Ružić najavio odlazak stručnih timova u sve škole

7 februara, 2023

Odgovarajući na pitanja o slučaju nasilja učenika nad profesorkom engleskog jezika u Tehničkoj školi u Trsteniku ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Branko Ružić je u jučerašnjoj emisiji Radio-televizije Vojvodine “Pravi ugao” upozorio da ne želi da se baca senka na krajnje korektan i predan rad, kako je rekao, armije nastavnika, učitelja i drugih zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, ali i da se slučaj mora razrešiti kvalitetno uz poštovanje propisanih procedura.

Na opasku voditeljke emisije da je reakcija sistema izgledala kao brza i odlučna: dva učenika suspendovana, jedan napustio školu – a da je kasnije došlo do obrnutog procesa, žalbe na proceduru, Ružić je rekao da u toj školi jeste došlo do povrede procedure, da je iskorišćen pravni i najavio novi odlazak Republičke prosvetne inspekcije.

On je objasnio da rešavanje pitanja nasilja u školama nije moguće “preko kolena”. Kako je rekao, u Srbiji ima 1800 osnovnih i srednjih škola, a da je to samo jedan od mnogih slučajeva. Dodao je da u ukupnoj masi takvih događaja, najmanji udeo je nasilje učenika prema nastavnicima.

On je zahvalio medijima što su, kako je rekao, ovu temu stavili “na pijedestal”, ali je napomenuo i da bi pozitivni primeri iz ove oblasti, kojih po njegovom mišljenju ima mnogo više, doprineli istinitom izveštavanju. On je ocenio da je dobrobit pre svega dece, brige Ministarstva prosvete ali i celog društva.

Ministar prosvete se zahvalio sindikatima i stručnjacima koji su uključeni u donošenje predloga mera za poboljšanje stanja u školama u vezi sa pitanjem nasilja.

Najavio je odlazak stručnih timova u sve škole i izrazio uverenje da sistem može da odgovori na sve izazove.

Na konstataciju da izgleda kao da u Srbiji stvari odlično krenu onda se pojavi “procedura” da je “trebalo konsultovati pedagoga i psihologa”, i na pitanje – da li je to sabotaža Ružić je rekao da je evidentno da procedura nije ispoštovana.

On je naveo i ulogu Centra za socijalni rad koji je bio upoznat sa teškom situacijom jednog od učenika: samohrani roditelj, šestoro dece.

“Situacija tinjala. Očigledno nije dovoljno rađeno sa jednim od te dece”, rekao je on i negirao da se radi o namernom odugovlačenju slučaja.

Ceo tekst: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Ružić najavio odlazak stručnih timova u sve škole

 1. boki kaže:

  Ruzic je partiski kadar koji nema veze sa prosvetom i cesto ministri nemaju strucnost iskustvo za oblast kojom rukovodi.

 2. Lilit kaže:

  Ne samo sto je sps kadar nego je i fikus. On pojma nema o cemu govori niti sta ce ti strucni timovi raditi po skolama. A i rezultati ce biti takvi.

 3. Igrala se deca kaže:

  Volela bih da u ministarstvu vidim praćenje procedura. Poslanik kaže sve najgore o kolegi bez dokaza, bez provere i bude igrala se deca.
  Znam više porodica u kojima su deca samohranih roditelja, njih četvoro, petoro i nijedno nije pomislio da izmakne drugu stolicu nikome, ni drugu, ni profesoru.
  Sada ste okrenuli priču, napadaju školu a deca kao nisu svesna postupaka. Za dve godine su punoletni, a onda će život da se sruči na njih. Pravimo se svi blesavog i igramo se procedura dok kuća gori, baba se češlja

 4. Almira kaže:

  Slazem se sa g-dinom ministrom da treba zaposliti u drugoj smeni strucnjake(pedagoge,psihologe),pun ih je zavod za zaposljavanje,sede kuci,a nasilje bukti.To bi bila dobra praksa,neko sam ko 15 hodina radi uspesno u takvim timovima,a nemam resenje!?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama