Ružić o tome koja je najdrastičnija opcija za početak školske godine

jul 29, 2021

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je danas za TV Prvu da je na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba data preporuka da, ukoliko epidemiološka situacija bude nalagala, nastava od 1. septembra krene po modelu po kom smo završili i prethodnu školsku godinu.

“To znači da će predškolske ustanove raditi u punom kapacitetu, naravno poštujući važeće epidemiološke mere. Učenici od 1. do 4. razreda po ovom modelu takođe bi išli na neposrednu nastavu, podeljeni u dve grupe po 15 đaka, dok bi stariji osnovci išli dan za dan (jedan dan jedna, drugi dan druga grupa), takođe podeljeni u grupe. Po istom modelu od prošle godine, srednjoškolci bi se podelili u grupe od po 15 i smenjivali u školi na nedeljnom nivou” – objasnio je ministar Ružić i naveo da je ovo ona najdrastičnija opcija za koju se nadamo da neće morati da bude realizovana.

On je objasnio da će ocenu epidemiološkog stanja dati Krizni štab i Batut, te da će na osnovu nje biti doneta odluka o načinu na koji će obrazovni sistem funkcionisati.

“Ja se iskreno nadam da ćemo školsku godinu započeti regularno, mislim da je to pre svega u interesu dece, a naravno i roditelja i svih u prosvetnom sistemu.” – dodao je ministar i podsetio da, zbog epidemiološke situacije, imamo decu koja su prošle godine bila u istom razredu a nisu se ni upoznali jer su bili podeljeni u grupe.

“Da bismo došli do toga da možemo da započnemo godinu normalno, apelujem na sve koji se nisu vakcinisali da to urade jer jedino tako možemo da se izborimo sa tom pošašću.” – rekao je ministar i naglasio da je u prosvetnom sistemu vakcinisano više od 50% zaposlenih i da je to dobar pokazatelj, ali da očekuje da ih bude i još mnogo više.

Kada je reč o vakcinaciji dece, Ružić naglašava da, iako je SZO ukazao da deca starija od 12 godina mogu biti vakcinisana, to je svakako odluka roditelja i ne može biti nametnuto. Ipak, kaže ministar, treba da shvatimo da je vakcina civilizacijska tekovina koja pomaže da se izborima sa pošastima, te da roditelji o tome treba da razmisle i da donesu odluku u skladu sa zaštitom zdravlja nacije. “To nam je valjda prioritet svih prioriteta.” – kaže ministar.

O obaveznoj vakcinaciji za prosvetne radnike

Ministar kaže da je obavezna vakcinacija bila tema na jučerašnjem Kriznom štabu.

“Razgovarali jesmo, ali mislim da je preuranjeno da se uvede obavezna vakcinacija. Apelujem na one koji se nisu vakcinisali da razmisle i shvate da će odlukom da pristupe imunizaciji dati značajan doprinos našem društvu.”

Onlajn nastava nije ostavila rupe u znanju

“Školska godina kreće u sredu, 1. septembra, tu nema dileme. Model koji sam pomenuo je najdrastičniji i zavisiće od epidemiološke situacije. Ono što je sigurno jeste da će đaci od 1. do 4. razreda ići svaki dan u školu. U najgorem slučaju biće podeljeni u grupe, a mi se nadamo da to nećemo morati.

Govoreći o digitalizaciji obrazovanja i onlajn nastavi, te o stavu roditelja i nastavnika da je ona ostavila đake sa velikim rupama u znanju, ministar je rekao da se s tim ne slaže.

“U digitalizaciju je u prethodnom periodu uloženo mnogo, a mi nijedan školski dan zbog korone nismo izgubili. Završni test pokazao je rezultate rada u onlajn sistemu. Šaci su ove godine ostvarili u proseku 4 do 5 bodova više na završnom ispitu nego prethodnih godina. Tako da se ja ne slažem s tim da je onlajn nastava ostavila rupe u znanju.” – naglašava ministar i dodaje da je ipak u interesu svih nas da nastava krene regularno, ali da to zavisi od stepena vakcinacije.

Pozivajući se na to da se u prosvetnim krugovima govori o tome kako je već skoro 1. avgust, a mi ne znamo kako će teći nastava, ministar kaže da je zdravlje nacije na prvom mestu.

“Mnogi vole da se, sad neću reći da se prave pametni jer bi to bilo nekorektno s moje strane, ali vole da govore o tome kako, eto, već je avgust, a mi ne znamo kako ćemo krenuti u školu. Zdravlje nacije je prioritet. Mi u ovom momentu ne možemo da znamo šta će biti refleksija ogromnog broja ljudi koji su putovali na more i da li će virus da se širi ili neće. Ja bih voleo da mogu da kažem da ćemo 1. septembra krenuti regularno, ali mogu samo da kažem da će 1. septembra krenuti školska godina. Kako, videćemo.” – zaključuje ministar.

A. Cvjetić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Ružić o tome koja je najdrastičnija opcija za početak školske godine

 1. Nezadovoljni roditelj kaže:

  Model, koji je primenjivan prošle godine, ne valja. Moja deca su jedva dobila polovinu nastave i polovinu znanja. U periodu kada ne udu na nastavu, niko od nastavnika se nije bavio njima. Svelo se na to da decu uče drugari iz odeljenja, koji tada idu na nastavu, Od nastavnika sam očekivao da bar postavljaju informacije o naslovima lekcija i eventualno domaćim zadacima, za onu decu koja nisu na nastavi, ali nisu uradili ništa. Svaka dalja priča o uspehu i dobroj organizaciji nastavnog procesa nije tačna.

 2. Sana kaže:

  Najgori model je za srednjoškolce. Nedelja dana u kojoj su onlajn je za veliku većinu ODMOR.
  Izjave roditelja su bile da im je onlajn rad kada su imali svaki dan obaveze bio mnogo bolji. Tako je bar u našoj školi u kojoj većina nastavnika poznaje napredne tehnike rada na daljinu.

  1. Nezadovoljni roditelj 2 kaže:

   Obrazovni sistem je bolje funkcionisao kada su svi učenici pratili nastavu preko Interneta, nego kada je polovina učenika bila u Školi, a polovina nije.

 3. Nastavnica kaže:

  Molim g-na ministra da u slučaju kombinovane nastave izabere jedinstven model za sve osnovce/srednjoškolce. Neizdrživo je da nastavnik koji radi u više škola uskladi svoje obaveze i planira ih po sasvim drugačijim načinima rada. Različite satnice i dani izvođenja nastave u neposrednom radu u školi, nastava iz kuće, zakazivanje testova po različitim pravilima… nemoguće je uskladiti a da čovek ostane zdrav i normalan. Pritom, neki nastavnici se ubili od rada a drugi se smejali njihovom radu… za istu, žalosnu platu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama