Ружић о надокнади часова и малој матури: Имамо оперативни план, ђаци да се у миру припремају

20 јуна, 2022

Седам дана је остало до мале матуре, а ове године је дочекујемо у другачијим околностима због серије дојава о бомбама у школама. Министар просвете Бранко Ружић каже за РТС да ће ђаци бити безбедни и да могу у миру да завршавају своје припреме.

Foto: Infobiro TV

Бранко Ружић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, апеловао да се у миру заврше припреме за полагање пријемних испита.

“Мислим да треба у миру да се припреме, без неке треме. То јесте трауматично искуство, ми радимо све и чинимо све да ова три дана протекну у најбољем могућем реду и они који имају те злокобне интенције да пријављују лажне бомбе не воде рачуна о томе да тиме ударају на оно што је најосетљивије и оно што је будућност нашег друштва, а то су наше младе генерације”, каже Ружић.

Указао је постоји оперативни план, као и да су у свакодневном контакту са Министарством унутрашњих послова.

“Биће сигурни и родитељи и деца, нека се у миру припремају за завршни испит”, поручује Ружић.

Истиче да се у складу са интенцијом од 2010. године иде на сажимање броја објеката у којима ће се одржавати завршни испити, као и да их ове године има 1.266.

“Смањићемо за 50 до 60 процената како би све било операбилно”, додаје министар.

Указао је да мала матура траје три дана, као и да је то огромна процедура.

“Сви тестови су одштампани, стављени у те сигурносне врећице и кутије са затворницама, биће одвежени на локације у пратњи полиције. Све оно што смо радили и претходне године, а ове године још обремењени и овим проблемом са дојавама о лажним бомбама”, додао је Ружић.

Истиче да је тајност најважнија и да сви морају под једнаким условима да учествују.

На питање како ће се надокнадити часови који су пропуштени због дојава о бомбама, Ружић каже да директор школе уз сагласност школске управе о томе одлучује. Објаснио је да нема потребе за неким великим надокнађивањем.

“Нама је најважније да се на регуларан начин заврши школска година и то не само на завршном тесту за осмаке, теку и пријаве за пријемне на факултете”, закључио је Ружић.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама