Ружић: Нисмо изгубили ниједну годину, имамо континуитет у образовању

Повратак ђака у школске клупе је показатељ да се епидемиолошка ситуација поправља, а важно је да нисмо изгубили ниједну школску годину и да имамо континуитет у образовању, рекао је за РТС министар просвете Бранко Ружић.

„Природно је да у урбаним срединама буде већа концентрација заражених, па је тако највише било у Београду и Новом Саду, а јављао се у статистичким подацима и Зрењанин. Међутим, није било више од два до три одсто заражених међу запосленима и око један одсто међу ђацима, што не значи да су се заразили у школама или на факултетима“, рекао је министар просвете.

Вакцинација је, према речима Ружића, једини лек да се сузбије епидемија, да се изборимо са коронавирусом.

„Око 55.000 запослених у просвети је вакцинисано, што је нешто више од трећине и то је добар показатељ. Ја и овим путем позивам, не само просветне раднике, већ грађане из свих старосних група да се вакцинишу“, рекао је Ружић.

Ружић каже да је важно да нисмо изгубили ни једну школску годину и да имамо континуитет у образовању.

„Наставницима је дозвољено да од програма одступе до 20 одсто како би се са ђацима фокусирали на најважније. Сам процес није заустављен, стечено знање није угрожено“, истакао је Ружић.

Додаје да је пробни тест мале матуре урађен, а најважније је да се припреме ураде на време.

„Збирке задатака су одштампане у јануару, има више опција затворених задатака, заокруживања одговора. Мотивација је наравно већа на завршном тесту и ђаци имају довољно времена да се припреме за 23, 24. и 25. јун када ће се одржати мала матура“, рекао је Ружић.

Извор: РТС