Ružić o PISA testiranju: Očekujem rezultate makar na nivou prethodnog testiranja

9 marta, 2022

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da se nada da će rezultati PISA testiranja, koje je u Srbiji počelo u utorak, 8. marta, biti “za nijansu bolji” od prethodnog, prenosi FoNet.

Foto: Infobiro TV

„Očekujem da sadašnji rezultati budu u najmanju ruku u nivou onoga što smo imali prethodnog puta, a nadam se da će biti za nijansu bolji“, rekao je Ružić novinarima posle obilaska Četvrte beogradske gimnazije u kojoj se sprovodi PISA testiranje.

On je rekao da nadležni u Ministarstvu „očekuju da se testiranjem čitalačkih kompetencija nauke, odnosno prirodnih nauka, matematike i kreativnog mišljenja ustanovi dokle je naš obrazovni sistem stigao“.

„Mislim da ćemo na tim povratnim informacijama, a rezultati će biti objavljeni u decembru 2023. godine, još više imati materijala kako da unapredimo naš obrazovni sistem“, rekao je Ružić.

Upitan kako je pandemija koronavirusa uticala na kvalitet stečenog znanja učenika, Ružić je odgovorio da “proces prenošenja znanja nije doveden u pitanje”.

“Jeste dolazilo, u skladu sa autonomijom u radu, do redukovanja određenih obrazovnih sadržaja za koje se može reći da nisu u fokusu i nisu od strateškog značaja, ali to ni na koji način ne može da utiče na sticanje znanja”, rekao je Ružić.

On je rekao da, kada se uporede rezultati završnih testova u prethodne dve godine, tokom pandemije, sa prethodnim godinama kada je bilo redovno stanje, može da se vidi “blagi porast evaluiranog stečenog znanja”.

PISA 2022 testiranje biće realizovano u Srbiji od 8. marta do 18. aprila ove godine.

Tokom testiranja učenici na računarima rade zadatke u domenima čitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja.

Izvor: FoNet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Ružić o PISA testiranju: Očekujem rezultate makar na nivou prethodnog testiranja"

  1. Obavezno N kaže:

    Zašto pitate za mišljenje osobu koja NIKADA nije radila u prosveti?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama