Ružić o nadoknadi časova i maloj maturi: Imamo operativni plan, đaci da se u miru pripremaju

20 juna, 2022

Sedam dana je ostalo do male mature, a ove godine je dočekujemo u drugačijim okolnostima zbog serije dojava o bombama u školama. Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da će đaci biti bezbedni i da mogu u miru da završavaju svoje pripreme.

Foto: Infobiro TV

Branko Ružić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, apelovao da se u miru završe pripreme za polaganje prijemnih ispita.

“Mislim da treba u miru da se pripreme, bez neke treme. To jeste traumatično iskustvo, mi radimo sve i činimo sve da ova tri dana proteknu u najboljem mogućem redu i oni koji imaju te zlokobne intencije da prijavljuju lažne bombe ne vode računa o tome da time udaraju na ono što je najosetljivije i ono što je budućnost našeg društva, a to su naše mlade generacije”, kaže Ružić.

Ukazao je postoji operativni plan, kao i da su u svakodnevnom kontaktu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

“Biće sigurni i roditelji i deca, neka se u miru pripremaju za završni ispit”, poručuje Ružić.

Ističe da se u skladu sa intencijom od 2010. godine ide na sažimanje broja objekata u kojima će se održavati završni ispiti, kao i da ih ove godine ima 1.266.

“Smanjićemo za 50 do 60 procenata kako bi sve bilo operabilno”, dodaje ministar.

Ukazao je da mala matura traje tri dana, kao i da je to ogromna procedura.

“Svi testovi su odštampani, stavljeni u te sigurnosne vrećice i kutije sa zatvornicama, biće odveženi na lokacije u pratnji policije. Sve ono što smo radili i prethodne godine, a ove godine još obremenjeni i ovim problemom sa dojavama o lažnim bombama”, dodao je Ružić.

Ističe da je tajnost najvažnija i da svi moraju pod jednakim uslovima da učestvuju.

Na pitanje kako će se nadoknaditi časovi koji su propušteni zbog dojava o bombama, Ružić kaže da direktor škole uz saglasnost školske uprave o tome odlučuje. Objasnio je da nema potrebe za nekim velikim nadoknađivanjem.

“Nama je najvažnije da se na regularan način završi školska godina i to ne samo na završnom testu za osmake, teku i prijave za prijemne na fakultete”, zaključio je Ružić.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama