Ružić: Nismo izgubili nijednu godinu, imamo kontinuitet u obrazovanju

19 aprila, 2021

Povratak đaka u školske klupe je pokazatelj da se epidemiološka situacija popravlja, a važno je da nismo izgubili nijednu školsku godinu i da imamo kontinuitet u obrazovanju, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

“Prirodno je da u urbanim sredinama bude veća koncentracija zaraženih, pa je tako najviše bilo u Beogradu i Novom Sadu, a javljao se u statističkim podacima i Zrenjanin. Međutim, nije bilo više od dva do tri odsto zaraženih među zaposlenima i oko jedan odsto među đacima, što ne znači da su se zarazili u školama ili na fakultetima”, rekao je ministar prosvete.

Vakcinacija je, prema rečima Ružića, jedini lek da se suzbije epidemija, da se izborimo sa koronavirusom.

“Oko 55.000 zaposlenih u prosveti je vakcinisano, što je nešto više od trećine i to je dobar pokazatelj. Ja i ovim putem pozivam, ne samo prosvetne radnike, već građane iz svih starosnih grupa da se vakcinišu”, rekao je Ružić.

Ružić kaže da je važno da nismo izgubili ni jednu školsku godinu i da imamo kontinuitet u obrazovanju.

“Nastavnicima je dozvoljeno da od programa odstupe do 20 odsto kako bi se sa đacima fokusirali na najvažnije. Sam proces nije zaustavljen, stečeno znanje nije ugroženo”, istakao je Ružić.

Dodaje da je probni test male mature urađen, a najvažnije je da se pripreme urade na vreme.

“Zbirke zadataka su odštampane u januaru, ima više opcija zatvorenih zadataka, zaokruživanja odgovora. Motivacija je naravno veća na završnom testu i đaci imaju dovoljno vremena da se pripreme za 23, 24. i 25. jun kada će se održati mala matura”, rekao je Ružić.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama