.

– Već smo u komunikaciji i sagledavamo i dogovaramo sve aspekte ove promene. Namera je da državna matura u krajnjem epilogu ima sertifikacioni karakter, odnosno da potvrdi stečeni nivo znanja učenika u srednjim stručnim, umetničkim školama i gimnazijama, ali takođe i kvalifikacioni u smislu prolaska i upisa na određenu visokoškolsku ustanovu. Svaki krupan reformski korak zahteva vreme i kvalitetno pilotiranje, kao i aktivno učešće svih relevantnih aktera. Formirali smo radnu grupu koja će u kontinuitetu pratiti pripremu svake od faza državne mature i uskoro ćemo objaviti kada je pogodan trenutak da se ona uvede u naš obrazovni sistem. Gotovo je izvesno da kako zbog okolnosti u kojima se naše društvo našlo pod uticajem korone, ali i zbog još potrebnih trijaža, državna matura neće biti uvedena 2022. – objasnio je ministar.

Ružić je ponovio da je suviše rano govoriti o tome kakav tip nastave nas čeka od 18. januara, te da će o tome odlučivati Krizni štab.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama